De ce să mergeţi la vot?

Nu este un secret pentru nimeni că în ultimii ani prezenţa la urne a fost din ce în ce mai scăzută. Demobilizarea cetăţenilor cu drept de vot este mereu explicată de două presupuneri: 1. nu avem pe cine alege, toţi urmărindu-şi propriile interese o dată ajunşi la putere; 2. un singur vot nu face diferenţa, este inutil.

Ambele asumpţii sunt false, după cum voi demonstra în continuare.

În primul rând, de data aceasta, printre candidaţii înscrişi pe liste sunt şi cei care fac parte din echipa FDGR. Deci anul acesta cetăţenii au o alternativă viabilă în persoanele unor candidaţi oneşti, integri moral şi responsabili, care şi-au demonstrat buna-credinţă în toate ocaziile anterioare. Ducându-vă mâine la vot, puteţi opri accesul la resursele financiare şi de influenţă al celor care nu au luat până acum decizii în interesul dumneavoastră. Toţi locuitorii urbei noastre ar trebui să-şi apere şi să-şi promoveze interesele făcând diferenţa între oamenii cinstiţi şi cei necinstiţi prin votul lor liber-exprimat.

În al doilea rând, aş dori să subliniez că un singur vot poate face diferenţa dintre victorie şi înfrângere, după cum ne-a demonstrat istoria de sute de ori (câteva exemple sunt detaliate aici). Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât vorbim de alegeri la nivel local, unde comunitatea cetăţenilor cu drept de vot este sensibil mai restrânsă decât în cazul altor tipuri de scrutin. Fiecare opţiune exprimată are un impact major asupra rezultatului alegerilor, iar în cazul FDGR-ului, fiecare cetăţean care ne simpatizează, dar nu alege să se ducă la vot, face un deserviciu schimbării în bine a oraşului nostru. Prezenţa scăzută la urne nu face decât să îi favorizeze pe cei cotaţi cu şanse de a păstra puterea şi influenţa datorită inerţiei şi a dezamăgirii faţă de politicieni.

Dacă nu facem uz de dreptul nostru de a ne alege singuri viitorul, ne pierdem legitimitatea de a le cere ulterior aleşilor socoteală pentru acţiunile lor şi ne resemnăm prematur. Ne pierdem dreptul de a afirma că am făcut tot ce ne-a stat în putere pentru a ne construi un viitor mai bun. Avem dreptul de a decide cine să ne reprezinte şi cum să ne reprezinte. Dacă îi lăsăm pe alţii să decidă în numele nostru, le delegăm responsabilitatea: în cazul în care decizii contrare intereselor noastre vor fi luate ulterior, vom regreta că nu ne-am făcut auzită vocea la timp, dar va fi prea târziu. Aşa cum Eldrigde Cleaver (un mare politician american) a spus cândva, „Dacă nu vrei să faci parte din soluţie, faci parte din problemă.”

Votează pentru că îţi pasă de oraşul tău! Votează pentru că îţi pasă de viitorul tău!