Am spus NU proiectului Roșia Montană!
Comunicat de presa
FDGR Organizatia Municipala Brasov
Ieri, 01.09.2013, ora 17.00 am participat la protestul împotriva proiectului Roșia Montană, împotriva exploatării cu cianuri și împotriva proiectului de lege în forma propusă de Guvern.
Cu un ochi am plans iar cu celalalt am ras, pe de o parte am fost dezamagit ca am fost singurul reprezentant politic local la aceasta manifestatie dar pe de alta parte m-am bucurat sa vad mobilizarea tinerilor pentru apararea bunului cultural si natural mostenit.

Am fost prezent in fata Prefecturii din Brasov
la demonstratiile impotriva mineritului cu cianuri la Rosia Montana.
Pe langă faptul că nu putem trece peste actuala Lege propusa și adoptată de Guvernul Ponta, care permite unei entități private să acționeze în numele Statului Român, să exproprieze în nume propriu și să se extindă cât și cum dorește, nu pot admite o exploatare cu CIANURI!
Vă aduc aminte de accidentul minier din 2000 de la Baia Mare a constat într-o scurgere de cianura produsa lângă Baia Mare. Accidentul s-a produs la societatea Aurul S.A., un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration și al guvernului român. Peste 100 000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri (aproximativ 100 de tone de cianuri ) deversată a afectat râurile Săsar, Lăpuș, Someș, Tisa și Dunăre înainte de a ajunge la Marea Neagră. Apele poluate, în special Tisa și Dunărea, au provocat moartea unei mari cantități de pește în Ungaria și în Iugoslavia. Accidentul a fost unul dintre marile dezastre ecologice din Europa de după Cernobîl.
Responsabili acelui dezastru, in acel caz australieni au dat vina pe ninsorile abundente din acea perioada. Deci nimeni nu era de vina doar DUMNEZEU care ne-a procopsit cu prea multa zapada.
La Roșia Montană nimeni nu poate garanta siguranța absoluta în exploatare, orice accident fiind posibil. Accident care va face zona nelocuita pentru sute sau chiar mii de ani.
O exploatare de asemenea anvergură cu cianuri nu mai există nicăieri în Europa sau în lume. RMGC fiind o companie creată strict pentru acest proiect, care va dispărea aşa cum a apărut: peste noapte.
Crearea, chiar şi a 1.000 de locuri de muncă, doar pentru perioada exploatării este un dar otravit. Aceste locuri de munca sunt pentru o periada de doar câțiva ani, deoarece după închiderea exploatării va fi doar un imens lac cu cianuri . Multe din aceste locuri de muncă nici măcar nu vor fi pentru oamenii din zona, căci vor presupune înaltă specializare, ceea ce, local, nu există.
In încheiere am o intrebare pentru Premierul Victor Ponta – de ce a trecut fără nici o jenă peste pct.8 (vezi cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare – http://www.victorponta.ro/content/cele-15-propuneri-ale-usl-de-guvernare) ) – in care a promis RESPINGEREA PROIECTULUI ROSIA MONTANĂ ?
Cand este de luat in serios domnul Premier cand promoveaza in Guvern legea sau cand afirma in conferinta de presa ca nu va vota legea in Parlament
Dacă nu exista în acest moment nici o soluție tehnologică sigura pentru exploatare, aurul să rămâna acolo unde este! Să păstrăm aceasta zona și această Țară curată, pentru copii și pentru viitorul lor!

peste 15.000 de romani au iesit in strada pe 1 Septembrie pentru o cauza nobila – protejarea taramurilor noastre din toate punctele de vedere.
Ma bucura faptul ca la aceste actiuni de protest , peste 80% din cei prezenti au fost tineri, mai ales ca ei sunt adevaratii propietari ai aceste Tari.
Salut acest tineret care a decis sa isi asume responsabilitatea de a opri legiferarea unei crime ecologice.
Duminica pe data de 01 Septembrie au iesit pest 15.000 de oameni in marile orase din Romania sa protesteze impotriva proiectului de la Rosia Montana iar cei mai multi dintre ei au fost tineri pana in 30 de ani.
Declar oficial sustinerea organizarii unui referendum pe aceasta tema si cer sprijinul ONG-urilor si a celor care pentru aceasta Tara mai inseamna ceva.
Christian Macedonschi
Consilier Local la Brasov
din partea
Forumului Democrat al Germanilor din Romania
Internventia domnului Paul Binder
Presedintele Organizatiei de Tineret a Forumului German Brasov
Discuțiile de la Roșia Montană au început acuma 16 ani, în anul 1997, când compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a fost înființată. Este o problemă foarte complexă și ar fi multe aspecte de discutat. Ca și reprezentant al tineretului am ales însă două dintre cele mai importante aspecte, care cred că sunt importante pentru tineri, inclusiv pentru tinerii Brașoveni. O să vorbesc scurt despre punctele legate de mediu și economie.
