Brașov – Capitală Culturală Europeană 2021

TURNUL CASEI SFATULUI BRASOV

TURNUL CASEI SFATULUI BRASOV

Conferința de presă a Forumului German Brașov din 11.03.2013

Subiectul principal al conferinței de presă de luni 11 martie a fost candidatura orașului Brașov la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. De asemenea, temele de mai jos au fost reluate și în cadrul emisiunii Mix Actual de pe canalul Mix TV Brașov.

La ultima ședință a Consiliul Local, candidatura Brașovului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 a fost votată în unanimitate, indiferent de culoarea politică a consilierilor.

Brașovul are parte de o concurență aprigă la nivelul țării, suntem în competiție cu Timișoara, Arad, Iași, Cluj, Alba-Iulia, Sf. Gheorghe. Unele dintre aceste orașe se bucură de o viață culturală vie (Timișoara, Cluj, Iași). Altele compensează prin extra eforturi: spre exemplu, primarul din Arad a depus canditatura direct la Bruxelles. Avem așadar mult de muncă, dar cu voință politică și eforturi comune, șansele de reușită sunt mari.

Există o serie de documente pe care fiecare oraș trebuie să le consulte pentru a pregăti un dosar de candidatură complet, și anume: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Avizul Comitetului privind Capitalele Europene ale Culturii 2020 – 2033 și Ghidul Capitalelor Culturale Europene.

Trebuie spus că Brașovul poate profita de axa culturală și economică Sibiu – Brașov.

Deși cele două orașe se află într-o concurență constructivă de aproape 800 de ani – concurență revitalizată recent de cursa pentru capitala Regiunii Transilvania Sud – Sibiul are tot interesul (cultural și economic) să ajute Brașovul și implicit regiunea. Cu atât mai mult, cu cât chiar ghidul menționat mai sus cere să există o colaborare și un impact local și regional.

Despre competiția dintre Sibiu și Brașov pentru capitala regiunii, am declarat ca, eu ca brașovean îmi doresc acest lucru, ca Brașovul să devină capitala regiunii, dar cred că asta nu e o decizie pe care să o luăm prin prisma emoțiilor sau a patriotismului local. Cred că e important ca cei care se ocupă de regionalizare să definească o serie de criterii coerente, care să ia apoi forma unor evaluări obiective pentru fiecare oraș care candidează. Spre exemplu: PIB-ul, PIB-ul pe cap de locuitor, infrastructura, viața culturală – la astfel de criterii mă refer. Odată ele puse în practică, ar fi mult mai ușor să se facă alegerea corectă. Mai mult, sunt convins că Brașovul ar obține un punctaj fruntaș la o astfel de evaluare.

Dar în ciuda acestei competiții pentru capitala Regiunii Transilvania Sud, sunt convins că Sibiul ne-ar ajuta fără discuție în ceea ce privește candidatura pentru Capitală Culturală Europeană 2021.

Așa cum am precizat există multe lucruri de care trebuie să ne apucăm deja dacă vrem să avem o șansă și nu doar să bifam ceva pe hârtie. Printre cele mai importante teme ar fi restaurarea centrului istoric Brașov

(cititi mai multe informații despre acest subiect:

http://www.cristianmacedonschi.ro/intalnire-la-primarie-sos-centru-istoric-brasov.html

si http://www.cristianmacedonschi.ro/sa-incepem-restaurarea-centrului-istoric-brasov.html )

și numirea echipei care se va ocupa de acest proiect.

Pe ambele subiecte putem cere sfatul Sibului. Mai ales în ceea ce privește finanțarea pentru restaurarea centrului istoric, unde putem lucra în strânsă colaborare cu aceeași organizație care consiliat din punct de vedere technic și orașul Sibiu – este vorba despre Societatea de Cooperare Internationala din Germania, care împreună cu Banca Europeană pentru Investiții au inițiat Programul JESSICA – Program de dezvoltare urbana europeana.

