Comunicat de presa, 08.05.2012: prezentare rezultate sondaj FDGR

MACEDONSCHI:

Stimaţi invitaţi,

Dragi colegi,

În spiritul transparenţei şi al raporturilor oneste cu cetăţenii Municipiului Braşov, am decis să facem publice rezultatele unui sondaj pe care Forumul Democrat al Germanilor din România l-a comandat Grupului de Studii Sociale din Bucureşti. Studiul a fost efectuat în perioada 19-25 aprilie 2012 în Municipiul Braşov, pe un eşantion de 1.082 de persoane cu vârstă de peste 18 ani, un eşantion probabilist, bi-stadial, validat pe baza datelor INS, cu reprezentativitate pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a municipiului şi c eroare tolerată de +/- 3%. Interviurile s-au desfăşurat la domiciliul subiecţilor.

În urma aplicării chestionarului au rezultat răspunsuri care reflectă situaţia de fapt din Municipiul Braşov, respectiv care indică o anumită orientare a cetăţenilor. Considerăm necesară punerea în discuţie a rezultatelor acestui studiu pentru a asigura transparenţa necesară în comunicarea dintre FDGR şi electoratul său, pentru a proba seriozitatea cu care tratăm acest moment important – alegerile locale din 2012 -, dar şi pentru a vă convinge pe dumneavoastră, şi prin intermediul dumneavoastră pe cetăţenii municipiului că Forumul Democrat al Germanilor din România nu se înscrie în competiţia electorală sub umbrela a 0,47% din totalul votanţilor, aşa cum s-a întâmplat la ultimele alegeri, ci că îşi proiectează menţinerea în limitele altor scoruri, care să îi asigure reprezentativitatea în Consiliul Local Braşov.

La investigarea opiniei faţă de formaţiunile şi alianţele politice înscrise în competiţia locală, un prim rezultat, extrem de încurajator este cel ce totalizează opinia favorabilă a cetăţenilor. Astfel, FDGR se bucură în Municipiul Braşov de un grad de încredere de 16,8%, situându-se pe locul 3 în rândul formaţiunilor politice! Mai exact, rezultatele sunt următoarele:

În ceea ce priveşte opinia negativă, Formulul Democrat al Germanilor din România este cel mai neafectat de eroziunea încrederii la care au fost supuse partidele politice din România, sistuându-se pe primul loc:

Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte opinia faţă de liderii locali, acolo unde candidatul FDGR la Primăria Municipiului Braşov, subsemnatul, Christian Macedonschi, se află pe locul trei în ceea ce priveşte opinia favorabilă, cu 8,1%, situat în urma actualului primar, George Scripcaru (PDL) şi a candidatului USL, Cătălin Leonte. În ceea ce priveşte opinia nefavorabilă, rezultatele indică situarea pe primul loc ca imagine neafectată, în comparaţie cu toţi contracandidaţii.

La investigarea problemelor cu care se confrumtă Municipiul Braşov au reieşit următoarele principale trei aspecte de luat în consideraţie, aspecte care intră direct pe agenda noastră electorală:

–      lipsa locurilor de muncă / şomajul: 24%;

–      lipsa unui aeroport: 11,6%;

–      starea proastă a sistemului sanitar / spitalelor / policlinicilor: 4,9%.

Acestea sunt, de altflel, probleme asupra cărora actuala administraţie locală nu s-a aplecat, care nu au făcut obiectul atenţiei şi interesului în precedentul mandat şi care nu se regăsesc, din păcate, şi pe lista de priorităţi a tuturor partidelor politice care îşi propun să ofere soluţii viabile pentru viitorul municipiului.

Intenţiile de vot indică situarea formaţiunii noastre, FDGR, pe locul 5 în opţiunile electoratului braşovean, cu 2,1%, în urma USL (45,8%), PDL (35,8%), PP-DD (8,0%) şi UDMR (3,4%), astfel:

Subsemnatul, candidatul FDGR la Primăria Municipiului Braşov, se situează pe poziţia a 3-a în opţiunile electoratului, după candidaţii PDL şi PSD. Cel mai încurajator astect este cel privitor la rezultatele posibile care derivă dintr-o întrebare ce pune în discuţie posibilitatea de transfer de capital pozitiv de imagine între membrii formaţiunii noastre, Forumul Democrat al Germanilor din România. Astfel, la întrebarea: „Cât de dispus aţi fi să votaţi cu candidatul Forumului Democrat German din România, Christian Macedonschi, pentru funcţia de Primar al Municipiului Braşov dacă acesta ar fi susţinut de Klaus Johannis?” răspunsurile au fost următoarele:

  1. Foarte dispus: 5,9%;
  2. Oarecum dispus: 9,8%;
  3. Puţin dispus: 12,3%;
  4. Deloc dispus: 32,5%;
  5. Nş/nr: 39,5%.

În aceste condiţii, putem afirma că există o expectanţă de vot cuprinsă între 5,9% şi 15,7%, cu posibilităţi de creştere, ceea ce înseamnă speranţe reale, întemeiate, la mandate în Consiliul Local şi la angajarea cu şanse în competiţia pentru Primăria Municipiului Braşov.