Europa a fost serbata fastuos de 9 Mai la Braşov!

Dragi braşoveni!

Sunt fericit să împart cu voi bucuria realizării unui eveniment internaţional deosebit.

Poza de grup a conferintei

Poza de grup a conferintei

Pentru că trăim în unul din cele mai europene oraşe ale României am reuşit să organizez, la Braşov, Festivalul Regiunilor Europene. Practic, anul acesta, pe 9 mai, Europa şi-a sărbătorit ziua la Braşov! Organizarea şi atmosfera au fost demne de o metropolă europeană.
Au participat: Excelenţa Sa, Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei în România şi cetăţean de onoare al Braşovului, profesorul Franz Schausberger, preşedintele Institutului Regiunilor Europene din Salzburg, care a venit cu o delegaţie formată din oficiali şi jurnalişti, Arnulf Gressel din partea Camerei de Comerţ a Austriei, europarlamentarii Renate Weber (PNL) şi Iuliu Winkler (UDMR) , George Scripcaru, primarul municipiului Braşov, Christian Macedonschi, consilier local FDGR, Dragoş David, directorul Agenţiei Metropolitane Braşov, alături de alte oficialităţi locale. O altă delegaţie importantă a fost cea a Albaniei.

Despre regionalizare şi descentralizare în Aula Universităţii Transilvania

Afisul evenimentului

Afisul evenimentului

Pe 8 mai, de la ora 12, studenţii Universităţii Transilvania au avut privilegiul să asiste la o conferinţă incitantă, cu tema „Regionalizare si descentralizare în Europa”. Conferenţiar a fost domnul profesor doctor Franz Schausberger, preşedintele Institutului Regiunilor Europene din Salzburg, o personalitate politică şi administrativă europeană de primă mărime, domnia sa fiind, timp de două mandate, Guvernator al Landului Szalzburg. Studenţii au putut afla care sunt avantajele descentralizării, ca etapă iniţială, obligatorie, a regionalizării şi cum funcţionează, în Europa, în general şi în Austria, în special.
In final s-a tras linie si toti au fost de aceeasi parere ca o descentralizare corecta ar putea fi facuta doar prin alocarea resurselor bugetare locale iar dezvoltarea regionala s-ar accelereaza printr-un astfel de model.
Cert este ca, intr-o regiune, nu pot fi investiti banii mai benefic decat de cei care traiesc in acea regiune.

„Administraţia locală şi regională modernă”. Moderator: Radu Magdin

Europa indulcita de Radu Magdin

Europa indulcita de Radu Magdin

A urmat o altă conferinţă, pe 9 mai, la Centrul Cultural Reduta: „Administraţia locală şi regională modernă”, moderată de analistul politic Radu Magdin. Au participat invitaţii din Austria, europarlamentarul Renate Weber (PNL), reprezentanţi ai mediului de afaceri şi bancar din România.
Elevii braşoveni din şcolile primare au expus desene cu tema “Braşovul în Europa”.
Este foarte important ca copii nostri sa fie sensibilizati de mici despre beneficiile si importanta unei Europe unite puternice si fara disparitati intre regiuni deoarece ei sunt cei care vor tine fraiele europene in viitor in mana.
Participanţii la conferinţă au jurizat desenele prin … puncte coloratein urma careia s-au ales castigatorii.
În calitate de iniţiator şi organizator al concursului, am premiat cele mai bune desene ale micilor braşoveni.
desene  europa

Scrisoarea către Europa, citită de liceeni, în şase limbi!  

La finalul conferinţei de la Reduta, a fost lansată cartea “Scrisoare către Europa”, scrisă de elevii de la Liceul Unirea în limbile engleză, germană, română, maghiară, franceză şi spaniolă.
Elevii braşoveni i-au citit scrisoarea Europei, în limbile ei.
Participanţii au apreciat în mod deosebit iniţiativa şi … surpriza europeană a liceenilor noştri Iar Excelenta Sa Ambasadorul republicii Austria, Michael Schwarzinger impreuna cu Domnul Presedinte al Institutului Regiunilor Europene au inmanat diplomele de merit profesorilor care au initiat si au colaborat acest proiect.
mit dem Botschafter

„Cafe D’Europe” la Casa Hircher

Unul din cele mai europene momente ale zilei de 9 mai, în Braşov, a fost „Cafe D’Europe” la Casa Hircher. Este un proiect al Institutului Regiunilor Europene care are loc, în fiecare an, într-un oraş european. Într-o atmosferă destinsă, la o cafea, elevii şi studenţii braşoveni au avut ocazia să participe la o întâlnire colocvială şi să pună întrebări oficialităţilor europene prezente.  

Cafe d´Europe Brasov

Cafe d´Europe Brasov


A fost un … seminar cu totul special, relaxat şi relaxant, moderat de jurnalistul Hans Butmăloiu. S-a vorbit despre toleranţă, regionalizare, activitatea Parlamentului European. Europarlamentarul PNL, Renate Weber, a reamintit că limba română este limbă oficială la Bruxelles şi a povestit din activitatea zilnică a Parlamentului European. Un alt europarlamentar prezent, Iuliu Winkler (UDMR) a ţinut un discurs detaşat şi european, plin de umor şi diplomaţie.

Oda Bucuriei

De la ora 17, în Piaţa Sfatului a răsunat Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene!

Elevii de la Şcoala de Muzică din Braşov şi de la Liceul Johannes Honterus au realizat un Flash Mob muzical aplaudat la … scenă deschisă.

cu corul Johannes Honterus

cu corul Johannes Honterus


A urmat, tot în Piaţa Sfatului, festivalul „Tradiţii şi obiceiuri româneşti în contextul european” cu standuri aparţinând diverselor zone ale României, dar şi ale ţărilor Uniunii Europene.
Au fost prezentate produse gastronomice şi meşteşugăreşti care să ilustreze identitatea culturală specifică a membrilor marii familii europene.

Pe 9 mai 2014, Europa şi-a serbat ziua la Braşov, într-o atmosferă deosebită, demnă de un oraş cu adevărat european…

Sunt bucuros că am reuşit să organizez, alaturi de echipa mea, acest eveniment deosebit care a înscris oraşul nostru în rândul marilor burguri europene!

Galerie de poze:

9 Mai

10 Mai

Cu respect pentru Brasov si Brasoveni
Christian Macedonschi
Consilier Local
Forumul German Brasov

 
 
 
 
 

Scrie-mi aici părerea ta