Am cerut drum expres si transport public spre viitorul Aeroport Brasov Ghimbav

Dragii mei,

Discutam in acest articol despre proiectul orasului mobilitatii; cai de acces simple, usoare, facile si directe catre si dinspre zonele de interes ale Zonei Metropolitane Brasov.

Va rog, insist chiar, sa imi trimiteti sugestiile voastre aici, la comentarii, pe adresa de contact sau pe pagina de Facebook, legate de aceasta chestiune, pana joi pentru ca vineri sa le pot inainta proiectantilor pentru a putea fi introduse in acest plan de mobilitate sustenabil al Brasovului.
Ce trebuie neaparat sa stiti este fatul ca numai proiectele prinse in acest SUMP vor primi finantare europeana.

Revenind, se lucreaza de mai mult de jumatate de an la acest SUMP Brasov, adica Sustainable Urban Mobility Plan a zonei metropolitane Brasov. Proiect finantat de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare – BERD.

Ce este SUMP?
http://epomm.eu/endurance/index.php?id=2809&country=ro

Proiectul a fost castigat de firma WSP Parsons Brinkerhoff in parteneriat cu AV Transport Planning S.R.L. reprezentata prin domnul Adrian Vilcan.
Proiectul este coordonat la Brasov de catre Adrian Atomei care se afla la inceperea proiectului in scaunul de viceprimar, in colaborare cu Agentia Metropolitana Brasov.

Am fost prezent la sedinta alaturi de arhitectul si urbanistul Gruia Hilohi, de Tiberiu Ruczui de la TEDxBRASOV si secretarul Asociatiei SMART CITY BRASOV, domnul Tudor Tanase.

Am fost prezent la sedinta alaturi Cristian Radu Directorul RAT Brasov, de arhitectul si urbanistul Gruia Hilohi, de Tiberiu Ruczui de la TEDxBRASOV si secretarul Asociatiei SMART CITY BRASOV, domnul Tudor Tanase.


La sedinta in cauza au participat specialistii in mobilitate, reprezentantii BERD si cate un reprezentant al primariilor zonei metropolitane mai putin administratiile Vilcan, Ghimbav, Harman si Sanpetru. Din partea Brasovului au fost prezenti domnul Atomei, domnul Dragos David, domnul Frangulea, domnul Radnoti care, fie vorba intre noi, a plecat pe la mijlocul intalnirii si foarte pe scurt Primarul George Scripcaru care, din pacate, nu a dat mare interes dezbaterii.
La sedinta au participat reprezentanti ai primariilor din Zona Metropolitana Brasov, BERD, RAT, Consiliu Judetean, Agentia Metropolitana si Smart City Brasov

La sedinta au participat reprezentanti ai primariilor din Zona Metropolitana Brasov, BERD, RAT, Consiliu Judetean, Agentia Metropolitana si Smart City Brasov


Totusi se discuta la acea masa rotunda in sala de consiliu local Brasov, Planul de Dezvoltare a Mobilitatii in Municipiul Brasov si in Zona Metropolitana adica viitorul transportului personal si public in Brasov.
Eu am aflat din cadrul Comisiei Europene de aceasta prezentare si m-am bucurat sa fiu prezent alaturi de domnul Gruia Hilohi, arhitect si urbanist brasovean si colegii de la asociatia Smart City Brasov si TEDxBRASOV, domnul Tudor Tanase respectiv domnul Tibi Ruczui.
Am urmarit cu mare interes prezentarea sustinuta de domnul Adrian Vilcan pana la sfarsit, prezentare care aborda toate formele de mobilitate urbana de la pietoni la biciclete, la masini si la transportul public.
sedinta de prezentare a Planului de Mobilitate Urbana Sustenabila pentru Zona Metropolitana Brasov

sedinta de prezentare a Planului de Mobilitate Urbana Sustenabila pentru Zona Metropolitana Brasov


Pentru a deveni cu adevarat un oras inteligent, Brasovul are extrem de mult de recuperat in domeniul mobilitatii, in special in eficientizarea transportului public, in mobilitatea pietonala sau a deplasarii in siguranta cu bicicleta sau mijloacele de transport alternative.
Prezentare SUMP Brasov

Prezentare SUMP Brasov


Am ramas extrem de surprins ca in acest plan de mobilitate nu vorbea nimeni despre viitorul aeroport Brasov-Ghimbav, poate cel mai important proiect de dezvoltare din acest secol si nimeni a luat in calcul realmente un transport urban care sa faca legatura intre Aeroport si Municipiul Brasov.

Sunt eu oare tampit si singurul nebun care imi doresc sa ajung repede si eficient de la Brasov la Aeroport si inapoi?
Mi-am pus aceasta intrebare si nu imi gaseam raspunsuri. Totusi cei care au realizat SUMP-ul sunt specialisti internationali, nu amatori. Nu puteam sa inteleg deloc aceasta omisiune. Singura explicatie reala si plauzibila ar fi fost ca atat domnul Atomei cat si ceilalti reprezentanti a Brasovului nu au informat specialistii straini de dezvoltarea Aeroportului Brasov-Ghimbav.
Ma intreb oare de ce? Ale cui interese reprezinta acest fost viceprimar si Consilier Local de nu a vrut sa pomeneasca de Aeroport ca Primarul Scripcaru stiu ca nu a sustinut niciodata Aeroportul Brasov din motive de ordine politice de la Bucuresti. Va rog sa facem un exercitiu de memorie si sa ne aducem aminte de vorbele lui Berceanu din perioada in care era Ministru al Transporturilor din partea PDL.

Oricum ar fi am luat cuvantul si am sustinut 4 proiecte majore pentru dezvoltare Brasovului

1. Drum Expres catre Aeroport dublat de un tramvai sau trolebuz.
2. Gasirea unei variante optime pentru mobilitatea in centru istoric cu drumuri de biciclete, transport public mai eficient, trafic redus pe Muresenilor, dar fara acel drum proiectat pe Dupa Ziduri care nu a primit nici avizul Ordinului Arhitectilor.
3. Proiectarea de piste de biciclete sigure in municipiu care sa iasa pana in localitatile limitrofe, nu asa cum sunt acum.
4. Mutarea linii de tren din Bartolomeu in subteran pentru a desfinta acea bariera artificiala in dezvoltarea urbana a Brasovului.

Sigur ca mai sunt multe de facut in rest dar acestea sunt din punctul meu de vedere cele mai importante la ora actuala.

As mai propune ca proiecte urbane importante introducerea tramvaiului in Brasov pe rutele Bartolomeu-Centru, Gara-Centru, Rulmentul-Centru si Staegu Rosu/Astra-Centru iar ca proiecte metropolitane, un transport metropolitan modern si adecvat cu autobuze moderne si eficiente si prelungirea caii ferate regionale pana la Bran ca sa poata ajunge turistii sigur si usor de la Brasov la bran cu un tren regional.

Cu respect pentru Brasov si brasoveni,
Cristian Macedonschi
Candidat la functia de Primar al Municipiului Brasov din partea F.D.G.R.- Forumul German

Scrie-mi aici părerea ta