Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trimite decizii greşite pe bandă rulantă

Luna trecută, CNAS a trimis sute de decizii de impunere, toate pe aceeaşi sumă, indiferent de destinatar.

Coada de la CNAS Brasov la ora 9:00 dimineata.

Mai exact, orice contribuabil care are un depozit cu dobândă la bancă este obligat să plătească CAS pe dobânzile respective. CNAS-ul a luat baza de date cu aceste persoane şi a trimis aceeaşi decizie de impunere la toată lume, indiferent de ce dobânzi au, indiferent dacă plătesc deja CAS sau nu. Aceste detalii nu contează, toată lumea plăteşte 536 de lei, indiferent de venitul câştigat din dobânzile bancare, indiferent dacă sunt angajaţi şi firma le plăteşte deja CAS-ul, indiferent desituaţia reală a veniturilor. Baza de impozitare pentru toată lumea este exact aceeaşi, si anume salariul minim pe economie.

Concluzia? Cozi de zile mari la CNAS. Oamenii nu înţeleg ce se întâmplă, de ce li se cer aceşti bani, despre de venituri sau dobânzi e vorba. Probabil CNAS se bazează pe două lucruri: unii nu au timp de cozi şi plătesc să scape, alţii nu pricep despre ce e vorba şi plătesc fiindcă aşa cred că trebuie. Restul stau 4-5 ore la coadă (alţii fac coada de ori, prima dată ca să afle de ce hârtii justificatoare au nevoie, a doua oară ca să şteargă datoria), pentru ca doamna de la ghişeu să vadă ce venituri are fiecare şi să rezolve problema.

Sunt de parere ca demnitatea cetatenilor este calcata in picioare si Forumul German Brasov nu poate fi de acord cu astfel de proceduri.

Nu este posibil ca un functionar CNAS sa raspunda la intrebarea unui contibuabil daca ar putea trimite prin posta clarificarile:

„Nimeni nu sta sa citeasca ce vine cu posta.”

Este o impertinenta extraordinara iar acesti functionari publici ar trebui sa inteleaga ca sunt platiti din banii acestor contribuabili.

Oamenii stateau de la 5 la coada ca sa rezolve contestatiile in timp util si sa ajunga la servici.

Oamenii stateau de la 5 la coada ca sa rezolve contestatiile in timp util si sa ajunga la servici.

Este imposibil sa tii oamenii de la ora 5 dimineata la coada ore in sir in conditile de canicula si de cod portocaliu.

Nu in ultimul rand doresc sa semnalez faptul ca functionarii CNAS nu si-au indeplinit la timp datoria de a informa contribuabilii si de aceea sunt nevoiti sa aplice o lege din 2007 (legea 95/2007, OUG 92/2003 si Hotararea Presedintelui CNAS 617/2007) la jumatatea 2013.

Cer de urgenta ca aceasta situatie sa se remedieze si CNAS-ul sa informeze cetatenii CORECT, COMPLET si la TIMP, in scris, si sa le dea posibilitatea acestora sa trimita reclamatiile, contestatiile sau orice alte documente prin posta pentru a evita cozile infernale din fata institutiilor.

Cristian Macedonschi
Consilier Local la Brasov din partea Forumului German

Cele mai recente comentarii
  1. Ramona
  2. Anca
  3. Ovidiu
  4. corny
  5. marius

Scrie-mi aici părerea ta