Ce a putut Sibiul poate şi Braşovul!

După cum mă aşteptam, evenimentul de ieri de la Aro Palace a fost unul bine realizat de către echipa noastră. Cei aproximativ 350 de participanţi au urmărit iniţial un spectacol de muzică şi dans cu specific săsesc, pentru ca apoi să participe la seminarul „Modelul german de administraţie”.

Prezentările celor care au luat cuvântul (printre care m-am numărat şi eu) au fost detaliate şi cuprinzătoare, oferind exemplul unui model german de gestionare administrativă caracterizat de stabilitate, disciplină şi coordonare a resurselor astfel încât să se obţină gradul cel mai înalt de eficienţă economică. Propunerile Forumului Democrat al Germanilor din România au stârnit un interes crescut printre participanţii la seminar, ele fiind foarte bine primite. Inclusiv reacţiile televiziunilor de faţă (Realitatea TV şi Antena 1 – staţiile locale) au fost pozitive.

Invitatul principal, domnul Klaus Johannis, primarul Sibiului, ne-a împărtăşit din experienţa sa în gospodărirea eficientă a unei comunităţi locale după sistem german, însă el nu a venit în oraşul nostru doar pentru a ne da un exemplu, ci şi pentru a ne asigura de întreaga lui susţinere în calitate de preşedinte al FDGR. În condiţiile în care în Sibiu şomajul a scăzut până la 0,5%, Braşovul se confruntă cu un prag care depăşeşte 10%. Situaţia este una regretabilă având în vedere că şi în oraşul nostru există pârghiile necesare pentru a ne dezvolta accelerat: şi noi, ca şi ei, avem un Club Economic German puternic, capabil să atragă investitori străini, dar şi o comunitate locală care are capacitatea de a absorbi investiţiile şi de a genera locuri de muncă de calitate. Singurul lucru care ne lipseşte pentru a recrea în oraşul nostru condiţiile care au dus la reuşită în Sibiu este o administraţie locală performantă, care să reprezinte un partener real pentru investitorii germani care doresc să vină aici. Asta ne propunem să rezolvăm prin candidatura echipei noastre.

FDGR propune ca Braşovul să ia exemplul Sibiului deoarece, obiectiv vorbind, modelul german este unul care reuşeşte întotdeauna. Avem toate şansele ca, urmând un tipar care şi-a dovedit eficienţa, să reuşim să dezvoltăm oraşul nostru şi să-l transformăm într-unul atractiv pe toate planurile.