CINE MAI GUVERNEAZA ROMANIA?


La începutul conferinţei de presa a Forumului German Brasov am lansat public o întrebare  adresată tuturor politicienilor dar mai ales candidaţilor pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Am întrebat dacă şi cine mai guvernează România, senzaţia mea fiind că ţara noastră nu este guvernată. Nu este posibil ca la începutul lunii noiembrie să nu existe un proiect de buget pentru anul viitor, ceea ce induce o stare de incertitudine în întreaga economie naţională. Îngrijorător este că săptămâna viitoare începe campania electorală şi nimeni nu se va mai ocupa de problema bugetului pe anul viitor, astfel că, mai mult ca sigur, vom intra în anul 2013 fără ca ţara să aibă un buget votat de Parlament. În acest context am făcut un apel către candidaţii braşoveni ca după ce vor ajunge la Bucureşti să reprezinte cu adevărat cetăţenii braşoveni şi să rezolve problemele importante ce ţin de guvernare, nu problemele care sunt de competenţa consilierilor locali sau judeţeni.

De asemenea, am reluat şi invitaţia adresată braşovenilor de a participa, luni 12 noiembrie, la întâlnirea cu candidatul Formului Democratic al Germanilor din România pentru Camera Deputaţilor, Ovidiu Gantz, care îşi va lansa candidatura la sediul FDGR Braşov, începând cu ora 15.30 în cadrul unei conferinţe de presă, urmată o oră mai târziu de o întâlnire cu alegătorii braşoveni.

În acelaşi context am făcut un apel către Primăria municipiului Braşov să asigure o mai mare transparenţă a deciziilor legate de anumite lucrări ce vor fi executate la şcolile din municipiu.
Am participat, zilele trecute, la şedinţa Consiliului de Administraţie al Şcolii Generale nr. 12, unde s-a discutat problema proiectului de reabilitare termică si energetica a şcolii.
Primaria a întocmit de astă-vară  un proiect de reabilitare termică a şcolii, poate că banii pentru proiect au fost deja plătiţi, dar nu s-a întâmplat nimic. Conducerea şcolii nu ştie nimic despre situaţia proiectului, Primăria nu a comunicat dacă şi când a fost organizată licitaţia pentru atribuirea lucrailor şi nici cine a cîştigat licitaţia.
Nu este posibil ca acum, la începutul iernii elevii să fie lăsaţi să înveţe în frig. Şcoala are centrală termică proprie foarte veche (din anii 70) iar clădirea nefiind reabilitată termic încălzirea în această iarnă va fi foarte costisitoare si ineficienta.
De aceea, în calitate de consilier local solicit ca Primăria să dea dovadă de mai multă transparenţă în ceea ce priveşte acest gen de lucrări, să aflăm şi noi care este stadiul acestor proiecte.

Al doilea subiect abordat în conferinţa de presă a fost prezentat de consilierul judeţean Dieter Drotleff, care  a adus în atenţia presei braşovene o situaţie sesizată de locuitorii mai multor blocuri din strada Ştefan Mironescu, unde în parcarea rezidenţială aste amenajată o adevărată autogară pentru mai multe microbuze. Consilierul judeţean a cerut declanşarea unei anchete pentru a se stabili dacă nu cumva aceste microbuze efectuează un transport ilegal de persoane. Şoferii respectivelor microbuze deranjează locatarii din zonă prin faptul că în toiul nopţii ei ambalează motoarele maşinilor, dar şi pentru că îşi curăţă maşinile în interior iar toată mizeria rămâne în parcare. Mai mult, şoferii acestor microbuze devin foarte agresivi atunci când li se atrage  atenţia asupra faptului că maşinile lor nu ar avea ce căuta în respectiva parcare.

Ultimul subiect al conferinţei de presă a fost prezentat de directorul executiv a Asociaţiei Carpatine Ardelene (SKV), Marcel Şofariu, care a prezentat  un proiect de amenajare a „Via Carpatica“, o reţea de drumuri montane care vor străbate crestele Munţilor Carpaţi.
Proiectul va fi prezentat la Bruxel, Uniunii Europene, pentru obţinerea de finanţare de către Asociaţia Europeană de Drumetie (Europaesischer Wanderverein), costurile fiind estimate la circa 2-3 milioane de euro.
Proiectul urmează a fi realizat în colaborare cu Slovacia şi Ucraina, „Via Caratica“ urmând a avea o lungime de circa 2.000 de kilometri, din care jumătate pe teritoriul României. Directorul Executiv  SKV a precizat că pentru amenajarea acestui drum care va parcurge crestele Carpaţilor, va fi nevoie ca toate cărările montane vor trebui parcurse cu pasul cu un GPS în mână, pentru a fi marcate pe o rază de 20 de kilometri în stânga şi dreapta drumului toate punctele de atracţie de pe traseu, dar şi facilităţile turistice din zonă. De asemenea, va trebui completat un formular foarte amănunţit cu toate aceste date, formular solicitat de către Asociaţia Europeană de Drumetie, pentru ca „Via Carpatica“ să fie inclusă în circuitul turistic al traseelor montane. Ambiţia SKV este ca toate lucrările să fie terminate până în 2016, cînd Braşovul va găzdui Conferinţa anuală a Asociaţiei Europene de Drumetie, în săptămâna conferinţei fiind aşteptată sosirea la Braşov a circa 5.000-10.000 de turişti din ţările membre.

OGLINDA PRESEI – reactii din presa locala:

Transilvania Express

http://www.mytex.ro/eveniment/fdgr-brasov-ii-cearta-pe-parlamentari_332377.php

Monitorul Expres

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=eveniment&s_id=120181

Buna Ziua Brasov

http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=78553

Brasovul Tau/NewsBv

http://newsbv.ro/2012/11/06/secretomania-contractelor-din-primarie-criticata-christian-macedonschi/

Prinbrasov.com

http://prinbrasov.com/2012/11/via-carpatica-poteci-2-000-km-pentru-muntomani/

Consilier Local FDGR Brasov

Cristian Macedonschi

Scrie-mi aici părerea ta