ElectroPrecizia Sacele un “Parc Industrial” cu viitor

Saptamana aceasta am fost in vizită la uzina ElectroPrecizia din Săcele pentru a sta de vorbă cu cei de acolo şi a vedea ce oportunități concrete de investiții există pe această platformă industrială.
Uzina împlinește anul acesta 80 de ani de activitate, începându-și activitatea în 1936 prin producția de tablouri de bord pentru avioanele Messerschmidt și IAR 80, ulterior producând pe lângă electromotoare de toate dimensiunile și aparatura de bord pentru Dacia.

Am rămas plăcut surprins să văd proiectul de retehnologizare ale unor secții ale uzinei, pe care conducerea l-a implementat în ultimii ani, reușind astfel să îndeplinească cele mai înalte standarde internaționale.

Platforma industrială dispune de mai multe spații pe care le poate pune la dispoziția investitorilor, aceștia beneficiind de mai multe facilități în cadrul parcului industrial.

Principala amenințare pe care o resimte ElectroPrecizia Săcele este lipsa personalului tânăr calificat, media de vârstă a actualilor angajaţi fiind destul de ridicată. Pentru a soluţie la această realitate am discutat despre un potențial proiect de școală profesională duală, după modelul Şcolii Germane Kronstadt, la Grupul Şcolar Industrial Victor Jinga Săcele unde ar putea să-şi formeze uzina forţa de muncă atât de necesară.

Ulterior vizitei mele la uzina ElectroPrecizia Săcele, am participat la conferința „Oameni în companii de viitor” unde am discutat cu reprezentanți ai mediului de afaceri, a Scolii Profesionale Germane Kronstadt, a Inspectoratului Județean de Învăţământ Braşov, a Consiliului Judeţean Braşov, a Agenţiei Metropolitane Braşov și a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, perspectivele noii direcții europene de finanțare aferente dezvoltării capitalului uman din orizontul 2020. Programul fiind unul generos care vine în susținerea dezvoltării angajabilității tinerilor, dar și a învățării pe tot parcursul vieții.

Am discutat si despre posibilitatea reconversiei şomerilor cu vârste mai înaintate pentru a-i putea reintegra şi pe aceştia în câmpul muncii şi a rezolva această problemă de şomaj structural.
În cadrul conferinței s-au pus în discuție principalele probleme ale participanților și s-a căutat să se ajungă la o soluție multilateral benefică.
Una din problemele majore este faptul că instituţiile de învăţământ nu se corelează cu necesarul pe piaţa forţei de muncă iar multe meserii nici nu se regasesc în COR.
O altă problemă majoră este migraţia tinerilor în străinătate pentru a lucra pe post de muncitori necalificaţi.

La ora actuală numai firmele din cadrul Clubului Economic German caută peste 1000 de angajaţi noi, iar în mediul IT sunt necesari peste 500 de specialişti la Braşov.

Pentru a rezolva pe termen mediu problema aceasta trebuie să existe o comunicare şi o colaborare extrem de bună între mediul economic şi administraţiile locală şi judeţeană care ar trebui să se aplece mult mai mult asupra problemelor semnalate de mediul economic şi să acţioneze pentru a rezolva aceste probleme. Câteva exemple, la prima vedere ar fi cele legate de infrastructura şcolară, infrastructura utilitară, de transport public sau de dotare a şcolilor profesionale.
Pentru multe din acestea se vor găsi în viitor soluţii financiare din fondurile europene dedicate domeniului, până în 2020 România are la dispoziţie peste 4 Miliarde de euro pentru formare profesională iniţială, formare continuă pentru adulţi sau reconversie profesională.
Important este că la Braşov suntem cu toţii de acord să găsim soluţii pentru a rezolva pe termen mediu şi lung problema capitalului uman.
In poza de mai jos vedeţi exact care probleme trebuiesc soluţionate şi care să fie ordinea importanţei. (la punctul ajutoare sociale pentru asistaţi este vorba despre o reglementere mai strictă pentru ca aceştia să nu se mai mulţumească doar cu ajutorul social primit).

Problemele care trenbuie rezolvate din punct de vedere a importantei.

Problemele care trenbuie rezolvate din punct de vedere a importantei.

Profit de aceasta ocazie sa va invit vineri pe 29.01.2016 la conferinta organizata de Export-Club Bucuresti Brasov Bavaria alaturi de asociatia Sagunistii pentru Sagunisti care va dezbate cu Secretarul de Stat pentru IMM-uri si Mediul Economic, domnul Claudiu Vrinceanu, dezvoltarea economica a Brasovul din perspectiva formarii initiale si profesionale in sala festiva a Liceului Andrei Saguna.

Evenimentul incepe la ora 15:00.

Ii astept cu drag pe toti cei interesati de dezvoltarea economica si profesionala a frumosului nostru oras.

Cu respect pentru Brasov si brasoveni,

Cristian Macedonschi
Candidat la functia de primar al Municipiului Brasov din partea
Forumului German Brasov

Scrie-mi aici părerea ta