Brasov a pierdut. Cine isi asuma?

Brasovul a pierdut calificarea pe lista finalistilor pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021 din cauza nerelevantei conceptelor proiectelor prezentate.
Lansare-Brasov-capitala-Culturala-Europeana
Brasovul a pierdut si ocazia de organizare a Jocurilor Olimpice de Tineret din 2020.

Primarul george Scripcaru nu pierdea nici o ocazie sa iasa in evidenta cu candidaturile Brasovului - De asumat insa nu-si asuma esecurile...

Primarul george Scripcaru nu pierdea nici o ocazie sa iasa in evidenta cu candidaturile Brasovului – De asumat insa nu-si asuma esecurile…


Nu intram in detaliile beneficiilor pe care aceste titulaturi le-ar fi avut pentru Brasov legate direct de banii intrati pe filiera tuturor proiectelor necesare, locuri de munca, modernizari, turism s.a.m.d. Problema care se pune, separat de criteriile de selectie ale echipei care a muncit pentru irelevanta conceptelor proiectului Brasov 2021 este, de fapt, cine isi asuma aceste pierderi colosale pentru oras?

Cine plateste deciziile proaste care au dus la asemenea rezultate?

Lansarea Brasovului in cursa pentru Capitala Europeana s-a facut cu mare fast, in vazul tuturor, dar cu invitati selectionati de catre domnul primar dupa criterii doar de dumnealui stiute. Multi dintre promotorii adevarati ai orasului nu au fost invitati si nu au fost anuntati despre acest eveniment. Printre ei, marele absent: Forumul German.
Este pacat ca intr-un oras in care multiculturalitatea este la ea acasa de sute de ani, in care minoritatile au o viata si un program cultural foarte active si atractive, promovand astfel o dezvoltare europeana nu este permis ca acestea sa nu participe la un eveniment atat de important.
Din pacate, unul dintre criteriile cele mai importante de selectie era exact accentul pus pe multiculturalitea orasului candidat. Iar domnul primar a ratat cu brio aceasta lovitura de la 11 metri inca de la bun inceput.

Toate actiunile de loby si de promovare pentru ambele evenimente s-au dus pe apa sambetei.

Si totusi, cine este de tras la raspundere pentru aceste esecuri?

Aceasta intrebare am pus-o luni si consilierilor locali in sedinta de plen.

Primarul George Scripcaru a adus niste argumente lamentabile care insa nu m-au convins deloc si ca de obicei nimeni nu poarta responsabilitatea esecurilor. Oare cand se vor schimba aceste obiceiuri la Brasov?

Transparenta proiectelor nu exista, nu se cunosc criteriile de selectie ale echipelor si contractele semnate, nu se cunosc briefurile primite din partea administratiei locale si feed-backul acesteia legat de stadiul intermediar si final al campaniei.
Din pacate, domnul primar, a ales sa lucreze inca o data asa cum stie dumnealui mai bine: la mica intelegere, fara implicarea minoritatilor locale (criteriu de selectie crucial) si fara transparenta modului de lucru care sigur ar fi adus multe imbunatatiri benefice din partea brasovenilor; daca nu ei inteleg cel mai bine acest oras, atunci cine?

Concluzia este una singura: domnul primar George Scripcaru este obligat sa isi asume aceste doua esecuri si sa scoata la lumina tot modul de lucru dintre institutie si firmele participante, cu toate motivatiile aferente. Din pacate, Brasov a primit o palma grea care o sa ii afecteze imaginea pe termen lung.

Cu respect pentru Brasov si brasoveni,
Cristian Macedonschi

Candidat la functia de Primar al Municipiului Brasov din partea Forumului German

Scrie-mi aici părerea ta