FDGR Brașov propune o soluție de interimat pentru regionalizarea României

Stema Romaniei care include stemele Regiunilor Istorice

La conferința de presă de marți 23 aprilie au continuat discuțiile despre regionalizarea României.

 

Regionalizarea României este o temă care ne preocupă din ce în ce mai mult – din punct de vedere politic, legislativ, administrativ și social. Regionalizarea este importantă din mai multe perspective:  pentru descentralizarea aparatului administrativ, pentru rezolvarea locală a problemelor locale, pentru accesare unori fonduri Europene cu o acoperire mai mare dar mai ales pentru dezvoltarea socio-economică a fiecărei regiuni – lucru care va susține evident dezvoltarea națională.

Atat regionalizarea cat si schimbarea constitutiei in acest sens trebuie bine analizate si cantarite astfel incat acest demers sa fie benefic dezvoltarii Romaniei. Un astfel de proces amplu nu se face intr-o perioada scurta in maniera pompieristica de aceea noi propunem o solutie interimara pentru ca fiecare regiune trebuie să-și găsească in timp propriile soluții către prosperitatea.

Acestea au fost o parte dintre temele discutate în cadrul conferinței despre regionalizare – conferință care a avut loc miercuri 17 aprilie, la București. Gazda evenimentulului organizat de către Ambasadele Franței și Germaniei la București a fost Președintele Senatului,dl. Antonescu. Conferința a debutat cu o adresă din partea prim ministrului Ponta. De asemenea, în cadrul conferinței au luat cuvântul și foști miniștri de Justiție din Franța și Germania.

Dacă francezii s-au plâns că de 40 de ani nu reușesc să facă o regionalizare adevărată și o descentralizare eficientă, germanii au prezentat modelul de succes al Landurilor. Au ținut însă să precizeze că România nu trebuie să importe 100% un model extern, ci mai degrabă să studieze modelele din Europa, să vadă ce au făcut alții bine și unde s-au împotmolit – și abia apoi să găsească soluția potrivită pentru noi.

În acest sens, FDGR Brașov propune un model interimar de regionalizare – un model de tranziție care să se folosească de actuala împărțire teritorială a României, și să evite astfel complicațiile stabilirii unui aparat nou (cu cheltuielile și complicațiile de rigoare).

Acest model propune ca Senatul să devină un For al Reprezentanților Județeni/Regionali, ai cărui membri să fie președinții Consililiilor Județene (după modelul Bundesrat-ului din Germania). Și acest forum să se întâlnească periodic, astfel încât județele să fie implicate în legislativ.Așadar, este vorba, în primă fază de o regionalizare prin județe. La rândul lor, regiunile vor fi conduse ciclic (fiecare președinte de Consiliu Județean se va afla în fruntea regiunii pentru o perioadă limitată de timp). Este modelul după care este condusă Uniunea Europeană, un model dovedit funcțional.

Astfel soluția FDGR (despre care puteți afla mai multe din postul anterior: http://www.cristianmacedonschi.ro/constitutia-si-regionalizare-teme-importante-si-complementare.html) oferă o rezolvare dublă, atât pentru problema regionalizării, cât și pentru reforma Parlamentului, prin transformarea Senatului într-o a doua camera cu reprezentare a regiunilor, după cum am spus si în cadrul conferinței:

Regionalizarea este benefică pentru dezvoltarea regiunilor. Astfel, fiecare regiune își va administra propriile resurse locale. Resurse care vor putea fi alocate acolo unde este cu adevărat nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă în direcția corectă iar un lucru foarte important care din pacate nu a fost pus pana acuma in prin plan este faptul ca regionalizarea corecta trebuie facuta dupa principiul subsidiaritatii.

In acest sens inchei cu o intrebare si un apel catre guvernanti.

Intrebarea clara este:

Care sunt atributiile regiunilor si care este nivelul exact de descentralizare?

iar apelul:

Sa incetam odata cu orgoliile si interesele personale privind capitalele de regiune ca sa nu pierdem din ochi obiectivul principal al regionalizarii: DEZVOLTAREA ROMANIEI

Christian Macedonschi

Consilier Local F.D.G.R. Brasov

 

 

Scrie-mi aici părerea ta