Evenimente cheie pentru promovarea orașului Brașov

Conferința de presă a Forumului German la Brașov din 12.02.2013

Tema principală a conferinței de presă din 12 februarie 2013 a fost imaginea Brașovului în străinătate – cu accent pe proiectele dezvoltate în acest sens de către Forumul German în prima jumătate a anului 2013.

F.O.T.E. BRASOV 2013

F.O.T.E. 2013 Brasov

F.O.T.E. 2013 Brasov

Dl. Macedonschi a început discuția abordând subiectului F.O.T.E. – cel mai important eveniment sportiv al anului în România. Deși eforturile de promovare a festivalului au fost minime, F.O.T.E. este în continuare un vehicul major pentru consolidarea imaginii pozitive a orașului Brașov (din mai multe puncte de vedere: cultural, istoric, turistic și de agrement). După cum spunea și dl. Macedonschi:

„Avem șansa să ne folosim acum de cei aproximativ 1.500 de vizitatori străini, care vor deveni misionarii noștri și care vor transmite mai departe eforturile de gazdă bună ale Brașovului. De aceea fac un apel la organizatori și la voluntari să se folosească de orice ocazie pentru ca acești tineri să viziteze toate atracțiile turistice din zona Brașov (Biserica Neagră, Prima Școală Românească, turnurile meșteșugarilor, Piața Sfatului, orașul vechi). Astfel, aceștia vor duce mai departe povestea frumoasă a unui oraș deosebit si vor dori cu siguranță să revină în România.

Un exemplu lăudabil în acest sens, model și pentru alții, este cel al d-lui Alexandru Prişcu de la Castelul Bran, care va oferi intrarea gratuită la Castel tuturor sportivilor F.O.T.E.”

 

Târgul de Produse Ecologice de la Nürnberg

BioFach 2013 Nürnberg

BioFach 2013 Nürnberg

Al doilea subiect al conferinței a fost Târgul de Produse Ecologice de la Nürnberg. Târgul se desfășoară în perioada 13 – 16 Februarie 2013 și este cel mai important eveniment de acest tip din lume. Participarea țării noastre la Nürnberg  este susținută de Ministerul Agriculturi și de Asociația Bio Romania (vezi http://www.bio-romania.org/).

De reținut că România a fost aleasă țara anului în 2013, o ocazie excelentă de promovare pentru noi toți și mai ales pentru Transilvania (vezi http://www.biofach.de/en/highlights/country-of-the-year/). Aici piața produselor organice este în continuă creștere. Să nu uităm de Prințul Charles – susținător fervent al agroturismului și al micilor producători bio transilvăneni – care a pus și el umărul la această dezvoltare. În acest sens, dl. Macedonschi a discutat despre beneficiile agriculturii ecologice asupra turismului și dezvoltării economice:

„Cu toate că nu sunt un specialist în produse organice, sunt convins că o agricultură ecologică va avea un impact imens asupra turismului. În Transilvania exista un pământ foarte fertil, însă suprafețele agricole sunt destul de reduse. Soluția evidentă ar fi ca țăranii noștri să se specializeze în cultivarea produselor bio. Ar răspunde astfel unei cererii foarte mari de export pentru acest tip de produse. Și astfel ar contribui nu doar la progresul economic, dar și la dezvoltarea turistică a Transilvaniei – un câștig imens pentru capitalul de imagine al României.”

Fermierii care doresc să se specialize în agricultură organică pot primi susținere prin crearea de asociații locale. Există deja un astfel de organism la Sibiu (Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice) – model care poate fi replicat la Brașov. Astfel încât să sprijinim eforturile de dezvoltarea agroturistică prin aducerea de specialiști din străinătate (mai ales din spațiu german – Austria, Germania, Elveția – zona de lucru a Forumului German).

 

Concert Peter Maffay

Pater Maffay

Peter Maffay este considerat o icoană a rock-ului german, fiind foarte cunoscut în Austria, Germania și Elveția – țări în care ține concerte tip arena rock, cu peste 50.000 de spectatori. Maffay este născut în Brașov, și stabilit la Nürnberg. Inițiativa concertului le aparține lui Peter Maffay (prin Fundația sa Tabalunga, care lucrează cu tinerii dezavantajați din România), și fraților Schmidt (prin Fundația Schmidt, care se ocupă de promovarea zonei cuprinse în triunghiul Sighișoara, Sibiu, Brașov – vezi http://www.haferland.ro).

