Brasovul prezent la “Smart Cities Vienna”

Conferinta de Presa a Forumului German Brasov din 24.06.2013

In primul rand doresc sa incep aceasta conferinta de presa prin a transmite tutror celor ce sarbatoresc astazi Rusaliile Fie sa aiba parte  pace, iubire, bucurie si fericire in mijlocul familiei.

Tot astazi mai sarbatorim o zi deosebita, este vorba de Ziua Internationala a Iei, pe care o sarbatorim cu mandrie si ma bucura faptul ca s-au alaturat peste 65 de tari care sarbatoresc astazi cu noi.

Tema de astazi a conferintei este participarea Brasovului la Conferinta Europeana

“Smart Cities: Challenges and Solutions for Urban Mobility in European Cities”

din data de 28.06.2012 la Viena organizata de catre Institutul Regiunilor Europene

Sursa: Jennifer Belissent, Ph.D. Blog

Conceptul de “Smart Cities – Orasele Inteligente” imbina dezvoltarea urbana cu eficienta energetica si planificarea inteligenta a transportului public. Acest concept imbina pe de o parte atractivitatea unui oras pentru a locui in el cu facilitatea serviciilor publice oferite de catre municipalitate si dezvoltarea sustenabila privind consumul de energie tinand cont de protectia mediului inconjurator.

Pe scurt: cresterea calitatii vietii a cetatenilor dintr-o urbe.

 

Participarea Brasovului la o astfel de conferinta este foarte importanta pentru a afla si invata despre proiectele de succes ale altor orase europene care s-ar putea implementa si la noi cum ar fi de exemplu un ghidaj si o mai buna informare a soferilor despre locurile de parcare in jurul centrului istoric, crearea de asa numitele parcari externe “Park & Ride” construite la periferiile orasului de unde vizitatorii sa poata utiliza autobuze pentru a ajunge in centrul orasului. Servicii si facilitati oferite de transportul urban, sisteme de eficientizarea consumului de energie si productia de energie prin conepte moderne de ardere a deseurilor menajere.

Printre invitatii de seama  care vor prezenta la aceasta conferinta modele inteligente de transport urban se numara Domnul Milan Ftáčnik, Primarul din Bratislava, Slovacia, domnul Ola Elvestuen, Vice Primar pentru Transport si Protectie Mediului din Oslo, Norwegia si domnul Jarosław Pietras, Director General, Competitie Transport, Piete Interne, Industrie si Energie la  Consilul European, Brusxelles, Belgia.

Eficientizarea, modernizarea, informatizarea si technologizarea tuturor serviciilor si prestatiilor oferite de o municipalitate sunt foarte importante pentru dezvoltarea urbana sustenabila si eficienta.

Smart City – Comisia Europeana

 

Brasovul ocupa un loc fruntas in Romania din multe puncte de vedere dar si noi trebuie, datorita evolutiei technice, sa ne perfectionam in continuare pentru a ramane atractivi atat pentru investitori cat si pentru cetateni si pentru a ramane competitivi atat pe plan national cat si pe plan european si international.

Cu aceasta ocazie am invitat si firme brasovene care lucreaza in domneiul eficientei energetice sa participe la aceasta conferinta pentru a putea prezenta conceptele inovatoare “Made in Romania”.

Cel tarziu dupa targul de inventii de la Geneva, unde Romania a ocupat primele locuri, nu mai trebuie sa ne ascudem cu technologia, conceptele si ideile care provin din mediul economic si anteprenorial roman.

 

 

In acest sens voi initia alaturi de consultanti romani din Viena si oameni de afaceri romani infiintarea  Clubului Economic Roman la Viena – Romanian Business Club Vienna – Rumänischer Wirtschaftsklub Wien pentru a facilita companiilor romanesti cu potential accesul pe pietele europei de vest dupa modelul de succes a Cluburilor Economice Germane din Romania.

Acest club va fi functional in aceasta toamna si va colabora strans atat cu misiunile economice ale ambasadelor Romane din Europa cat si cu patronatele romane si nu in ultimul rand cu camerele de comert din tara si din tarile tinta.

Parteneriate importante vor fi initiate atat cu Institutul Regiunilor Europene al carui presedinte este Dr. Franz Schausberger, fost Guvernator al Landului Salzburg cat si cu Vienna Economic Forum care a fost initiat de catre Excelenta Sa Doamna Dr. Elena Kirtscheva fost Ambasador al Bulgariei la Viena, in 2004 special pentru a inlesni companiilor esteuropene accesul pe pietele vestice.

Acest Forum Economic este denumit si “Mini-Davos” din Viena si intruneste toate tarile intre Marea Neagra si Marea Adriatica.

Denumesc acest proiect economic indraznet  “Romania contraataca… economic” fiind convins ca multe companii autohtone au ajuns la o maturitate necesara pentru a se putea impune pe pietele europene atat printr-un raport excelent Pret/Calitate cat si prin servicii si logistica moderna.

O pozitionare buna a companiilor romanesti pe piete mature si cu forta de cumparare asigura o siguranta a locurilor de munca in Romania ba chiar ar putea dezvolta acestea prin cererea ridicata a produselor romanesti pe piata Europeana.

Programul Conferintei:

Smart_Cities_Programm_final_EN[1]

Informatii despre programul SMART CITY WIEN

Christian Macedonschi

Consilier Local din partea Forumului German

 

 

 

Scrie-mi aici părerea ta