Conferința pentru Restaurarea Centrelor Istorice din România

Conferința de presă a Forumului German Brașov din 13.05.2013

La conferința de presă de luni 13 mai s-a discutat despre evenimentele organizate cu ocazia Zilei Europei (9 mai). Tema principală a întâlniri a fost viitoarea Conferința Internațională pentru Restaurarea Centrelor Istorice din România, care va avea loc la Brașov pe 6 iunie 2013.

 

Excelenta Sa Domnul Ambasador Michael Schwarzinger
deschide oficial Cafe d’Europe Satu Mare

În debutul conferinței s-a discutat pe scurt despre Ziua Europei, ocazie cu care mai mult orașe din țara noastră au organizat evenimente aniversare. Atat eu cat si alti reprezentanti ai Forumului au dat curs invitației din partea orașului Satu Mare. Aici a avut loc un eveniment organizat de Institutul Regiunilor Europene, eveniment prezidat de Ambasadorul Austriei la București Excelenta Sa, Domnul Michael Schwarzinger. S-a discutat în mare despre regionalizare, despre situația actuală în Europa și despre soluții pentru viitor.

După-amiaza, Institutul Regiunilor Europene ne-a invitat la Cafe d’Europe, un eveniment de dezbatere pe teme europene dedicat tinerilor. Este vorba de o întâlnire care are loc în fiecare an și pentru care Brașovul și-a depus candidatura ca gazdă în 2014.

 

Dr. Franz Schaussberger, Presedintele IRE, inmaneaza Donatia la Satu Mare.

O altă componentă importantă a conferinței de la Satu Mare a fost strângerea de fonduri realizată de Institutul Regiunilor Europene, care a semnat un cec de peste 4.000 de Euro – bani care au plecat spre fundația Diaconia pentru proiectul Casa Prieteniei și vor fi folosiți în beneficiul grupurilor vulnerabile din municipiul Satu Mare. Este o idee care poate fi replicată anul viitor la Brașov, trebuie doar să găsim un proiect interesant și potrivit pentru o astfel de donație.

 

Ziua Europei s-a organizat și la Brașov, unde artiști din orașe partenere (Tours – Franța, Nürnberg – Germania şi Gyor – Ungaria) au expus în cadrul Galeriei Europe de pe Mureșenilor (mai multe detalii aici http://www.modernism.ro/2013/05/02/expozitia-art-connections-2013/).

 

S-a trecut apoi la tema principală a discuției, și anume Conferința Internațională pentru Restaurarea Centrelor Istorice din România – eveniment care va avea loc joi 6 iunie, la Sala Reduta, începând cu orele 09:00. Am precizat ca acesta este primul eveniment de acest fel din România, organizat sub partonajului Istitutului Regiunilor Europene, și suntem bucuroși că Brașovul este orașul care dă tonul.

 

La conferință sunt invitați reprezentanți ai următoarelor organizații și instituții: Ambasadele Germaniei, Austriei și Elveției la București, Primăria și Consiliul Județean Brașov, Primării din orașe românești cu centre istorice, Ordinul Arhitecților, Asociația Municipiilor din România. Au fost de asemenea invitați și europarlamentarii români.

 

Până în prezent, există confirmări din partea Președintelui Programului Jessica de la Banca Europeană pentru Investiții (Jessica oferă finanațare pentru dezvoltarea urbană); partea Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare din partea reprezentantului Fundației Heritas Sibiu (organizația care s-a ocupat de restaurarea centrului istoric Sibiu si Timisoara); doamna Carolina Fernole de la Mihai Eminescu Trust; doamna Silvia Demeter din partea Ordinului Arhitecților, care a studiat restaurarea istorică în Marea Britanie; repreetat din partea Fundației Sașilor din Germania, a Bisericii Negre și a Asociației SOS Centrul Istoric.

Deschiderea conferintei o va face Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Domnul Aristotel Cancescu impreuna cu Primarul Municipiului Brasov Domnul George Scripcaru.

Fiind vorba de un eveniment în beneficiul comunității, ne dorim de asemenea ca presa invitată la discuțiile de azi să devină partenerii noștri media, motiv pentru care vă vom trimite cât de curând invitațiile și programul Conferinței.

Dl. Thomas Șindilariu, Președintele Forumului German Brașov, va susține la rândul său o prezentare în cadrul conferinței. Dumnealui va discuta mai pe larg despre topografia caselor monumente din Transilvania, o carte de referință pentru ceea ce înseamnă protecția clădirilor istorice (este un volum la care se lucrează de peste 10 ani, fiind finanțat printre alții și de Fundația Sașilor din Germania).

 

În cadrul Conferinței din 6 iunie vor avea loc prezentări care vor fi organizate pe Republicii 4 – este vorba de fosta Agenție de Bilete a Operei Brașov, o clădire istorică proaspăt restaurantă și data drept exemplu de bună practică. Restaurarea acestei case va face subiectul unui studiu de caz. De asemenea, la propunerea Ordinului Arhitecților, se va organiza in timpul conferintei si o expoziție cu lucrările arhitectonice de restaurare.

 

În încheire am facut urmatoarea declaratie:

O regiune metropolitană europeană, un oraș european cum este BRASOVUL, cu speranțe să devină Capitală Culturală Europeană, nu își poate permite să aibă un centru istoric nerestaurat.

Un centru istoric nerestaurat înseamnă sărăcie.

Trebuie să facem tot posibilul și să arătăm că suntem un oras prosper care isi respecta si prezinta patrimoniul arhitectural mostenit la adevarata sa valoare.

 

 


Scrie-mi aici părerea ta