Mă opun public construirii arterei de circulaţie auto “După Ziduri” !
Sunt solidar cu poziţia pe care FDGR Braşov o are în mod oficial referitor la distrugerea uneia din cele mai valoroase alei pietonale ale Braşovului. Şi discutăm în acest caz despre o valoare cu valenţe multiple: istorice, culturale şi turistice !
Adunarea Generală a Forumului Democrat al Germanilor din România, Organizatia Judeteana Brașov a făcut publică o declarație oficială, semnată de președintele FDGR Brașov, Wolfgang Wittstock, privind controversata problemă a proiectului de amenajare a unei artere de circulație auto în zona “După Ziduri”:
„Adunarea Generala a Reprezentantilor a Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Organizatia Judeteana Brasov, intrunita in sedinta in ziua de 31.03.2014, cu îngrijorare deosebită a luat act de intenția municipalității Brașov de a amenaja o arteră de circulație cu dublu sens în zona pârâului Graft, care să facă legătura între Șirul Livezii și str. G. Barițiu. Considerăm că, prin realizarea acestui proiect, va fi distrusă o zonă pitorească a municipiului, spațiu de recreere iubit de brașoveni și admirat de turiștii care vizitează orașul nostru. Amenajarea arterei de acces auto ar aduce grave daune mediului îinconjurător și ar afecta securitatea fortificațiilor medievale ale Cetății Brașovului din această zonă (de ex. Bastionul Graft, Bastionul Fierarilor, Turnul Negru, Turnul Alb și întregul lanț al zidurilor de apărare ale Cetății din acest perimetru). Avînd în vedere aceste argumente, solicităm insistent municipalității să renunțe la acest proiect și să identifice, cu sprijinul specialiștilor din domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, soluții alternative pentru gestionarea traficului auto și pietonal din centrul istoric al municipiului Brașov“.
Aşa cum a subliniat colegul meu, istoricul Thomas Şindrilaru, în cadrul conferinţei de presă pe care am dedicat-o acestui subiect, noi, saşii, suntem urmaşii celor care au construit cetatea Braşovului cu zidurile de apărare, turnurile şi bastioanele sale. Un motiv în plus pentru a nu putea accepta distrugerea cu bună ştiinţă a promenadei “După Ziduri”!
Vom organiza in decursul anului o dezbatere publica cu Brasovenii interesati de acest subiect si o conferinta de dezvoltare urbana la care vom lansa un concurs de urbanism la care specialistii din cadrul Registrului Urbanistilor Romani, www.rur.ro, sa poata sa prezinte viziunile lor prin proiecte pentru gestionarea traficului in centrul istoric al Brasovului tinand cont atat aspectele de poluare cat si cele financiare.
Cu respect pentru Brasov si Brasoveni,
Cristian Macedonschi
Stadtrat/Consilier Local
Demokratisches Forum der Deutschen in Kronstadt
Forumul Democrat al Germanilor din Municipiul Brasov
Related Posts
-
In 2016 sarbatorim 10 ani de prietenie cu Nürnberg Vineri am efectuat o vizita relatiilor internationale
-
Comunicat de presa, 14.05.2012: Ziua mondiala a lumanarilor aprinse Forumul Democrat German din Brasov comemorează astăzi,
-
O prietenie benefica pentru Brasov: in 2016 se implinesc 10 ani de prietenie Brasov – Nürnberg Promovarea Brasovului si a proiectelor noastre majore
Vă susţinem!
View CommentCătălin Mureşan
Multumesc
View CommentUn model functional si pentru Brasov
„CityStar” – Ecological Transport” – Gdynia (Polonia)
Datorită unui nou sistem de transport urban ecologic bazat pe troleibuze electrice inovatoare și accesibile, orașul Gdynia are mai puține ambuteiaje, un număr mai mic de accidente și un grad mai redus de poluare. Vehiculele moderne au îmbunătățit confortul pasagerilor, au redus durata călătoriilor și au adus beneficii economiei locale și regiunii dominate de orașele Gdynia, Gdańsk și Sopot din nordul Poloniei.
View CommentDIN NOU DOAMNE FERESTE,TOT CENTRUL ORASULUI TREBUIE PASTRAT ASA CUM ESTE,SA SE INTERZICA CIRCULATIA NU SA SE FACA STRADA SAU PARCARE,FACE-TI METROU,REZULTA ECONOMIE CARBURANT SI DISPARE POLUAREA.TRASEE METROU:RASNOV-SACELE,CODLEA-GHIMBAV-PIETRELE LUI SOLOMON,ETC.SA SE FACA REFERENDUM CU PRIVERE LA ZONA DUPA ZIDURI,ESTE O CRIMA SA SE MODIFICE LOCURILE ACELEA FRUMOASE.
View CommentMa opun!!! Este cea mai mare prostie sa distrugi ultimile colturi de istorie din acest oras!!!