Prin acest program se oferă consultanță tehnică și împrumuturi în condiții foarte bune pentru proiectele de dezvoltare care pot fi folosite in scopul atingerii obiectivului de Capitală Culturală Europeană 2021

O altă sursă de finanțare pentru restaurarea centrului istoric sunt companiile private mari, care au bugete de responsabilitate socială și care au tot interesul să naseasca  fațadele cladirilor istorice brasovene ele avand posibilitatea de a se semna pe o placuta comemorativa pe cladirea a carei fatade a fost restaurata.

De reținut totuși că, deși proiectul Capitală Culturală Europenă este un bun catalizator pentru restaurarea centrului istoric, aceasta ar trebui făcută oricum. Renovarea istorică a fațadelor nu e doar o chestiune de ordin estetic, este și un imperativ pentru siguranța publică. Următorul pas în acest proces va fi organizarea în aprilie 2013 a unei întâlniri cu reprezentanți ai Societății de Cooperare Tehnică Internațională din Germania, pentru a stabili pașii următori.

Reîntorcându-ne la Brașov Capitală Culturală Europeană, un alt aspect foarte important este ca echipa proiectul să fie numită exclusiv pe criterii de competență.

În prezent, în Primărie există o singură persoană pe umerii căreia stau responsabilitățile mai multor domenii, mai mult sau mai puțin conexe: operă, filarmonică, relații externe, turism, evenimente culturale, proiecte curopene.

Este mult prea mult pentru un singur om. Avem nevoie de persoane pricepute care să conducă fiecare dintre ariile menționate mai sus. Și mai avem nevoie de un manager al centrului istoric, care să se ocupe de lucrările de modernizare – restaurare și care să pregătească agenda culturală din centrul istoric.

Echidistanța este foarte importantă, după cum afirmat de nenumarate ori si fac apel către Municipalitate, către Consiliul Local din care de altfel fac parte, către Primar și Vice-Primari, să găsim acești oameni competenți și să îi alegem după CV, nu după culoarea politică.

Așadar, dacă vrem ca și restul Europei să cunoască moștenirea istorică și culturală a Brașovului și a Țării Bărsei, trebuie să ne unim forțele, indiferent de culoarea politică sau de grupul social, etnic ori cultural din care facem parte. Trebuie să cooptăm tinerii, cel mai important grup țintă și să îi implicăm în tot procesul de organizare de la faza de pregătire pana la punerea în practică.

Trebuie să gândim o strategie solidă, cu impact pe termen http://www.cristianmacedonschi.ro/brasov-capitala-culturala-europeana-2021.html asupra sectorului cultural, la nivel local și regional.

Temele discutate în cadrul conferinței de presă au fost reluate și detaliate și în cadrul emsiunii Mix TV din 11 martie.

În cadrul aceleiași emisiunii am mai discutat pe scurt și despre intrarea d-lui Primar Iohannis în tabăra liberală și tot pe scurt despre participarea României la Târgul de Tursim de la Berlin unde țara noastră a ocupat locul 7 din 180 de țări – și pentru care Agenția de Dezvoltare Turistică a produs o broșură care prezintă atracțiile istorice și turistice si în special turismul de aventură din zona Brașov.

Broșura a fost finanțată din fonduri private prin cooptarea operatorilor importanti comerciali și turistici din zona Brașov.

De asemenea, broșura conține o hartă pictată a tuturor atracțiilor turistice din Brașov, hartă despre care dl. Iohannis spunea că ar putea servi drept model pentru harta Regiunii Transilvania Sud.

Pentru mai multe detalii despre această broșură click aici

http://www.cristianmacedonschi.ro/un-pas-decisiv-in-restaurarea-centrului-istoric-brasov.html

Puteți viziona integral emisiunea de pe Mix TV Brașov aici:

http://www.mixtvbrasov.ro/17792-mix-actual-11-03-2013/

Scrie-mi aici părerea ta