Brașovul verde – cum arată un oraș ecologic și sănătos în viziunea Forumului German

Ecologie-verde-orasverde

În următorii 20 de ani, există date care ne spun că populația urbană va crește considerabil. Dacă-i vom convinge pe tinerii noștri că au de ce să rămână acasă, cu siguranță acest lucru va aduce orașului nostru multe beneficii, însă și responsabilitatea de a le asigura un trai bun și decent în fiecare zi.

Creșterea populației aduce cu ea poluare, aglomerație și, undeori, dispariția spațiilor verzi în favoarea construirii de ansambluri rezidențiale. Având în vedere că mediul în care trăim determină calitatea vieții noastre, trebuie să facem din Brașov un oraș verde, adaptându-ne în același timp la nevoile oamenilor. Ne dorim să respirăm cu toții un aer mai curat și să devenim un exemplu de succes în această parte a Europei. Un oraș verde este un oraș în care oamenii fac alegeri responsabile pentru viitor și în care Primăria nu ia decizii fără a ține cont de mediu. La crearea unui oraș verde trebuie să contribuie fiecare locuitor, cu sprijinul autorităților locale.


Astfel, printre prioritățile noastre, se regăsește crearea unui inel verde al Brașovului, care să înconjoare tot Centrul Istoric – va reprezenta o promenadă istorică a oraşului (“Untere Burgpromenade”) ce va lega zona de După Ziduri cu Muntele Tâmpa. Acest inel verde va trece prin fața Pietonalei, respectiv strada Republicii, prin faţa Primăriei, va fi continuată de Parcul Nicolae Titulescu şi va ajunge până în spatele Facultății de Silvicultură. Acest concept verde va reprezenta o atracție pentru pietoni, braşoveni şi turişti, dar în special o zonă de destindere şi plimbare pentru cetățenii care fac sport şi persoanele care vor vrea să se relaxeze.

De asemenea, credem că și alte transformări pot fi benefice pentru comunitate:

  • transformarea, cu acordul locuitorilor, a străzilor Mureșenilor și George Barițiu în “shared-space”, concept ce va permite închiderea celor două pentru organizarea de evenimente și pentru a permite plimbarea cetățenilor în zilele și la orele convenite;
  • transformarea întregii zone de După Ziduri (Graft) în zonă de recreere urbană, atât pentru locuitorii Brașovului, cât și pentru turiștii care vizitează orașul. Va deveni un spaţiu pentru locuri de joacă pentru copii, promenade, muzee în catacombe (cu teme specifice precum “Razboaiele şi Revoluţiile de la Brasov”), cu drum de biciclete, parc de căţărare şi o scenă de teatru în aer liber. Această zonă va beneficia de acțiuni de igienizare și întreținere constantă, precum și de filtrarea și curățarea apei.
  • transformarea Aleii Tiberiu Brediceanu în alee pietonală și punerea acesteia în legătură cu aleea de După Ziduri.

Ținând cont de trendul ascendent ce vizează energia regenerabilă și de avantajele aduse de aceasta, vom facilita atragerea investițiilor în energie regenerabilă și încurajarea folosirii de către oameni și companii a surselor alternative de energie, țintind scăderea emisiilor de carbon. Tot în această categorie se încadrează și stabilirea unui impozit de 0% pentru mașini electrice și hibride, pentru a susține conceptul de e-mobility.
macedonschi-urbanisti-austrieci-brasov

Deși în străinatate conceptul de reciclare este unul implementat de multă vreme, la noi pare a fi în continuare ceva nou. Ne dorim crearea unui nou centru de reciclare în afara orașului, care să asigure selectarea şi arderea deşeurilor, la care cetățenii și companiile brașovene să aibă acces individual, fără a mai apela la firmele care operează în prezent la rampa ecologică – gratuit, după model german.

Idei și voință politică avem și, în plus, exista deja multe exemple bune de spații verzi în lume. Trebuie doar să ne dorim să preluăm modele utile la nivelul administrației locale. Alaturi de colegii mei din Forumul German Brașov, ne angajăm să fim responsabili cu tot ce se întâmplă în orașul nostru, pentru a garanta tuturor cetățenilor bunăstarea unui #BrasovEuropean. Fiți alături de noi pentru un Brașov European! Cu noi mergi la sigur!

Cu respect pentru Brașov și brașoveni,
Cristian Macedonschi
Candidat la funcția de Primar al Municipiului Brașov din partea FDGR


Descarcă de aici Programul FDGR pentru alegerile locale din 5 iunie 2016 în Brașov (în format PDF).
Download_here_button


Scrie-mi aici părerea ta