Brașovul european este un Brașov educat – viziunea Forumului German pentru educație

Fiecare copil, tanar sau adult ar trebui să aibă șansa de a obține o educație de calitate, indiferent dacă este bărbat sau femeie, bogat sau sărac, trăiește într-o zona rurală sau într-un centru urban dezvoltat, așa cum este Brașovul. Consider ca elevii și studenții reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse ale comunității noastre. Avem o mare responsabilitate față de educația și șansele lor în viitor. De asemenea, educația este un pilon extrem de important al societății, asigurând evoluția acesteia și prevenirea excluziunii sociale a grupurilor de risc.

Pentru a oferi șanse egale și o bună dezvoltare a tinerilor ce nu se definește prin discriminare de orice gen, avem o serie de initiațive. Ne propunem consultarea periodică – o dată la 3 luni – a asociațiilor de elevi, studenți, profesori și părinți pentru identificarea de probleme și soluții în învățământul brașovean.

De asemenea o intervenție importantă este prevenția și eliminarea cazurilor de violență în școli, prin asigurarea de suport psihologic celor care comit acte de violență și prin ședințe de consiliere pentru toți elevii, realizate cu sprijinul asocațiilor competente și al Poliției Locale.

Un domeniu important este formarea profesională a tinerilor. Am deschis deja la Brașov, alături de colegii mei din Clubul Economic German, două școli profesionale la standarde europene – Școala Profesională Germană Kronstadt și Centrul Kolping de Formare Profesională în Turism. Vrem să deschidem aceste tipuri de școli și către alte domenii, pentru a oferi investitorilor privați veniți în Brașov forța de muncă de care au nevoie.

kronstadt-scoala-profesionala-germana

În ceea ce privește alte investiții directe ale Primăriei, construirea de creșe este prioritară pentru noi. Acestea vor aduce beneficii extraordinare copiilor, care sunt bine îngrijiți și învață să se integreze într-un grup de la o vârstă foarte mică, dar și părinților, care se pot reintegra în muncă, fără a mai fi atât de preocupați de îngrijirea copiilor peste zi. În plus, vrem să extindem ideea și prin crearea unor școli speciale pe un sistem nou, cu program prelungit, pentru familiile în care ambii părinți lucrează. Într-un astfel de centru, părinții vor contribui doar pentru masa de prânz a copiilor, ceea ce le diferențiază de sistemele tip after-school discutate în România în ultimii ani. Acest model există deja în țările dezvoltate, iar noi putem doar să îl adaptăm.

Având în vedere că suntem o țară membră a Uniunii Europene, trebuie să ne aliniem la standardele acesteia. Ne dorim în consecință modernizarea și dotarea unui număr cât mai mare de școli, licee, universități și cămine, prin atragerea Fondurilor UE. Tot componenta europeană ne face să avem în vedere numirea unui responsabil pentru proiecte Erasmus+ în fiecare școală, pentru a crea proiecte comune cu orașe din Europa, în special cu orașe înfrățite. Schimbul de experiență al elevilor este important pentru ca aceștia să poată învăța limbi străine și pentru a se putea familiariza cu modul în care funcționează sistemul de învățământ în alte țări.

În completarea acestor măsuri, consider necesară reducerea abandonului școlar și universitar, cât și încurajarea companiilor locale să ofere stagii de practică, locuri de muncă part-time și poziții de începător.

Sprijinul în domeniul educației trebuie să înceapă de la primele trepte ale acesteia și să continuie până după terminarea ciclului universitar, prin oportunități de internship și locuri de muncă pentru tinerii care și-au maniferstat dorința, determinarea și interesul pentru diverse domenii.

Sursa foto: 1

Scrie-mi aici părerea ta