Academia vocațională de meserii în hotelărie și gastronomie.

Stand de prajituri cu lumina si cantar electric functional.

În primul rând am ținut să mulțumesc tuturor participanților la Turnirul Cetăților 2013 Brasov – Piata Sfatului, festival la care am fost foarte mulțumit să văd o mulțime de turiști, din toate colțurile României dar si din toata lumea. Mulțumiri de asemenea organizatorilor, colegilor de la APDT, artiștilor, comercianților și de asemenea Primăriei și Consiliului Județean care și-au dat tot concursul pentru a susține acest eveniment. În egală măsură, doresc să transmit domnului inspector general al OPC Brasov faptul că a fost prost informat cu privire la logistica evenimentului și că din punct de vedere organizatoric, toți comercianții au fost conectați la rețeaua de electricitate sambata încă de la ora 09:00, asta în condițiile în care evenimentul a început la ora 15:00.

Gastronomisches Berufsbildungszentrum GBZ

In continuare, tema principală a conferinței de astăzi a fost Școala Profesională în domeniul turismului de la Făgăraș. Vă anunț cu bucurie că se fac paşi tot mai mari spre realizarea acestui proiect. Așa cum v-am obișnuit în fiecare an, în deschiderea Okoberfestului va avea loc o conferință de interes local, regional și chiar național iar anul acesta conferință va avea ca temă Școala profesională în turism de la Făgăraș. Conferința va avea loc la Școala Profesională Germană Kronstadt, o școală care reprezintă un model de bună practică pentru toată România. Printre participanții la această conferință se numără și dl. Fedorca, consilier al Ministrului Învățământului, care cunoaște proiectul Kronstadt și proiectul de școală profesională. Acesta mi-a și transmis că legea învățământului în ucenicie se va schimba iar perioada de ucenicie se va extinde la de 2 la 3 ani, ceea ce ne bucură foarte tare deoarece, în acest fel, curricula germană, care este structurată pe 3 ani, nu va mai trebui modificată, ci doar preluată, tradusă și implementată. Vor mai fi prezenți la conferință reprezentanți ai Inspectoratului Județean, dna inspector general Ariana Bucur, dl. inspector adjunct Vijoli, dl. inspector Molnar care a fost împreună cu noi la vizita efectuată la Școala Profesională în domeniul turismului la Rothenburg O.D. Tauber, dna director adjunct de la liceul Ioan Şenchea, care și ea a fost prezentă la Rothenburg.
Vor fi prezenți de asemenea, din Germania, reprezentanți ai Camerei de Comerț din Nürnberg, care sunt proprietarii Școlii Profesionale de la Rothenburg O.D. Tauber, reprezentanți ai Camerei de Comerț Germane din București (AHK) și reprezentanți ai Camerei de Comerț austriece din București (WKO). Totodată vor fi prezenți primarul Făgărașului, va fi invitat și primarul Braşovului dl. Scripcaru, Presedintele Consiliului Judetean Brasov dl. Aristotel Căncescu cât și reprezentanți ai Școlii Profesionale Germane Kronstadt. Nu în ultimul rând, voi trimite săptămâna aceasta o invitație către Autoritatea Națională de Turism, reprezentată de dl. Presedinte Răzvan Filipescu. Foarte importanți vor fi reprezentanții industriei, fără de care nu s-ar putea face o școală duală, concept care presupune îmbinarea părții teoretice cu partea practică.
La acest capitol pot spune că am avut o reacție foarte bună din partea companiei Kaufland România, cu a cărui director de dezvoltare am discutat și care s-a arătat foarte încântat de meseria de specialist gastronomic în gastronomia sistematizată. Marile lanțuri de fast-food sunt foarte interesate de această meserie, McDonalds, KFC, Pizza Hut, benzinăriile care au și zona de fast-food, cum ar fi OMV, Petrom, Rompetrol, și bineînțeles lanțurile de hipermarketuri, Kaufland, Real, Carrefour sau Billa. Cu toții reprezintă o pepinieră pentru oferirea de locuri de muncă și pentru a susține dezvoltarea profesională.
În cadrul acestei conferințe, care va avea loc pe data de 6 septembrie la ora 9:30, se vor pune practic bazele acestei scoli profesionale în domeniul turismului. Faptul că respectiva conferință va avea loc în ziua deschiderii oficiale a Oktoberfestului nu este întâmplător ci subliniază faptul că pe lângă distracție și o plăcută îmbinare a obiceiurilor germane cu cele locale, Oktoberfest presupune și dezvoltare din punct de vedere economic.
În cadrul conferinței așadar, se vor discuta modalitățile de colaborare a instituțiilor, preluarea traducerii curriculei germane, formarea formatorilor, partea de informare a operatorilor privați și alte detalii de natură organizatorică.
În ceea ce privește numele școlii, acesta nu este încă 100% stabilit dar cel mai probabil că aceasta se va numi „Academia vocațională de meserii în hotelărie și gastronomie”.
Specializările vor fi expert hotelier, expert gastronomic, expert în gastronomia sistematizată și bucătar, durata școlarizării va fi de trei ani, ponderea practicii va fi de 75% versus 25% teorie, iar sistemul dual presupune că cei 75% timp alocat pentru practică se derulează în cadrul unei companii, în care ucenicul este angajat și plătit, în școală făcându-se doar teoria și o parte de teorie aplicată. Fiecare companie participantă vă trebuie să aibă un tutore pentru ucenic, care să îl ghideze pe toată perioada uceniciei, va exista un caiet al ucenicului care se completează împreună cu tutorele, conform curriculei și conform teoriei din școală, așa încât practica să fie mereu corelată cu nivelul de cunoștințe asimilat la școală. Elevii sunt așadar angajați de la bun început, cu o plată de 200 de lei din partea statului și 200 de lei lunar salariul din partea companiei angajatoare. Exact același model de la Școala Profesională Germană Kronstadt, un sistem de succes care face din această școală, la ora actuală, singura care funcționează ideal în România, după acest model. Academia vocațională de meserii în hotelărie și gastronomie se va deschide în toamna anului 2014, în baza unui plan bine stabilit și structurat iar curricula va fi adaptată curriculei de stat, preluarea și traducerea acesteia urmând a fi preluată cel mai probabil chiar de către Ministerul Învățământului. Structura va fi de patru clase a câte 20 – 28 de elevi.
Important de menționat este și faptul că în urma discuțiilor cu reprezentanții Kaufland dar și cu operatori mari locali în domeniul cărnii care au confirmat, s-a ivit necesitatea unei specializări de vânzători la tejgheaua de carne iar dacă se vor aduna suficienți tineri pentru o clasă întreagă, și dacă primim suport pentru preluarea curriculei, este posibil să formăm și o clasă pentru această meserie.
Înscrierea la această școală va fi posibilă după terminarea clasei a 8-a cu limita de maxim 18 ani. Ne dorim însă să putem extinde această limită până la vârsta de 25 de ani, așa încât, tinerii să poată să facă aceasta specializare după terminarea liceului.
Astfel elevii au posibilitatea să rămână în câmpul muncii sau să aleagă să facă mai departe o facultate. În plus, noi le oferim și posibilitatea unei absolviri după lege germană, ei primind diplomă și de la Camera de Comerț Germană la Bucuresti (AHK) care reprezintă Camera de Comerț din Germania.

Scrie-mi aici părerea ta