Scoala Profesională de Turism de la Făgăras

Conferina de presă a Forumului German Brasov din 03.06.2013

La conferinta de presă de luni 3 iunie s-a discutat despre înfiintarea unor clase dedicate pregătirii profesionale în domeniul turismului la Făgăras, în cadrului Liceului Profesional Senchea.

Vineri 31 mai, in calitate de reprezentant al FDGR si APDT Brasov împreună cu reprezentanti de seamă din Germania (printre care si directorul Institutului pentru Cercetare a Meseriilor din Berlin) am făcut o vizită la Liceul Profesional Senchea din Făgăras.

La întâlnirea la care au participat si directorii liceului împreună cu Primarul din Făgăras s-a discutat despre implementarea unui sistem de învătământ profesional dual, bazat pe modelul german (30% teorie, 70% practică). Domeniul abordat va fi turismul, cu scopul de a crea prima scoală profesională de turism in sistem dual din Romania.

În acest sens, FDGR a purtat deja discutii cu principalele lanturi hoteliere din Sibiu (Hilton, Continental, Ibis) si Brasov (Hotel Alpin, Hotel Sport, Hotel Aro Palace, Hotel Ramada si Hotel Kronwell) care se confruntă problema de lipsei a personalului calificat si care au salutat această initiativă.

Programul de învătământ profesional va pregăti elevii pentru următoarele meserii specialist hotelier (Hotel Fachkraft), specialist în gastronomie (Gastronomie Fachkraft), specialist în gastronomie sistematizată (Sistemgastronomie Fachkraft), pentru lanturile de restaurante internationale tip fast-food, si bucătar (Koch). Cursurile pentru aceste meserii vor dura doi ani (nu 6 luni, cum este la ora actuala).

 

Am ales Făgăraul pentru că se află la mijlocul drumului între cele două poluri economice si turistice din regiune (Brasov  si Sibiu), pentru că începe să se bucure de o apreciere turistică tot mai mare si pentru că Liceul Senchea oferă o structură educatională excelentă, care ne-a impresionat pe toti la vizita de săptămâna trecută. FDGR se va ocupa de facilitarea parteneriatelor si de aducerea de specialisti străini cu experientă. Sperăm asadar să existe o colaborare cât mai productivă între: Institutul pentru Cercetare a Meseriilor din Berlin (care se ocupă printre altele de crearea de curricule pentru meseriile noi si introducerea lor în nomenclator, vezi www.institut-bbf.de), între Ministerul Turismului reprezentata prin Autoritatea Natională pentru Turism, Ministerul Învătământului si mediul privat. Împreună vom munci ca în 2013 să punem la punct curricula, să echipăm laboratoarele cu materialele necesare si, în Septembrie 2014 să începem cu primele patru clase (câte una pentru fiecare dintre meseriile enumerate mai sus).

În Brasov avem deja experienă în educatia profesională, prin scoala Profesională Germană Kronstadt. Colaborarea excelentă dintre mediul privat si Inspectoratul Judetean pentru Învătământ din Brasov a permis existena Scolii drept un model de bună practică pe care îl vom replica si în alte localităi. Existena unei astfel de scoli este un avantaj competitiv mare în atragerea de investitori străini, care de multe ori până acum au ocolit regiunea noastră din cauza lipsei de personal calificat.

Unul dintre programele Scolii Kronstandt este informarea elevilor, prin proiectul Fit for Future la care au participat de curând 7 licee si 13 firme din zona Brasov. Scopul proiectului este să le prezinte copiilor câte oportunităti de locuri de muncă moderne există pe piată (la uzinele de ultimă generatie ale Conti sau Premium Aerotec) si să îi îndrepte către meserii de tehnologie înaltă, tot mai căutate în ultima vreme.

Pentru Comisia Europeană este foarte importantă formarea profesionala, tinând cont că din aproximativ 10 în 10 ani, cerintele pentru forta de muncă se schimbă. Mai mult decat atat, e vital să există o legătură stransa între necesarul pe piată cerut de angajatori si curricula educatională. Forumul German se străduieste să lege cât mai bine cele două axe.

 

 

Cele mai recente comentarii
  1. darie ioan

Scrie-mi aici părerea ta