Avem un centru istoric! Ce facem cu el?

Conferinţa de presă din data de 28 ianuarie 2013

Tencuiala cazuta acum cateva zile pe Muresenilor in dreptul bancomatului BRD – Cladirile din centru vechi – un pericol public

Braşovul este deţinătorul unei comori patrimoniale de excepţie. Din păcate, nu înţelegem că „patina” timpului nu înseamnă nepăsare. Trebuie să ne trezim şi să facem ceva pentru a păstra moştenirea strămoşilor noştri.

Centrul istoric şi mai ales problemele lui a fost subiectul conferinţei de presă pe care eu, în calitate de consilier local din partea Forumului Democrat al Germanilor din România am susţinut-o în această săptămână. Acest subiect era pe agenda mea de lucru însă, ceea ce s-a întâmplat în una din serile trecute m-au determinat să adopt o poziţie publică acum. O bucată din faţada clădirii în care se află sediul BRD de pe str. Mureşenilor s-a dezlipit în una din serile trecute. Noroc că atunci nu trecea nici o persoană pe acolo, astfel că nu s-a produs vreo tragedie.

Nu este un semnal de alarmă, ci un strigăt din partea mea că a vemit vremea să schimbăm modul în care se dau autorizaţii pentru refacerea faţadelor. Am discutat cu cei de la BRD şi mi-au spus că de mai bine de doi ani încearcă să obţină autorizaţiile pentru a repara faţada. Din păcate, legislaţia actuală prevede că pentru o asemenea lucrare este nevoie de acordul notarial din partea tuturor proprietarilor din acel imobil si avize de la gaz si mediu. In acea clădire au spaţii atât RIAL, cât şi diferite societăţi comerciale şi fundaţii. Astfel, până acum nu s-a putut obţine acordurile noratiale din partea tuturor. Între timp, unele avize care fuseseră primite au expirat. Aşa că singura soluţie pe care ar fi avut-o cei de la BRD, care ar fi suportat întreaga cheltuială, ar fi fost să execute lucrarea cu încălcarea legii. Datorita faptului ca o societate serioasa si care se respecta nu face asemenea lucruri, se deteriorează cladirea şi mai mult pe zi ce trece.

Am discutat această problemă şi cu câţiva arhitecţii şi toţi mi-au spus că este aceeaşi problemă, a legislaţiei referitoare la autorizarea unei asemenea lucrări.

În următoarea şedinţă a Consiliului Local voi face o interpelare pe această temă, pentru că centrul istoric al Braşovului este de interes major pentru oraş.

Trebuie să avem în vedere că centrul istoric este cel mai mare angajator al Braşovului. În această zonă fiind peste 3000 de locuri de muncă.

 

Soluţie practică: Naşi ai faţadelor

 

Am discutat în ultimele zile cu mai mulţi agenţi economici din Braşov care s-au arătat interesaţi de a participa financiar la refacerea faţadelor, dacă sistemul de autorizare al lucrărilor ar fi mai facil. Astfel, am putea da câte o faţadă unei firme care să o restaureze, iar dacă trebuie putem pune şi o plăcuţă care să amintească acest lucru. În acest fel firmele ar deveni Naşi ai faţadelor din centrul istoric. Trebuie să facem ceva.

 

Soluţie legislativă: reducerea birocraţiei

 

O altă soluţie pe care o voi propune este de înfiinţare a unei comisii la nivelul Consiliului Local care impreuna cu reprezentanţi Ordinului Arhitecţilor, cu arhitecţii primariei (a’propos – nu este notmal ca municipiul Braşovul să nu aibă un arhitect specializat pe monumente istorice) si cu reprezentantii comisiei de cultura sa gaseasca solutia optima pentru combaterea birocratiei la nivel local si pentru a scurta traseul pentru refacerea faţadelor. Ar fi bine ca până la sfârşitul acestui an să putem reduce birocraţia, ori prin modificări legislative, ori prin hotărâri date la nivelul municipiului Braşov, iar apoi să ne apucăm de refacerea acestor faţade.

 

Management al centrului istoric

 

O altă propunere a mea este de a avea un management al centrului istoric. Am spus mai devreme că centrul istcoric este cel mai mare angajator al Braşovului, deoarece acesta este, de fapt, mall-ul Braşovului. Dar acest mare angajator nu are un management care ar trebui să se ocupe atât de problemele edilitare, cum sunt faţadele, curăţenia şi multe alte asemenea aspecte, cât şi de organizarea de evenimente culturale si marketing.

Toate aceste propuneri le vom discuta în cadrul unei mese rotunde pe care vreau să o organizez în prima jumătate a lunii februarie. Trebuie să primeze interesul Braşovului şi toţi cei care au putere de decizie să participe pentru a găsi cât mai repede cele mai bune soluţii.

 

Christian Macedonschi,

Consilier local din partea Forumului Democrat al Germanilor din România

Scrie-mi aici părerea ta