View CommentUrbanism, nu inteleg de ce nu am putea face si Tampa din asfalt, ca si restul Poienii de altfel!
View CommentMa opun acestui proiect de Urbanism!
Sa protejam ce? Haznaua aia curgatoare care pute ingrozitor? Ce anume se distruge de fapt prin constructia acestei artere? Protejam toti drogatii care-si fac veacul pe acolo si potaile care se caca nestingherite pe pietonal. Dar, probabil e un mod bun de a strange capital politic spunand ca o artera “distruge” centrul orasului.
View CommentAi dreptate, desi e un mod cam dur de a o expune.
View CommentStimabile, dacă eşti atât de simţitor – cu mirosul zic, nu te mai duce pe acolo.
View CommentCa să nu mai spun că cel puţin de 25 de ani încoace, mirosul de care vă plângeţi nu mai există. Alminteri orice apă curgătoare în care sunt tot felul de microorganisme, başca plante şi peşti, are periodic nişte mirosuri inevitabile.
Cât priveşte excrementele de javre, astea sunt peste tot – mai ales la neamurile proaste de la noi.
Se dezaglomereaza Mureseniilor , daca tie iti place sa colinzi mureseniilor , te invitam sa faci ai trotuaru de 1-2 metrii latime , prin soare , zona de dupa ziduri este vara foarte practicata de Biciclisti , LongBoarderi si Pietoni pentru ca acolo tine padurea umbra dar pe Mureseniilor , nu este niciun copac decat vreo 10 copacei in ghivece .
View CommentDe ce sa distrugem accea zona ? Ca sa fluidizam traficul ? Nu mersi. Ca inafara de intervarul oral : 7.30 – 8.30 Strada Mureseniilor este destul de goala . Sau dumneavostra sunteti un om care mergeti cu masina 24/7 si o lasati pe marginea drumului sa va luati covrigi?
Dar nu se renuntase la idee?
View CommentN-a fost cumva doar o glumă de 1. Aprilie?
View CommentMie mi se pare un proiect ok. Nu sctrica zidurile, nu deviaza apa (care oricum pute si e murdara pt ca se varsa toate mizeriile in ea) plus ca se castiga Strada Muresenilor care nu va mai fi circulata.
Nu inteleg partea cu istoria… ce se strica? Zidurile raman – se construieste pe langa. WTF?
View CommentDe acord. Se protejeaza si copacii si apa si zidurile. Atat timp cat proiectul se face corect si alunecarile de teren sunt evitate, nu vad nicio problema.
View CommentSerios? Chiar rămân zidurile? Şi dacă…cad?! În mare parte zic, datorită…dinamitării masive a solului stâncos! Cădere dupe care ca de obicei va urma o replică de zid din fier-beton a la…Videanu.
Măcar cunoaşteţi cât de cât proiectul?
Ştiţi ce mai rămâne pentru pietoni? Un trotuar de…un metru lăţime!
Ca să nu zică că nu sunt şi ei oameni…
Vreţi să’mi faceţi mie pietonal pe Mureşenilor?
View CommentMulţumesc: prefer pietonalul de După Ziduri. Aşa cum este de sute de ani.
Nu mi se pare o idee buna sa transformam Muresenilor in pietonal. Orasul are destule pietonale spun eu(in zona mea, de la Piata Unirii in sus pana la Pietrele lui Solomon, unde gasesti loc cat ai nevoie ca sa asculti apa).
View CommentVrem sa fim un oras european, in care sa se circule civilizat, nu ca in Bucuresti. Pentru asta eu as fi de acord cu accesul masinilor pe dupa ziduri, dar atat timp cat ramane si Muresenilor circulata, pt ca e nevoie de ambele artere.
Cat despre caderea zidurilor…daca ne punem asa problema, zidurile pot cadea chiar si acum, sau pot cadea din alte cauze decat dinamitarile. Mergem pe principiul ca arhitectii vor stii cum sa protejeze zidurile.
Vreau sa ramana pietonala Dupa Ziduri.
View CommentA fost o mare bucurie atunci cand a fost amenajata.
Prefer restrictionarea traficului pe Muresenilor. De la Rectorat spre Tocile e pacat sa mergi cu masina.
As dori sa stiu daca putem face mai mult decat sa scriem comentarii pt a salva zona.
Multumesc
Gandeste-te, te rog, si la cei care locuiec in Schei, aproape de Pietrele lui Solomon, carora li s-a restrictionat deja accesul cu masinile in unele zone, tocmai pentru a fi protejate. Care, de asemenea, au un singur autobuz, care circula din 20 in 20 de minute, tocmai pentru a nu afecta cu trafic greu acea zona a orasului. Tu propui restrictionarea traficului pe Muresenilor. Asta e inca un pas spre izolarea cartierului Schei, cand noi de fapt avem nevoie de fluidizarea traficului pentru a ne fi mai usor sa ajungem in oras.
View Commentmultumit de pozitia adoptata contra proiectului
View Comment