Mediu –
• Ce s-ar întâmpla în cazul unei catastrofe? Ceea ce se poate întâmpla, a dovedit-o deja catastrofa de la mina „Aurul” din apropierea orașului Baia Mare în anul 2000 . După ruperea digului lacului în care se depozitau rezidurile, au murit peste 1.400 de tone de pești în râurile Tisa și Dunăre și a fost contaminată apa potabilă a peste 2.5 milioane de persoane. Accidentul minier este considerat cel mai grav din Europa de Est, după accidentul de la Tschornobyl. Acestea nu sunt singurele accidente cunoscute cu baraje care au cedat din diverse motive. Baia Borșa (2000, la doar 5 săptămâni după Baia Mare), catastrofa din Ungaria de la Ajka (Kolontar) din 2010, Stava (Italia) 1985, Küthaya (Turcia) 2011 unde s-au rupt 2 diguri.
• Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) are un plan pentru managementul deșeurilor și un plan de management al Apei și Control al Eroziunii, dar și altele. Prin exemplele date anterior nu doresc să afirm, că dacă se va începe proiectul Roșia Montană, va avea loc o catastrofă. Însă, RMGC este formată din asocierea a două părți; cea română Minvest , adică statul român care n-a putut exploata în profit zona în cauză, și cea canadiană, Gabriel Resources, care este o companie de „explorare și dezvoltare”, nu de operare . Lipsa de cunoștințe în minerit, scade foarte mult credibilitatea în gestionarea corectă a ceea ce ar urma să devină cea mai mare mină de acest gen din Europa.
• Părerea mea este că riscul asumat devine astfel foarte mare și nu cred că trebuie să punem în pericol un ecosistem întreg. Uniune Europeană vrea să interzică folosirea de cianură pentru exploatarea minelor de metale prețioase. În afară de România, doar Finnland și Suedia mai sunt state care încă folosesc soluția această toxică, pentru a extrage aurul din minerit. Sunt interesat de viitorul nostru și cred, că încă nu este timpul pentru exploatarea la Roșia Montană. Viitorul poate va aduce metode de exploatare fără risc pentru mediu.
Economic – social
• Locurile de muncă promise, doar 800 după începerea efectivă exploatării, nu sunt garantate generațiilor viitoare, ci chiar din contră, prin faptul că se distruge mediul, prin epuizarea resurselor naturale și distrugerea culturală.
• Bineînțeles, este vorba de mulți bani în acest proiect.. RMGC promite statului 4 miliarde de $. Banii aceștia nu sunt însă siguri, calculul nefiind transparent, și oricum este o sumă infimă pentru 16-17 ani de exploatare. Cu banii aceștia, primiți deodată, s-ar putea construi probabil în jur de 400km de autostradă .
• Părerea mea este, că crearea unor locuri de muncă în zonă în alte domenii (de ex. turism), ar fi o investiție de viitor, care se transmite și generațiilor următoare. Cu toate acestea, din anul 2002 politica locală din Alba oprește orice fel de investiții din zona în cauză, care nu sunt strict legate de minerit.
Care este soluția?
Vorbesc din partea forumului german, reprezentat în parlament de Ovidiu Ganț, dar mai ales, din poziția de reprezentant al tinerilor, și nu doar cei care sunt membrii în Forumul German de Tineret. Doresc să afirm, că cele mai periculoase aspecte legate de acest proiect, sunt părțile pe care nu le știm. Chiar și cele pe care le știm sunt deja îngrijărotoare. Enumăr doar: Lipsa experenției a RMGC, distrugerea iremediabilă a unei zone cu potențial turistic și afacerea proastă pe care o face statul. Astfel cred că încă nu este momentul pentru a exploata aurul de la Roșia Montană. Nu m-aș opune unui proiect care să asigure un viitor zonei, care nu ar aduce atâtea riscuri cu el. Soluția pe care o văd eu, este abandonarea proiectului actual și lăsarea unei decizii generaților următoare asupra aurului de la Roșia Montană.
Și doresc să adaug, că acest caz, Roșia Montană, a devenit întreadevăr mai mult decât un protest simplu împotriva unei companii. Stephane Hessel, scriitor și erou al rezistenței franceze, a scris o cărticică ”Indignați-vă”. În aceasta încearcă să le transmită tinerilor, cât de important este să fie indignați de problemele care-i înconjoară. În același timp spune, că trebuie ca fiecare să-și afirme opinia și să aibă curajul s-o facă în public. Cu gândul acesta, nu putem decât să susținem protestele de ieri, la care s-au adunat peste 15.000 de oameni în toată țara, și protestele care o să mai urmeze zilele acestea în alte orașe din Europa, pentru a opri proiectul de lege care urmează să fie votat de parlament în perioada următoare.
Vă mulțumesc.
Paul Binder
Vorstand/Presedinte
Deutsches Jugendforum Kronstadt
Organizatia de Tineret a Forumului German Brasov
in continuare gasiti link-uri internationale cu pareri despre proiectul de la Rosia Montana
2. http://www.dw.de/cianura-şi-aurul/a-5173377
3. http://www.youtube.com/watch?v=xwzF_0jZcOE&feature=youtu.be
4. http://worldnews.nbcnews.com/_news/2013/09/01/20282963-thousands-rally-in-romania-against-gold-mine?lite
5. http://www.romania-insider.com/hundreds-organize-street-protest-against-romanias-gold-mining-project-rosia-montana/105587/
6. http://uk.reuters.com/article/2013/09/01/uk-romania-goldmine-idUKBRE9800FT20130901