70 de ani de la deportarea saşilor din Braşov – O expoziţie cu documente inedite din arhivele securităţii

Dragi braşoveni,

Vă invit la sediul Forumului Democrat German pentru a viziona o expoziţie cu totul specială. S-au împlinit 70 de ani de când 1785 de etnici germani din Braşov au fost deportaţi în Uniunea Sovietică în lagărele de muncă forţată. 675 dintre ei nu s-au mai întors niciodată sub Tâmpa. Şi-au găsit moartea în gulagurile din Ucraina şi Siberia. În memoria lor, Forumul German împreună cu CNSAS a pregătit o expoziţie- document. Veţi găsi fotografii din perioada neagră a anilor 1945 – 1950, note inedite ale Securităţii, evidenţa trenurilor cu vagoane de vite pline cu deportaţi, tăieturi din ziarele vremii. Pentru că nu am uitat şi nu trebuie să uităm!

Günther Schuller

Günther Schuller


La conferinţa de presă care a anunţat această expoziţie şi a marcat trista comemorare au participat domnii Thomas Şindrilariu din partea FDGR şi domnul Octav Bzoja, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.
Sala festiva a Forumului German Brasov a fost plina pana la refuz la acest eveniment.

Sala festiva a Forumului German Brasov a fost plina pana la refuz la acest eveniment.

Vă prezint, în continuare alocuţiunile dumnealor.

Thomas Şindrilariu, Presedintele F.D.G.R. organizatia municipala:

“Astăzi comemorăm 70 de ani de la deportarea saşilor din Braşov în U.R.S.S. pentru aşa numita muncă voluntară sau de reconstrucţie. Alături de mine l-am invitat pe domnul Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România. După cum ştiţi, domnia sa a fost decorat de Preşedintele Klaus Iohannis cu ordinul Steaua României. Este o onoare să îl avem alături de noi cu ocazia acestui moment trist pentru comunitatea germană din Braşov. Să nu uităm că domnul Bjoza reprezintă interesele tuturor foştilor deţinuţi politici din România, inclusiv pe cele ale deportaţilor.
Comemorarea noastră se face, an de an, în jurul datei de 11 ianuarie, în toate bisericile evanghelice. Între 1945 şi 1950 au fost deportaţi în regiunea Donetsk 30000 de saşi din toată Transilvania. Lor li se adaugă şvabii din Banat, cifra totală a etnicilor germani deportaţi în fosta URSS fiind de peste 70000. Au fost ridicate persoane apte de muncă cu vârste între 17 şi 45 de ani la bărbaţi şi 30 – 35 de ani la femei. Considerăm că a fost lovit nucleul comunităţii germane. Doar mamele care aveau copii sub 1 an nu au fost deportate. Au fost situaţii dramatice în care au fost părăsiţi copii foarte mici, rămași în grija bunicilor sau a vecinilor. Rata de mortalitate din timpul deportării sare de 12 %. S-a murit din cauza bolilor specifice lagărului, s-a murit de foame, de frig şi de epuizare. Persoanele provenite din mediul urban au fost cele mai vulnerabile. Au existat şi situaţii hilare. Toţi membrii unei asociaţii antifasciste a saşilor braşoveni au fost deportaţi…
Forumul Democrat German îi susţine pe foştii nemți deportaţi care mai sunt în viaţă şi cinsteşte memoria celor care au pierit. Anul acesta am organizat un eveniment important şi emoţionant care să readucă gândului acea perioadă neagră.
La sediul forumului am dezvelit o placă comemorativă care se va monta în interiorul Bisericii Negre şi am prezentat proiectul unei cărţi în care se vor regăsi numele tuturor victimelor deportării de acum 70 de ani, dar se vor regăsi şi numele etnicilor germani căzuţi pe frontul celui de Al doilea Război Mondial. Am identificat 675 de etnici germani din Braşov care au murit în Uniunea Sovietică. Numărul total al deportaţilor a fost de 1785.  După cum puteţi vedea, filonul central al comemorării este expoziţia tematică. Pe pereţii din jurul nostru se află expuse documente şi mărturii de epocă. Avem fragmente din presă, sau note informative ale Securităţii legate de marea deportare a saşilor. Expoziţia a fost realizată de cei de la CNSAS, cărora le mulţumim din tot sufletul. Publicul braşovean poate vedea documente inedite cum ar fi o evidenţă a trenurilor cu deportaţi care au plecat din Gara Braşov în zilele de 11 şi 13 ianuarie 1945, rapoarte privind starea de spirit a comunităţii germane din acele zile şi multe alte mărturii. Această deportare a fost primul mare semnal de alarmă care le-a fost tras anglo-americanilor. Ei au realizat că fostul lor aliat, respectiv URSS, încalcă cu bună ştiinţă condiţiile armistiţiului şi tratatele internaţionale la care a aderat”. 

