Brașov: un oraș onest și transparent

townhall-icon-2
Dragi brașoveni,

În Programul meu politic pentru Primăria orașului am dezvoltat conceptul de “Orașului onest și transparent”, fiind o inițiativă multilaterală care urmărește să asigure mai multe puncte impacordarea de angajamente concrete din partea administrației publice înspre a promova transparența, implicarea cetățenilor, combaterea corupției și de a exploata noi tehnologii în pentru a aduce progres orașului.

Ca brașovean, îmi doresc o guvernanre deschisă, care să fie bazată pe o mai mare participare civică în domeniul public și care să creeze noi modalități de a transforma administrația publică a orașului într-un sistem mai transparent, mai receptiv, mai responsabil și mai eficient.

Alături de colegii mei din Forumul German avem o serie de idei și soluții pentru realizarea tuturor lucrurilor menționate aici, care odată implementate vor garanta trasnformarea Brașovului într-un oraș model – cu adevărat onest și transparent. Astfel:


  • un prim obiectiv este facilitarea accesul la informație al fiecărui cetătean: oricine trebuie să afle, în timp real, cum sunt cheltuiți banii de către Primărie. Brașov este unul din orașele cu cel mai mare potențial de creșetere din România, bugetul anual al Primăriei fiind estimat la 588 milioane lei – banii dumneavoastră, asupra cărora aveți un cuvânt important de spus. Acesta este motivul pentru care transparența decizională și implicarea cetățenilor în problemele comunității înseamnă restabilirea încrederii în Primărie și în sistemul public, menit să servească interesele brașovenilor.

Din pacate, aceste schimbări nu pot fi implementate decât de liderii administrației publice. Când ai un primar pus sub control judiciar de către DNA tocmai pentru abuz în serviciu și luare de mită într-un dosar legat de un contract de vânzare-cumpărare de energie, în care prejudiciul s-ar ridica la peste un milion de euro în patrimoniul municipiului Brașov sunt slabe șanse să sperăm la concepte precum onest și transparent pentru Brașov.

Programul meu politic nu doar menționează punctele problematice ale orașului, dar oferă și un specrtu larg de soluții viabile pentru acestea. Pornind de la ideea că schimbarea se produce din interior, administrația publică Brașov are nevoie de lideri bine pregatiți si dornici și capabili de schimbare. Conducerea orașului nostru trebuie realizată de cei mai buni specialiști din diferite domenii, ce practică un management bazat pe performanță.

Sursa foto: Wikipedia

Sursa foto: Wikipedia

  • Însăși conducerea trebuie să funcționeze după criterii de management performant, pentru a răsunde în mod transparent la nevoile comunității. Luarea de decizii în mod coordonat in funcție de interesele orașului și nu de cele personale duce la urmatorul punct pe lista de soluții și anume îmbunătățirea raporturilor cu Consilierii Locali ai Brașovului, indiferent de apartenența lor politică, prin corectitudine, onestitate și implicare directă a tuturor în luarea deciziilor.
  • O altă măsură ce ne va face un oraș transparent este crearea unui Monitor Bugetar. Prin intermediul unei platforme online, fiecare cetățean va putea vedea unde se duc agoniselile orașului: cheltuieli curente, proiecte de investiție – toate însoțite de termene, status, rezultate. Pentru acest sistem, cât și pentru altele de acest fel, se va apela la ajutorul comunității IT din Brașov, a cărei contribuție la dezvoltarea orașului trebuie să crească de la un an la altul. De asemenea, fraudele licitațiilor publice vor fi înlaturare prin organizarea de licitații publice transparente, promovate intens și deschise către agenții economici, cu ajutorul unui sistem electronic de e-licitații, simplu și deschis, cu termene clare și corecte.
  • Pentru a obține o implicare activa a cetățenilor in activitățile și deciziile Primăriei Brașov, vom institui o dezbatere publică înaintea aprobării bugetului anual al Primăriei – pentru ca fiecare cetățean să-și poată expune din timp problemele și pentru ca Primăria să-i fie partener de nădejde în rezolvarea lor. Astfel fiecare ban de la bugetul public va putea fi justificat, metodă prin care va înceta acordarea de sponsorizări care să provină din bugetul public al Municipiului Braşov, fără o motivaţie solidă în acest sens.
  • Tot în zona de online care este din ce in ce mai prezentă în viețile noastre de zi cu zi dorim implementarea unui sistem online de primărie virtuală, care să asigure monitorizarea în timp real a ședințelor Consiliului Local și transmiterea de buletine de știri ale Primăriei către cetățenii care doresc să le primească: agenda ședințelor, proiecte susținute, proiecte votate, structura voturilor, planuri pe termen scurt, mediu și lung.

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile pe care eu, alături de Forumul German, ni le asumăm pentru guvernarea următorului mandat la cârma Municipiului Brașov. Ne asumăm, de asemenea, angajamentul de a promova onestitate și transparență în lupta împotriva corupției, nepotismului și guvernării defectuase. Ne dorim implicarea activă a cetățenilor în viața publică pentru a face din administrație un mecanism eficient și responsabil, în același timp bucurandu-ne de o comunicare liberă și deschisă între cetățean și Primărie.

Fiți alături de noi pentru un Brașov European! Cu noi mergi la sigur!

Cu respect pentru Brașov și brașoveni,
Cristian Macedonschi
Candidat la funcția de Primar al Municipiului Brașov din partea FDGR


Descarcă de aici Programul FDGR pentru alegerile locale din 5 iunie 2016 în Brașov (în format PDF).
Download_here_button


Scrie-mi aici părerea ta