Sondaj Oktoberfest Brasov 2015: 290.000 de participanți, 9 milioane de euro infuzie de capital la Brașov!

Dragi brașoveni,

S-a încheiat cea de a șaptea ediție a celui mai mare festival din România, Oktoberfest Brașov.
După cum știți este unul dintre copiii mei de suflet fiind unul dintre inițiatori și promotorul său en titre.
Pentru a vedea ce înseamnă Oktoberfest pentru brașoveni dar și pentru economia locală am comandat un sondaj de opinie profesionist. Studiul a fost realizat în perioada 3-13 Septembrie 2015 pe un eșantion statistic reprezentativ pentru participanții la Oktoberfest Brașov 2015, de 1056 subiecți, având o marjă de eroare de ±3%. Cercetarea a fost realizată de compania de studii sociologice BrandBerry S.R.L. Pentru că dorim să ne perfecționăm în permanență și să devenim de la an la an mai profesioniști și mai atractivi.

Cristian Macedonschi - Consilier Local F.D.G.R. la Brasov si co-organizator Oktoberfest Brasov,

Cristian Macedonschi – Consilier Local F.D.G.R. la Brasov si co-organizator Oktoberfest Brasov,

Doresc să vă atrag atenția asupra unei cifre: aproape 9 milioane de euro au intrat în Brașov pe perioada Oktoberfest, adica in 11 zile. Acesta a fost aportul adus de turiștii români și străini economiei brașovene. Și încă ceva!

Oktoberfest nu este un simplu … berar. Ne implicăm social, economic, cultural și sportiv pentru Brașov și brașoveni.

Vă prezint, mai jos, principalele rezultate ale sondajului.

Cu o creștere de 10% față de ediția anterioară, Oktoberfest Brașov 2015 a numărat anul acesta peste 290.000 de participanți.
Din totalul participanților, ~60% au fost brașoveni (din municipiu) iar aproape 40% (39,8%) au fost din afara municipiului Brașov.
Dintre vizitatori, 55% au fost din județul Brașov iar 45% din alte județe – din care 10% străini.
Cei mai mulți turiști participanți la Oktoberfest au fost din București (aproape 25%).

Luând în considerare aceste cifre putem calcula că:

* numărul de turiști străini a fost de aproximativ 5.500.
La o medie cheltuială de 75 euro/zi (cazare, masă, transport, suveniruri/cadouri) rezultă un buget de aproximativ 415.000 € / zi intrați în bugetul privat și public al Brașovului. Datele statistice din turism arată că turiștii străini stau, în medie, 5-7 zile în locație. Rezultă că bugetul total adus de turiștii străini este de peste 2 milioane de euro.

* numărul de turiști români a fost de cca 45.000.
La o medie cheltuială de 60 euro/zi (cazare, masă, transport, suveniruri/cadouri) rezultă un buget de aproximativ 2.700.000 € / zi intrați în bugetul privat și public al Brașovului. Datele statistice din turism arată că turiștii români stau, în medie, 2-3 zile în locație (turism de weekend). Rezultă că bugetul total adus de turiștii români în Brașov este de peste 6,75 milioane euro.
Screenshot 2015-09-24 14.33.25

Statistici referitoare Oktoberfest Brasov 2015. Cei mai multi turisti au venit din Bucuresti iar din judet cei mai multi au venit din Sacele si Rasnov.

Statistici referitoare Oktoberfest Brasov 2015.
Cei mai multi turisti au venit din Bucuresti iar din judet cei mai multi au venit din Sacele si Rasnov.

In total putem spune ca Oktoberfest Brasov a adus o infuzie de capital in municiliul Brasov de aproximativ 9 Milioane de Euro.

Majoritatea participanților au fost prezenți la cel puțin două ediții Oktoberfest iar mai mult de un sfert au participat la toate edițiile.
Acesta înseamnă că Oktoberfest poate fi considerat un brand de tradiție al Brașovului, atrăgând în fiecare an participanți din toată țara și din străinătate.
95% dintre participanți au spus că au auzit/discutat despre Oktoberfest cu prietenii – acesta înseamnă că Oktoberfest este un festival care unește comunitatea și are un puternic rol de socializare.

Majoritatea participanților au considerat prețurile, atât la băutură cât și la mâncare, ca fiind absolut decente (peste 65%).
Cei mai mulți dintre participanți și-au exprimat dorința de a avea la dispoziție mai multe soiuri de bere și mai mult spațiu de desfășurarea. Pentru aceasta noi, organizatorii Oktoberfest, luăm în considerare ca de la ediția următoare să mutăm festivalul într-o locație mai mare și cu acces mai facil.

Programul de desfășurarea a fost considerat rezonabil, dar și-ar fi dorit ca muzica să fie până la finalul programului.

Majoritatea participanților – 67,9% – au avut vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, dar la Oktoberfest au participat oameni de toate vârstele.

Oktoberfest este benefic atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere turistic pentru Brasov. Ca eveniment privat el nu consuma bani publici ci aduce beneficii majore financiare bugutului local dar si imagine pozitiva nationala si internationala Brasovului.

In total la Oktoberfest Brasov a crescut consum de bere cu 3% fata de anul trecut si cu 10% la numarul de vizitatori.

Starul evenimentului din acest an a fost carnatul XXL produs special pentru Oktoberfest Brasov de catre Selgros. Vizitatorii au mancat peste 3.5 kilometrii de carnati ceea ce ar insemna distantaparcursa de la Gara Brasov pana la Arena Sportiva „Ion Tiriac” prin Piata Sfatului.

Starul Oktoberfest pe langa Unchiul hans a fost anul acesta carnatul XXL produs proapat in fiecare zi de Selgros

Starul Oktoberfest pe langa Unchiul hans a fost anul acesta carnatul XXL produs proapat in fiecare zi de Selgros

Pentru a lasa faptele sa vorbeasca atasez poze cu reconditionarea pistei de alergat si spalarea terenului de pe Arena Sportiva Ion Tiriac Brasov, locul de desfasurare Oktoberfest Brasov 2015. Arena Sportiva Ion Tiriac a fost reamenajata complet de catre organizatori cu 3 tone de zgura proaspata adusa de la Campulung Muscel iar terenul de sport a fost spalat cu spuma activa de catre masinile de spalat strazi ale Urban Brasov.

Spalare teren de sport Ion Tiriac si reamenajare cu zgura proaspata pista de alergare.

Spalare teren de sport Ion Tiriac si reamenajare cu zgura proaspata pista de alergare.

IMG_3428

IMG_3430

IMG_3431

Cum am reusit sa dezvolt, in 7 ani, alaturi de echipa mea Oktoberfest Brasov la cel mai renumit si mai mare festival de gen din Romania si Sud-Estul Europei, asa voi reusi in calitate de Primar al Brasovului, fara coruptie si nepotism, sa dezvolt orasul nostru iubit in cel mai prosper si dezvoltat oras din Romania cu cei mai multumiti si satisfacuti cetateni.

Cu respect pentru Brasov si brasoveni,
Cristian Macedonschi

Scrie-mi aici părerea ta