Thomas Sindilariu a facut deschiderea evenimentului.

Thomas Sindilariu a facut deschiderea evenimentului.

Octavian Bzoja, preşedintele A.F.D.P.:

“Sunt alături de dumnavoastră la această tristă comemorare pentru a aduce mesajul A.F.D.P. şi al meu. Suntem alături de suferinţa saşilor braşoveni trecuți prin calvarul deportării în Rusia. Vă voi povesti câteva amintiri de care nu pot scăpa nici acum. Golgota deţinuţilor politici începe cu acele vagoane sinistre destinate vitelor, nu oamenilor. Se “călătorea” în condiţii cumplite,  50-90 de oameni fiind înghesuiţi ca sardelele. Nu se putea dormi pe spate, doar pe o parte. Nu exista closet sau tinetă, doar o gaură în podeaua de lemn. Când cineva murea, era deshisă uşa vagonului iar cadavrul era aruncat din mersul trenului. Am trăit aşa ceva între Braşov şi Sighişoara.
Să ştiţi că dintre toate etniile care trăiau în România, germanii au fost cei mai persecutaţi şi terorizaţi de sovietici prin autorităţile comuniste. Li s-au înscenat tot felul de procese, chiar şi după anul 1950. Îmi amintesc de celebrul lot Biserica Negră. Preotul de atunci a fost arestat, împreună cu mulţi enoriaşi, deoarece a spus într-o predică să nu se mai căsătorească săsoaicele cu bărbaţi români. Multe dintre ele o făceau şi pentru a scăpa de deportare. Procesul a fost o mascaradă tipic securistă. Fiind braşovean, eu îi ştiu foarte bine, nominal, pe securiştii respectivi. Mulţi dintre ei au murit bine mersi fără să fie traşi la răspundere pentru faptele lor. 
Saşii au suferit multe atrocităţi şi nedreptăţi în timpul deportării. Foamete, frig, umilinţe. Unii au reuşit să evadeze şi să vină pe jos în România. Unii au reuşit să ajungă la Braşov, alţii au fost prinşi de grănicerii noştri. Alţii au fost şantajaţi de securitate.
Doresc să asigur comunitatea germană din Braşov de întreg sprijinul A.F.D.P.R. şi al meu în ceea ce priveşte memoria celor dispăruţi în deportarea de acum 70 de ani şi asigurarea drepturilor juridice şi băneşti ale celor care mai sunt încă în viaţă”.

Domnul Thomas Sindilariu si domnul Octav Bjoza la Forumul German

Domnul Thomas Sindilariu si domnul Octav
Bjoza la Forumul German

Mai multe despre biografia domnului Octavian Bzoja puteţi citi aici In discutie cu domnul Claudiu Secasiu de la C.N.S.A.S.

In discutie cu domnul Claudiu Secasiu de la C.N.S.A.S.

Vă aştept, dragi braşoveni, la sediul FDGR din strada Băiulescu pentru a vizita această expoziţie memorială.

 
Cu respect pentru Braşov şi braşoveni.

Christian Macedonschi
Consilier Local la Brasov
Forumul German Brasov
 

Scrie-mi aici părerea ta