MASA ROTUNDA PENTRU SALVAREA CENTRULUI ISTORIC BRASOV

Casa pe Michael Weiss - Centrul Istoric Brasov

Casa pe Michael Weiss – Centrul Istoric Brasov

Nu mai e niciun mister că centrul istoric al Brașovului trebuie restaurat. Cel mai recent incident provocat de degradarea clădirilor a avut loc la începutul lui februarie 2013. Atunci, a cazut tencuiala unei case pe strada Mureșenilor, aproape de Piața Sfatului.

Din fericire, incidentul nu a provocat nicio victimă.

Restaurarea fațadelor din zona istorică e importantă din punct de vedere estetic și turistic. Dar mai mult decât atât, e vitală pentru siguranța noastră a tuturor. Împreună cu Forumul German eu sunt în căutare de soluții concrete la această problemă gravă a orașului nostru.

Fiind însă o situație care implică mulți factori de decizie, Forumul German nu poate acționa singur.

Responsabilitatea principală a resturării centrului istoric se află pe umerii Primăriei Brașov.

Primăria, de pe altă parte, are nevoie de susținerea celor implicați și afectați de acest proces amplu de recosmetizare a fațadelor. În acest sens am invitat mai multe persoane cu un cuvânt greu de spus pe această teamă. Și anume: Primar si Viceprimari, arhitecta sefa a orasului cu colegii de resort, membri ai Consiliului Local, reprezentantii Consiliului Judetean Brasov. Reprezentanți ai: Bisericii evanghelice Brasov, RIAL, Inspectoratului pentru construcții, Agenției Metropolitane Brașov, Directiei de cultură, a Ordinului Arhitecților si a Asociatiei operatorilor economici din centrul istoric.

Întâlnirea va avea loc în data de 27 Februarie 2012, ora 10:00 AM, în sala de consiliu a Primăriei Braşov. Domnul Primar a fost de acord cu propunearea mea. Și m-a rugat de asemenea să redactez textul invitației (vezi mai jos).

Primăria urma apoi să expedieze invitațiile. Din păcate, din motive de F.O.T.E, lumea fiind prinsă cu organizarea, acest lucru nu s-a întâmplat.

Doarece vreau să mă asigur că persoane instrumentale în restaurarea centrului istoric Brașov vor participa la această întâlnire, am hotărât să livrez eu însumi invitațiile.

Restaurarea centrului istoric va fi un proces lung și complex. Eu estimez că va dura cel puțin un deceniu, dacă nu mai mult. Vreau așadar să ne asigurăm că pornim la drum cu dreptul.

Acesta este textul invitației

Stimată doamnă/ Stimate domn,  

Am onoarea de a vă adresa această invitație la o întâlnire pe tema restaurării Centrului istoric al Brașovului, în urma unor incidente neplăcute, petrecute datorită stării avansate de degradare a fațadelor clădirilor din această zonă.   Au fost invitați la această discuţie reprezentanți ai Primăriei Braşov, ai Consiliului Judeţean Braşov, ai Consiliului local Braşov, ai Inspectoratului în construcții, ai Bisericii Evanghelice, ai Agenției Metropolitane Brașov, arhitecți, proprietarii sau reprezentanții proprietarilor (RIAL) și proprietarii privați, astfel încât, împreună să putem găsi soluții și să putem îndeplini un scop comun, benefic pentru orașul Brașov și pentru întreaga comunitate brașoveană, nu doar din considerente turistice ci și de siguranță a cetățenilor.  

Menționez că discuția va avea ca bază exemplul Sibiului, unde procesul de restaurare al centrului istoric s-a derulat cu succes, așa încât să putem și la Brașov să aplicăm o parte din soluțiile care au fost aplicate la Sibiu.  

Întâlnirea va avea loc în data de 27 Februarie 2012, ora 10:00 am, în Sala de consiliu a Primăriei Braşov. 

Cu considerație,

Cristian Macedonschi

Consilier Local din partea F.D.G.R.

Niciun răspuns

Scrie-mi aici părerea ta