Elevii nostri de elita merită susținerea Primăriei Brașov pentru a pleca în Statele Unite

Mace-elevi-brasov-saguna-nasa

Dragi brașoveni,

În ședința de ieri a Consiliului Local Brașov am solicitat colegilor mei acordarea a două sponsorizări din partea Primăriei Municipiului Braşov pentru elevii cu rezultate excepţionale, pe care trebuie să-i susținem să plece în Statele Unite ale Americii la două concursuri internaţionale de programare şi cercetare în domeniul fizicii şi astrofizicii. Cazurile expuse de mine au atras anterior atenția mass-mediei, eu însumi fiind convins de faptul că tinerii braşoveni sunt una dintre cele mai valoroase resurse ale comunității noastre.

Solicitarea mea s-a concretizat într-o interpelare, în care am menţionat o sponsorizare cu scop precis pe care Primăria o poate face, fără un efort prea mare, pentru acești elevi. Este vorba despre cazurile celor două colegii braşovene care pregătesc frecvent tineri performanţi, respectiv Colegiul Naţional de Informatică “Grigore Moisil” și Colegiul Naţional “Andrei Şaguna”.

olimpici-informatica-brasov

În primul caz, am înaintat suma de aproximativ 32.500 USD. Aceşti bani sunt necesari pentru ca 13 elevi să aibă posibilitatea de a pleca în data de 28 mai 2016 în Nashua, New Hampshire, SUA, la concursul internaţional de informatică “American Computer Science League” (ACSL), la care au fost selectaţi să participe alături de alte aproape 200 de echipe din SUA, Canada, Europa şi Asia. ACSL este un concurs de programare de mare prestigiu, ce se desfăşoară de 37 de ani. În cel de-al doilea caz, am solicitat suma de 42.000 Euro, destinată Colegiului “Andrei Şaguna”. Aceşti bani sunt necesari pentru ca 20 de elevi să aibă posibilitatea de a participa în perioada 17-23 mai 2016 la Conferinţa Internaţională NASA, care va avea loc în Puerto Rico. Elevii cu aptitudini deosebite pentru cercetare în domeniul fizicii şi astrofizicii, social, educaţional şi medical au obţinut premiile I, II şi III la concursul NASA Ames Space Settlement Design Contest 2014 cu diverse proiecte ingenioase.

Cred cu tărie că tinerii și copiii noştri sunt cei mai importanţi! Aceşti elevi care pleacă acum la NASA sunt ambasadorii noştri, atât ai braşovenilor, cât şi ai liceelor din care provin. Nu pot să concep că nu putem finanţa această acţiune benefică pentru imaginea Braşovului, atât timp cât se găsesc frecvent bani pentru sensuri giratorii supraevaluate şi floricele scumpe prin oraş. Totodată, în ședință, am mai menționat faptul că administraţia locală trebuie să-şi susţină elevii cu performanţe şcolare extraordinare.

Dacă problema o reprezintă, la nivel declarativ, bugetul Primăriei Brașov, eu susțin ca sponsorizările să fie acordate din banii pe care Brașovul nu i-a cheltuit în ultimii 2 ani, când s-a înregistrat un excedent bugetar de 90 milioane de lei (în 2015), respectiv 42,73 milioane (în 2014).

Există numeroase argumente pentru care susțin acest demers. În primul rând, Braşovul va arăta că preţuieşte educaţia şi performanța pe care elevii săi o demonstrează. În al doilea rând, olimpicii noștri aduc o imagine bună oraşului şi îl vor face mai cunoscut atât în SUA, cât şi în țară. În al treilea rând, sprijinind educația, Braşovul va putea fi dat ca bun exemplu de urmat pentru alte primării din țară. Nu în ultimul rând, există posibilitatea de a atrage drept parteneri şi agenţi comerciali sau alte tipuri de organizaţii din oraş, făcând din această inițiativă una civică.

În concluzie, eu sunt de părere că educaţia este un pilon extrem de important al societăţii, asigurând evoluţia acesteia şi prevenirea excluziunii sociale a grupurilor de risc. Avem, astfel, o mare responsabilitate faţă de educaţia şi şansele copiilor noștri și trebuie să demonstrăm că le suntem aproape.

Cu respect pentru Brașov și brașoveni
Cristian Macedonschi
Consilier Local din partea Forumului German.

Surse foto: newsbv.ro și gândul.info.

Cele mai recente comentarii
  1. Gheorghe

Scrie-mi aici părerea ta