Restaurarea Centrului Istoric – Cel mai amplu proiect al Brasovului

Conferința de presă a Forumului German la Brașov din 04.02.2013

Cladiri istorice din centrul Brasovului – Andrei Kokelburg

Conferința de presă de astăzi, 04 februarie 2013,  a avut ca subiect central de discuție restaurarea Centrului istoric al Brașovului, un subiect pe care l-am adus deja în atenția presei și a publicului brașovean, în urma unor incidente neplăcute, petrecute datorită stării avansate de degradare a fațadelor în special, în zona centrului istoric.

Vineri, 01 februarie 2013, am avut o întâlnire cu dl. primar al Sibiului, Klaus Iohannis, o întâlnire dedicată discuției referitoare la modul în care Sibiul a reușit să inițieze și să ducă la capăt procesul de restaurare al centrului istoric, așa încât, Brașovul să poată să urmeze un exemplu concret.

La Sibiu întregul proces de restaurare a avut ca rezultat reamenajarea fațadelor, a porților dar și a curților interioare, după ce Primăria a încheiat contracte cu proprietarii prin care aceștia se obligă să lase curțile deschise, accesibile vizitatorilor, un lucru extrem de benefic pentru orașul Sibiu, din punct de vedere turistic.

Dl. Iohannis a ținut să menționeze faptul că deşi a avut un suport financiar de 13 milioane de euro din partea Ministerului Culturii, procesul de restaurare a fost unul destul de amplu, care a durat aproximativ zece ani.

La Braşov, acest proces ar dura probabil mai mult, mai ales datorită birocrației și autorizărilor necesare pentru demararea unor astfel de construcții de reamenajare și restaurare dar și datorită lipsei de fonduri. Tocmai de aceea, dată fiind multitudinea de diverse impedimente, Forumul German nu își poate asuma singur găsirea unei soluții, ci este necesară implicarea si cooperarea mai multor instituții și decizionalilor, astfel încât, împreună să se poată îndeplini un scop comun, benefic pentru orașul Brașov și pentru întreaga comunitate brașoveană, nu doar din considerente turistice ci și de siguranță a cetățenilor.

Vorbim aici despre primar, vice-primari si arhitectii oarsului, reprezentantii consiliului judetean, reprezentanti ai ordinului arhitecților, comisia de cultura, inspectoratul în construcții, reprezentanții ai proprietarilor, RIAL, Biserica Evanghelică și proprietarii privați, cât și reprezentanți ai Agenției Metropolitane Brașov. Posibilități de finanțare există, nu trebuie decât să ne unim forțele în sprijinul aceleași viziuni a unui centru istoric restaurat si atractiv.În acest sens, la inițiativa FDGR, săptămâna aceasta va fi lansată o propunere către toate instituțiile menționate, o invitație la o discuție, o masă rotunda pe tema restaurării Centrului istoric al Brașovului, în care să găsim o soluție de inițiere și bun mers al procesului de reamenajare. Ședința va fi accesibilă și presei.

Totodată, FDGR va susține acest proiect prin implicare directă si prin lobby la marile companii și firmele straine din Brașov, pentru susținere financiară a proiectului prin preluarea nasiei asupra cladirilor istorice din centrul vechi.

Am dat exemplul Sibiului si prin implicarea municipalitatii in procesul de alegere a artistilor care au dreptul sa performeze in centrul istoric. In acest sens Primaria Sibiu a instiuit o comisie alcatuita din trei persoane, un reprezentant al biroului de turism, un

reprezentant al comisiei de cultura si unul al ocuparii domeniilor publice care decideau cine, unde, cand si cat are voie sa presteze de la trubaduri, mimi, muzicieni, pictori si artisti plastici. prin aceasta comisie se asigura calitatea artistilor din centrul istoric si se garanteaza coloritul artistic printro simbioza culturala cu cladirile atragatoare.Din pacate in Brasov s-a dat interdictie totala in acest sens omorand  si aceasta ultima reduta de viata culturala citadina.

În încheierea conferinței, mi-am exprimat convingerea că dacă există voință politică, sursele necesare se găsesc cu siguranță, iar procesul de restaurare al frumosului centru istoric al Brașovului poate fi inițiat și dus la bun sfârșit cu succes.

Reactii din Presa 05.02.2013

Buna Ziua Brasov

http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=81256

 

Transilvania Express

http://www.mytex.ro/eveniment/din-ciclul-cum-sa-ne-ocupam-timpul-consilierul-macedonschi-vrea-o-comisie-specializata-in-trubaduri_341520.php

Monitorul Expres

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=123135Christian Macedonschi

Consilier Local FDGR

Scrie-mi aici părerea ta