Cui îi este frică de Klaus Iohannis? Şi de ce…

Viitorul Presedinte, Klaus Iohannis Fotocredit - Adevarul Holding

Viitorul Presedinte, Klaus Iohannis
Fotocredit – Adevarul Holding

Este Klaus Iohannis, o Virginia Woolf a politicii româneşti?! Ce legătură să fie între primarul neamţ cu patru mandate în spate lansat acum în fruntea PNL, cu drum de bătut spre Cotroceni şi personajul celebru al unei piese de teatru, cu intrigă, suspans şi furori pe Broadway?! Un singur sentiment îi uneşte. Frica! Mai precis, frica altora faţă de ei.
Iohannis a reuşit la Sibiu performanţe notabile.
A redus costurile administrării publice locale la 10% din Buget, şi, în 2007, au venit la Sibiu 1 milion de turişti pentru a vizita Capitala Culturală Europeană. Şi-a format imaginea politicianului intergru, serios şi disciplinat, Made in Siebenbürgen, of course! A fost curtat de mulţi, de-a lungul vremii. În octombrie 2009, după căderea Guvernului Boc, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL şi minorităţi pentru postul de premier, mandatul său urmând să fie formarea unui guvern care să gestioneze problemele economice urgente şi să asigure organizarea de alegeri prezidenţiale. În schimb, preşedintele Traian Băsescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru. După anunţarea rezultatelor alegerilor, care îl dădeau pe Traian Băsescu drept preşedinte al României, Klaus Iohannis a declarat că, pentru el, “acest parcurs de posibil premier” s-a terminat.

Cine este Klaus Iohannis?

Klaus Werner Iohannis s-a născut în 13 iunie 1959, la Sibiu. Este căsătorit cu Carmen Iohannis. A absolvit, în 1983, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, în următorii cinci ani fiind profesor la diferite şcoli şi licee din Sibiu. Din 1989 până în 1997, a fost profesor de fizică la Colegiul Naţional “Brukenthal” din Sibiu. Între 1997 şi 1999 a fost inspector şcolar general adjunct, iar între 1999 şi 2000 a fost inspector general.
Klaus Iohannis este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) încă de la înfiinţare, din 1990, iar în perioada 2001-2013 a fost preşedintele formaţiunii, demisionând din această funcţie după înscrierea în PNL, în februarie 2013.
S-a lansat în politică în 2000, când FDGR a decis să aibă un candidat propriu la Primărie, cu scopul de a obţine mandate de consilieri locali.
Klaus Iohannis a ajuns atunci în al doilea tur de scrutin, cu social-democratul Ioan Cindrea, pe care l-a învins cu 69,18 la sută din voturile valabil exprimate, deşi în Sibiu mai locuiau doar câteva mii de saşi.

La următoarele alegeri, Iohannis a reuşit să câştige al doilea mandat de primar, cu 88,7 la sută din voturi, unul dintre cele mai mari scoruri din ţară. Tot atunci, FDGR a obţinut majoritatea în Consiliul Local, cu 16 locuri ocupate din 23, şi a preluat conducerea Consiliului Judeţean Sibiu, prin Martin Bottesch, membru FDGR.
În cel de-al doilea mandat de primar al lui Iohannis, în anul 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, eveniment care a atras în oraş peste un milion de turişti.
La alegerile locale din 2008, Iohannis a întrunit 83,2 la sută din voturi, iar 14 posturi de consilier local au revenit FDGR, Martin Bottesch fiind, la rândul său, reales preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu.
În iunie 2012, Klaus Iohannis a câştigat cel de-al patrulea mandat de primar al Sibiului, cu 77,9 la sută din voturi.
Acum este preşedintele PNL şi candidatul Dreptei pentru alegerile prezidenţiale.
Pro şi contra
Până acum, s-a auzit despre Herr Iohannis, tangenţial şi numai de bine. Modelul politicianului german, serios, disciplinat, şi profesor de fizică pe deasupra, care a făcut din Sibiu un mic paradis. Acum, pentru că trăim în RMR, adică Republica Mioritică România au început să apară atacuri, acuze, probleme. Deranj mare!
I se reproşează performanţele oratorice. Nu este un vorbitor balcanic şi gargaragiu. Doar că, ceea ce spune are cap şi coadă, subiect şi predicat. Acest “defect” pentru politichia românească cu care ne-am obişnuit sunt sigur că este o calitate. Lucrul bine facut şi vorba concisă bine vorbită. Asul din mâneca sa este prezenţa unui nou tip de politician: cel care vorbeşte puţin şi face mult. Un tip … atipic pentru politica latină.
Ca şi consilier local din partea FDGR Braşov voi încerca un portret şi o poziţie … nemţească faţă de Klaus Iohannis: Este un administrator excelent care a reusit sa reduca costurile administratiei publice din Sibiu la 10% din Buget si sa o transforme intr-una cu adevarat eficienta. Romania are nevoie de astfel de oameni pentru a reforma pe de o parte tara dar si pentru schimbarea de imagine in strainatate. Am incredere deplina in Klaus Johannis si il voi sustine in procesul de modernizare a Romaniei care trebuie să pornească pe drumul lucrului bine făcut.

Cui îi este frică de Herr Iohannis?

Multora! Foarte mulţi politicieni se uită la el ca la un extraterestru. Nu este din peisajul cu care sunt obişnuiţi. Nu s-a amestecat în gaşcă, nu a ieşit la şpiţuri, nu a socializat nici cu Mondiali, nici cu Becali. Nu e de al lor. E “ciudat”. Acum vor să îi găsească punctul slab. Îl caută mulţi în călcâiul lui Ahile. Din păcate atacurile Stângii sunt josnice. I s-a reproşat că nu are copii, apoi a fost adusă pe tapetul mocirlei propagandistice electorale inclusiv casa părinţilor săi din Germania. Jenant…
Traian Băsescu şi Victor Ponta au declarat, la interval de o zi distanţă, că Iohannis va fi găsit, imediat după turul I, incompatibil. O imixtiune grosolană în treburile justiţiei!
Nici societatea civilă nu e tocmai liniştită. Balcanismul strămoşesc priveşte cu reticenţă rigoarea neamţului. Naţionalismul, la fel. Sunt voci care zic că nu s-ar fi terminat politicienii români. Alţii, o dau cu Calul Troian. Etc,etc, etc…
Cert este că apariţia pe prima scenă politică a lui Klaus Iohannis cu I sau cu J, nu importă, este un fenomen de modestie, profesionalism, performanţă şi bun simţ. Şi ati constatat, foarte bine, in campania elecorala de pana acum, cui îi este frică de Iohannis. Şi, mai ales, de ce…

Romania are nevoie acum, mai mult decat oricand un Presedinte al LUCRULUI BINE FACUT, Romania are nevoie de Klaus Iohannis Presedinte.

Cu respect pentru Romani si Romania
Cristian Macedonschi

Scrie-mi aici părerea ta