Intalnire cu Comisarul European pentru Cultura si Invatamant la Salzburg

Dragi cititori,

a doua zi a Conferintei Europene a Oraselor si Regiunilor a pornit cu discursul de deschidere a Primarului din Salzburg, domnul Heinz Schaden si a doamnei Brigitte Pallauf, Presedinte a Parlamentului Regional a Landului Salzburg.

Discursul principal a fost rostit de Comisarul European pentru Educatie, Cultura, Sport si Tineret domnul Ph.D. Tibor Navracsics.

Domnul Navracsics a subliniat importanta invatamantului, a inovatiei si antreprenoriatului in Europa pentru crerarea de locuri de munca si scaderea somajului in randul tinerilor europeni.

“Investitia in invatamant este cruciala in Europa” a concis Comisarul Navracsics.

In finalul discursului a amintit de sitoatia refugiatilor in Europa si a subliniat pertinent ca portofoliile pe care le are sunt printre cele mai importante pentru integrarea refugiatior

“Educatia, cultura si sportulsunt cea mai buna cale pentru integraresi pentru ai invata pe refugiati adevaratele valori Europene” a spus Tibor Navracsics.

Ulterior, in pauza dintre paneluri am profitat de ocazie si am discutat in detaliu cu domnul comisar despre cele doua proiecte majore ale Brasovului:

1. Sustinerea si dezvoltarea scolilor profesionale in sistem dual la Brasov dupa modelul de succes, Scoala Germana Kronstadt / www.sgk.ro

2. Proiectul Brasovului de a deveni Capitala Culturala Europeana in 2021.

In final i-am inmanat domnului Comisar Navracsics un exemplar al revistei de promovare trilingva a Brasovului “Best of Brasov” unde va putea citi articolul despre demersurile Brasovului de a deveni Capitala Europeana a Culturii in 2021.

In partea a doua a panelului I al conferintei au fost purtate discutii despre clustere technice si inovative.
O pozitie excelenta a avut-o domnul Joseph Nassauer, Presedintele Clusterului Automotive si director general al companiei nürnbergheze, Bayern Innovativ GmbH a amintit de importanta clusterelor technice pentru dezvoltarea regionala, pentru atragerea de investitori si pentru sustinerea inovatiilor in regiuni. Domnul Werner Schmidt, director al departamentului de dezvoltare regionala a Bancii Europene de Investitii a prezentata posibilitatiile de finantare ale BEI pentru dezvoltare regionala atat a mediului privat cat si a mediului public.

Panel 2 al Conferintei Europene a Oraselor si Regiunilor

Panel 2 al Conferintei Europene a Oraselor si Regiunilor


Am profitat de ocazie si am initiat o discutie publica cu domnul Schmidt in panel despre o posibila finantare a Aeroportului Brasov de catre Banca Europeana de Investitii.

Romania a fost bine reprezentata la ce-a de a 11-a Conferinta Europeana a Regiunilor si Oraselor cu reprezentanti din Cluj, Arad, Moinesti, Turda, Galati, Bucuresti si desigur Brasov, prin mine.

Am avut ocazia in pauza sa discutam despre proiecte de dezvoltare a regiunilor noastre iar Primarul Clujului, domnul Emil Boc, si el prezent la Conferinta Europeana, a salutata interventia mea despre finantarea Aeroportului Brasov ca infrastructura absolut necesara pentru dezvoltarea Brasovului si a Zonei Metropolitane Brasov.

in discutie cu reprezentantii din Romania despre proiecte de dezvoltare regionala importante.

in discutie cu reprezentantii din Romania despre proiecte de dezvoltare regionala importante.

Motto-ul de final a primei parti a conferintei care sa descrie cel mai bine dezvoltarea regionala si urbana a fost admis in unanimitate:

“Think global and act local”

Vor urma detalii despre partea a doua a conferintei.

Din respect pentru Brasov si brasoveni

Cristian Macedonschi
Candidat la primaria Brasov din partea Forumului German.
Consilier Local

Scrie-mi aici părerea ta