Forumul German vrea să se implice în procesul de revizuire a Constituţiei.

Conferinta de presa a Forumului German Brasov din 08 Aprilie 2013

Preşedintele filialei municipale Braşov a Forumului Democrat al Germanilor din România, Thomas Şindilariu, a declarat, ieri, că Forumul va participa, pe 15 aprilie, la seminariul pe tema revizuirii Constituţiei pe care îl va organiza la Bucureşti Asociaţia „Pro Democraţia“.

„Seminarul de la Bucureşti este sprijinit şi de Fundaţia „Friedrich Ebert“ din Germania şi îşi propune să discute principalele propuneri de modificări ale Constituţiei, despre care se discută mult în ultima perioadă. Forumul German, se doreşte a fi un for de discuţii, unde cetăţenii să vină şi să îşi spună părerea despre problemele care îi preocupă, deci şi despre revizuirea Constituţieii. De aceea ne vom implica activ în aceste proces şi dorim să organizăm o astfel de dezbatere şi la Braşov, dezbatere la care să participe, alături de specialiştii în drept constituţional şi braşovenii care sînt interesaţi de acest subiect“, a declarat Şindilariu.

Acesta a adăugat că în opinia reprezentanţilor Forumului, în România se schimbă mult prea des Constituţia si ca actuala lege fundamentală conţine prevederi care conduc, de multe ori la blocaje instituţionale.

„Se simte nevoia ca, în sfîrşit să avem o Constituţie care să aducă stabilitate în societatea românească. Pe lîngă blocajele între Palate, pot apărea, foarte des şi blocaje între cele două Camere ale Parlamentului, lucruri care trebuie corectate în viitoarea Constituţie“, crede preşedintele FDGR Braşov.

Thomas Şindilariu spune că reprezentanţii FDGR vor participa la acest seminar pentru a vedea care sînt poziţiile partidelor, dar şi a societăţii civile, pentru ca apoi, în cunoştinţă de cauză, să îşi formuleze propriile păreri şi chiar prouneri de modificare a Constituţiei. Nu în ultimul rând un cadru constitutional stabil si funcțional este garantul prosperității economice a țării.

Dubii, întemeiate sau nu, cum au apărut în decursul lui 2012 legate de respectarea cadrului constituțional si a independenței justiției au produs iritații serioase în rândul investitorilor străini, incl. celor din Germania. Repetarea unor astfel de situații trebuiesc evitate neapărat pe viitor, deoarece dăunează neplacut de direct evoluției bunăstării materiale ale populației.

În acelaşi context, al modificărilor legislative care vor influenţa direct viaţa românilor, indiferent de etnie, se înscrie şi participarea reprezentanţilor Forumului la simpoziuonul privind regionalizarea, care se va desfăşura la Bucureşti în ziua de 17 aprilie.„Va fi un simpozion organizat de Ambasadele Germaniei şi Franţei la Bucureşti, în contextul împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elisee, care a pus bazele bunelor relaţii între Germania şi Franţa. Un tratat care este tot o data fundamental pentru cladirea Uniunii Europene. La simpozion se va discuta şi problema regionalizării României, o problemă intens mediatizată în ultima vreme. La simpozion se va aborda problema Transilvaniei în contextul regionalizării României, acesta fiind un alt subiect care merită a fi dezbătut pe larg la Braşov“, a mai spus Thomas Şindilariu.

Legat de valorificarea și conservarea patrimoniului arhitectural din centrul Brașovului Şindilariu susține că pedeapsa proprietarilor trebuie să fie un mijloc de ultimă rațiune. Ceea ce ne trebuie, este o atitudine pozitivă a populației, a proprietarilor față de această moștenire culturală. Conservarea și înfrumusețarea centrului istoric trebuie să devină o preocupare comună a Brașovenilor, de ce nu, un fel de hobby. Pentru a contribuii la schimbarea atitudinii față de acest domeniu, Forumul Democrat German a inițiat o conferință legată de strategii de conservare a patrimoniului arhitectural, care are ca scop nu in ultimul rand accesarea de fonduri europene. 

Scrie-mi aici părerea ta