Cu ocazia participării la târgul eco de la Nürnberg, dl. Macedonschi se va întâlni pe data de 14.02.2013 și cu reprezentații lui Peter Maffay, pentru a discuta despre organizarea primului concert pe care acesta îl va da în Brașov, pe 27 iulie 2013. Despre eforturile de promovare asociate cu acest concert, dl. Macedonschi spune:

„Cu ajutorul unei promovări adecvate, care va începe odată cu Târgul de Turism de la Berlin (6 – 12 martie 2013), sunt convins că putem aduce la Brașov între 3.000 și 5.000 de turiști străini (fanii dedicați ai lui Maffay). Le vom oferi pachete turistice adecvate, care vor include atât concertul, cât și activități și vizite la obiectivele turistice din Brașov și împrejurimi. În acest sens, am cooptat doi parteneri majori: operatorul turistic TUI România (pentru promovarea pachetelor  în Germania, Austria și Elveția); și organizatorul de evenimente Eventim (pentru vânzarea pachetelor și a biletelor la concert).”

„Un calcul rapid arată că acest concert ar însemna pentru Brașov o infuzie de capital de 2.500.000 euro – din care la visteria publică pot râmâne între 500.000 și 1.000.000 de euro. Tocmai de aceea m-aş bucura dacă Ministerul Turismului ar înțelege importanța acestui eveniment prin care putem asocia brand-ul de țară cu brand-ul puternic, internațional, al lui Peter Maffay, un artist născut la Brașov.”

 

Alte teme discutate în cadrul conferinței

Campionatul European de Fotbal pentru Tineret din Austria

Gaflenz - Austria

Gaflenz – Austria

Campionatul European de Fotbal pentru tineret se desfășoară anul acest la Gaflenz, Austria, în perioada 31 iulie – 4 august 2013. Brașovul va fi reprezentat prin trei sau patru echipe de tineret. Acest campionat este o nouă ocazie bună pentru promovarea României în străinatate. Zona Gaflenz din Austria este similară cu Brașovul, are un mic domeniu schiabil, iar campionatul se desfășoară cu ocazia Zilelor Internaționale ale Tineretului. Eforturile de promovare întreprinse de autoritățile locale din Gaflenz pot reprezenta un exemplu de bună practică pentru Brașov.

 

 

 

 

Biroul ICR la  Nürnberg

Cetatea Nürnberg iarna

Institutul Cultural Român își va deschide un nou birou la Nürnberg. Relațiile dintre România, și mai ales dintre Brașov și Nürnberg, au o istorie veche în spate – ele încep în secolul al XII-lea, odată cu venirea sașilor în Transilvania. Această istorie, în care însuși Vlad Țepeș joacă un rol (se spune că acesta s-ar fi născut la Nürnberg), este consolidată în prezent pe căi economice și culturale. De exemplu, Biserica Neagră este înfrățită cu Biserica St. Sebaldus din Nürnberg.

Mai mult, Primăria și Consiliul Județean Brașov au depus eforturi de promovare a României prin organizarea de schimburi de experiență: Bastionul Postăvarilor a expus artiști din Nürnberg, primarul din Nürnberg a vizitat Brașovul; iar anul acesta, printr-un proiect cu finanțare europeană, artiști și politicieni din Nürnberg vor veni la Brașov în luna mai.

Una dintre ideile propuse de Dl. Macedonschi pentru a susține schimbul cultural artistic dintre cele două orașe este o colaborare cu Prima Școală Românească din Brașov. Aici se află mai multe cărți vechi, tipărite chiar la Nürnberg. S-ar putea așadar organiza, în cadrul evenimentelor de schimb cultural, și o expoziție de carte veche românească în străinătate, în special la Nürnberg.

Forumul German va depune toate eforturile pentru a oficializa parteneriatul cu  Nürnberg. Profitând de participarea la târgul eco, dl. Macedonschi se va întâlni și cu oficialitățile locale pentru a grăbi acest proces.

 

Întâlnire pe tema restaurării Centrului Istoric al Brașovului

Subiectul care a încheiat conferința de marți 12 februarie 2013 a fost întâlnirea legată de restaurarea centrului istoric al Brașovului. Dl. Macedonschi a discutat cu dl. Primar Scripcaru pentru a se asigura că, așa cum este cazul, Primăria va prezida asupra acestei întâlniri. Și, mai mult, că Primăria le va trimite invitații la întâlnire tuturor celor care au un cuvânt de spus pe această temă importantă pentru orașul nostru.

Organismul principal propus chiar de către dl. Scripcaru ca resposabil cu derularea procesului de restaurare – prin atragerea de fonduri publice sau private – va fi Asociația SOS Centrul Istoric. Asociația are în prezent doi membri, Primăria Brașov și Biserica Neagră, dar își va deschide porțile și altora în curând.

Așadar, întâlnirea pe tema restaurării centrului istoric va avea loc în sala de consiliu a Primăriei Brașov, în data de 27 februarie 2013, la ora 10.00.

Forumul German își ia foarte în serios misiunea auto-impusă de a construi și dezvolta imaginea României și a Transilvaniei în străinătate, cu precădere în spațiul german. Acestea sunt planurile noastre pentru prima jumătate a lui 2013, planuri care ne aduc cu un pas mai aproape de obiectivele noastre pe termen mediu și lung.

 

Christian Macedonschi

Consilier Local FDGR

Scrie-mi aici părerea ta