Alaturi de Dumitru Prunariu si Asociatia “Hermann Oberth”, la Centrul de Cosmonautică din Chemnitz

Pe 14 iunie, am participat, împreună cu Dumitru Dorin Prunariu, Robert Adams, de la Muzeul Hermann Oberth, si elevi de la Liceul Ioan Mesota la serbarea a 50 de ani de la inaugurarea Centrului Cosmonautic din Chemnitz.

Primirea oficiala a fost facuta de catre domnul Primar Rochold in sala festiva a Primariei din Chemnitz la care a participat pe langa delagatia Brasoveana si Sigmund Jähn, cosmonautul german.

impreuna cu cele doua legende ale cosmonauticii europene. Sigmund Jähn si Dorin Dumitru Prunariu

impreuna cu cele doua legende ale cosmonauticii europene. Sigmund Jähn si Dorin Dumitru Prunariu

Poza de grup in Primaria Chemnitz

Poza de grup in Primaria Chemnitz

Dupa primirea oficiala ne-am dus la Centrul de Cosmonautica din Chemnitz unde operatorii acestuia, Firma Solaris A.G. au organizat un eveniment deaosebit.

Sute de iubitori ai spatiului cosmic si a cosmonauticii, mici si mari au fost prezenti si au asaltat cele doua legende a Cosmonauticii europene stand peste o ora la coada sa primeasca cate un autograf.

Am ramas foarte impresionat cat de mult suflet pun germanii in acest proiect.

Cu aceasta ocazie am discutat despre posibilitatea şi oportunitatea realizării, la Braşov, a unui Centru de Excelenta si muzeu a Aeronauticii şi Cosmonauticii in parteneriat cu operatorii din Germania mai ales dupa ce am vazut interesul mare a tinerilor pentru acest centru si pentru fizica aplicata.
Mi-ar plaqce si mi-am propus sa realizam la Braşov acest Centru Aeronauticii şi Cosmonauticii.

Am discutat cu Dumitru Prunariu, unul din “ambasadorii” Braşovului in lume despre necesitatea acestui proiect la Brasov si a subliniat si el cat de important ar fi pentru tinerii nostri si a confirmat imediat afiliera domniei sale la acest proiect atat cu numele cat si cu Fundatia “Dumitru-Dorin Prunariu”

Suntem singurul oraş din România cu tradiţie istorică incontestabilă, prin fabrica IAR şi performanţa lui Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în Cosmos.

Tot la Chemnitz l-am intalnit pe Sigmund Jähn, primul cosmonaut german, coleg cu braşoveanul Dumitru Prunariu, care s-au cunoscut în timpul antrenamentelor din 1978, din Orăşelul Spaţial, de lângă Moscova.

Invitatia ne-a fost lansata de catre Societatea Sociala Solaris prin cu sediu in Stuttgart si in Chemnitz, sociatate care opereaza printre altele si Centrul de Cosmonautica din Chemnitz si la care lucreaza si se implica pentru proiecte intercomunitare, Gratiela Henning, o braşoveancă a carei inima bate si in Germania pentru Brasov.

A fost o experienţă deosebită in Chemnitz si ma bucura foarte tare ca au fost invitati sa participe elevi de la liceul Ioan Meşotă, costurile deplasarii fiind preluate de catre Solaris AG.
Elevii brasoveni au rammas impresionati de centrul de cosmonautica si au avut ocazia sa vorbeasca cu cei doi cosmonauti.

Cu elevii de la Liceul Ioan Mesota la Centrul de Cosmonautica "Sigmund Jähn" din Chemnitz.

Cu elevii de la Liceul Ioan Mesota la Centrul de Cosmonautica “Sigmund Jähn” din Chemnitz.

S-au vernisat şi două expoziţii dedicate lui Hermann Oberth, părintele al zborului cosmic. Renumitul transilvănean a trait mai mut de jumatate din viata in Germania, la Feucht, unde se poate vizita si Muzeul care ii poarta numele.
Datorită calculelor sale, realizate în 1923, a fost posibilă proiectarea şi construirea rachetei cosmice. Reprezentantul Muzeului Hermann Oberth din Medias si Feucht, domnul Robert Adams, a fost si el prezent la acest eveniment si a adus doua expozitii cu si despre Hermann Oberth.

Cu Dorin Dumitru prunariu in fata expozitiei "Hermann Oberth"

Cu Dorin Dumitru prunariu in fata expozitiei “Hermann Oberth”

Voi propune ca acest proiect să se realizeze în fosta hală ICA, de pe platforma Tractorul. Va fi încă o atracţie turistică deosebită a Braşoşovului şi sper să se poată realiza prin implicarea Consiliului Judeţean Brasov, Consiliului Local Brasov, a Fundaţiei domnului Dumitru Prunariu, a Societatii Sociale Solaris din Chemnitz, a Asociatiei “Hermann Oberth” din Feucht si desigur prin atragerea de fonduri europene.

Dumitru Dorin Prunariu este un reper braşovean important iar tinerii au nevoie mai mult decar oricand de repere, de valori autentice la care să se raporteze.

Acest Centru de Aviatie si Cosmonautica le va da posibilitatea tinerilor sa se informeze despre istoria aerospatiala brasoveana si romana dar le va da si posibilitatea sa invete intr-un mod interactiv fizica printr-o multitudine de simulari si experimente.

Cu Dorin Dumitru Prunariu in fata Centrului de Cosmonautica "Sigmund Jähn"

Cu Dorin Dumitru Prunariu in fata Centrului de Cosmonautica “Sigmund Jähn”

Chemnitz 3

A fost o zi excelenta in care am invatat extrem de multe despre spatiu cosmic si cosmonautica, am reusit in scurt timp sa-mi fac prieteni de suflet si sper alaturi de acestia sa reusim sa realizam si la Brasov un astfel de centru.

Cu respect pentru Brasov si Brasoveni

Christian Macedonschi
Consilier Local la Brasov
din partea Forumului German Brasov

Scrie-mi aici părerea ta