Conferinţa de presă a Forumului German la Braşov din 28.11.2012

În cadrul conferinţei de presă din data de 28 noiembrie 2012 am abordat două subiecte. Primul legat de vizita pe care am făcut-o în Cracovia, Polonia la o conferinţă de turism şi al doilea referitor la regionalizarea pe criterii economice a României.

La sfârşitul săptămânii trecute am fost în Cracovia, capitala provinciei/voevodatului Malopolska, unde am participat la o conferinţă de turism organizata cu sprijinul fondurilor Elvetiene. Eu şi colegii mei de la Agentia Metropoliotana Brasov si Micero am fost singurii invitaţi străini, alături de o delegaţie din Elveţia.

Am participat, astfel, la un eveniment de la care am avut ce învăţa si am avut ocazia sa prezint destinatia turistica Brasov unui audiente speciale, toti fiind specialisti in turism.

Zona Cracoviei atrage peste 8 milioane de turişti anual. Pentru că suntem zone foarte de asemănătoare, Munţii Carpaţi reprezentând o legătură fizică, am discutat cu reprezentantii primariei Cracoviei o posibilă colaborare in turism între cele două oraşe: Cracovia şi Braşov.

Totodată, ne-au rugat să le trimitem un exemplar al Strategiei noastre de dezvoltare turistica, deoarece ei lucrează deja la strategia lor pentru perioada 2014 – 2020 şi vor să prindă în ea elemente care ar putea deveni domenii de colaborare cu Braşovul. Sperăm să reuşim să dezvoltăm această colaborare pentru că ne vor ajuta şi să marim absorbtia de fonduri europene Polonia clasandu-se pe locul 1 care la absorbtia fondurilor europene.

În materie de turism, zona Cracoviei este foarte asemănătoare cu regiunea noastra, ei atragand in primul rand turisti interesati de cultura, istorie si natura dar si iubitorii sporturilor de iarna prin intermediul destinatiilor turistice montane.

Un avantaj al Cracoviei îl reprezintă infrastructura. Capitala regiunii  Malopolski are un aeroport, normal aţi spune, dar ceea ce este de neconceput pentru noi este faptul că la 70 de kilometri distanţă mai există un aeroport international. Şi dacă

în anul 2001 mai puţin de un milion de turişti aterizau pe aeroportul din Cracovia, s-a ajuns ca în 2012 cifra să urce la 3,5 milioane de turişti fara  să mai vorbim de dezvoltarea economică generată de aceste aeroporturi.

Pentru debutul relaţiilor dintre Braşov şi Cracovia, l-am invitat pe primarul capitalei poloneze să vină la Braşov, în luna februarie a anului viitor, cu ocazia FOTE 2013.

 

Unul din primii paşi pe care polonezii l-au făcut pentru a se dezvolta a fost regionalizarea. Astfel, prin proiecte ample, au reuşit să atragă cele mai multe fonduri europene.

Un model similar ar trebui să îl adoptăm şi noi. Mă bucur că Ministrul de Interne, Mircea Duşa a anunţat că se discută crearea unor regiuni pe criterii economice.

Noi nu susţinem regionalizarea pe criterii etnice, ci doar pe criterii economice. Braşovul ar urma să facă parte dintr-o astfel de regiune alături de Sibiu, Alba, Covasna, Harghita şi Mureş.

În acest fel am putea realiza proiecte ample pentru dezvoltarea integrata iar impozitele si taxele colectate ar ramane in mare parte la dispozitia regiunilor si ar contribui la dezvoltarea lor.

Aceasta proiect de regionalizare se bazeaza pe regiunile de dezvoltare deja existente Brasovul facand parte din regiunea 7 centru.

Christian Macedonschi

Consilier Local FDGR

Cele mai recente comentarii

Scrie-mi aici părerea ta