Factorul Johannis: 10 motive simple si de bun simt pentru presedentia Romaniei.

Sunt brasovean, il cunosc pe Klaus Iohannis, sunt pe jumatate sas, si bun roman in intregul meu. Il creditez cu increderea mea pentru Presedintia Romaniei pe Iohannis nu pentru ca e sas, ortodox sau nu, sau pentru ca il cunosc, ci pentru ca ar fi un Presedinte bun pentru Romania, in opinia mea; am 10 motive simple si bune pentru asta, impreuna alcatuind Factorul Iohannis.

Fotokredit - Agerpress

Fotokredit – Agerpress


1. Omul are vointa – Se spune ca trei lucruri fac un lider politic: vointa, valorile, viziunea. Iohannis are vointa, vrea sa fie Presedintele Romaniei, si-a asumat acest proiect si nu a mai avut ezitari. Prin contrast, Victor Ponta tot a amanat orice anunt, ezitand: cand spune ca vrea premier, cand ca e prea tanar etc. Tara are nevoie de un barbat cu vointa, nu de cineva care nu stie ce vrea de la viata sau fuge la MApN de frica Palatului Victoria.

2. Omul are valori – Iohannis are valori, si stie sa le pretuiasca Are respect pentru munca, pentru educatie, pentru oameni, pentru ideea de gosparie a bunului public, lor le-a dedicat munca lui la primarie, pana acum. Victor Ponta uita sa vorbeasca de valori si ne vorbeste doar de cat de rau e Basescu si cum trebuie sa scapam de el. Poate sa stea linistit, Basescu isi termina mandatul, insa asta nu e motiv suficient sa ii oferim conducerea tarii lui Ponta. Romanii vor, si merita, respect.

3. Omul are viziune – Iohannis a facut din Sibiu un oras la standarde europene, l-a deschis si mai mult catre Occident si catre turismul intern si international. Victor Ponta nu ne vorbeste despre “viziunea” lui, dar il putem “viziona”, foarte des, la televizor. Probabil este atat de dedicat patriei, si mandru ca e (premier) roman incat munceste in somn, caci in timpul zilei si pe seara e foarte des la TV.

4. Omul e “de-al nostru” – Sambata 16 august a avut loc in judetul Brasov, festivalul sasesc “Haferland”, unde au venit sasi, alti cetateni romani, turisti straini. A vorbit si Iohannis si am o veste proasta pentru concurenta lui: e “de-al nostru”, insa ne respecta chiar mai mult decat “altii de-ai nostri, mai mandri”: ne-a vorbit frumos in romana si germana, scurt si la obiect, si apoi a dat mana cu lumea, de sarbatoare, zambitor. Asta inseamna un lider politic: inspiratie si omenie; in rest, fiecare roman se distreaza cum vrea, face parte din libertatea individuala.

5. Omul e un reformator si un modernizator – Dupa 25 de ani, avem nevoie de o noua politica, una facuta de un adevarat “om de stat”, nu de o politica a smecheriei si a aranjamentelor private. Iohannis intelege asta si da un semnal de diferentiere: este elegant dar ferm, preferand sa vorbeasca de prioritatea sa de modernizare a Romaniei – si de prioritatile sale in materie de politici, decat sa isi atace adversarul. Victor Ponta a avut o majoritate constitutionala cu USL si o majoritate absoluta in prezent si se plange in continuare ca, saracul, nu poate reforma Romania nici acum, dupa doi ani si jumatate de putere; asta nu e modernizare, e stationare, in timp ce lumea in care traim se schimba accelerat.

6. Omul are bun simt, moderatie, decenta – Unul din motivele pentru care avem, de multe ori, sentimentul ca Romania a decazut in ultimii ani, e nervozitatea permanenta data de coborarea standardelor la capitolul limbaj si comportament. Avem nevoie urgenta de un Presedinte care sa fie un model de bun simt, decenta, moderatie, care sa ne inspire zilnic, prin exemplu propriu. Lui Klaus Iohannis aceste calitati ii sunt a doua natura, lui Victor Ponta, pe langa faptul ca ii lipsesc (si ne convinge periodic de asta prin tot felul de declaratii), bunul simt nu ii reuseste nici exersat.

7. Omul este conectat si respectat – Iohannis are o puternica retea de contacte externe de pe urma capitalei culturale europene, si un renume pe masura. Vorbeste limbi straine fluent, are acces la (si se bucura de respectul lor) cei care au in prezent carma Uniunii Europene. Este ferm aliniat valorilor transatlantice si un sustinator al parteneriatului strategic cu SUA. Ne va face mai respectati in lumea intreaga, prin fapte, reputatie, calitatea relatiilor personale: bunul simt e cuceritor si in relatiile dintre mai marii lumii. Victor Ponta e cunoscut omologilor sai straini mai degraba din presa internationala, ca plagiator.

8. Omul e bun crestin – esenta unei religii este binele, si amandoi candidatii, Iohannis, ca si Ponta, sunt crestini; mai mult sau mai putin ortodocsi e mai putin relevant. Restul e doar propaganda, iar propaganda nu face bine nici adevarului, nici binelui propavaduit de crestinism. Un bun crestin se masoara dupa fapte, nu dupa pretentii: nu e mai bun crestin cine isi face crucea mai mare cu mana ci cel care actioneaza in spiritul valorilor crestine, iar din aceasta perspectiva Iohannis e un model de discretie si de smerenie. Avem nevoie de forta tacuta a binelui.

9. Omul nu crede doar in imagine – Imaginea e buna, dar la finalul zilei, nu cu imaginea ramai in buzunar, ci cu lucruri concrete: rezultatele sunt cea mai buna carte de vizita. Cine s-a dovedit bun gospodar, ramane bun gospodar. Iohannis a dovedit ce poate face, la Sibiu; Ponta la fel, la televizor, sau pe Facebook cu cate un “selfie”. Numai ca a doua zi, sibienii au vazut un oras mai frumos; tot a doua zi, telespectatorii au vazut o alta emisiune a unui om cu prea mult timp liber pentru o functie atat de ocupata, cea de Premier.

10. Omul nu ne minte si e consecvent
– La final, un cuvant despre adevar: a sosit momentul sa evaluam oamenii politici dupa respectarea adevarului si a promisiunilor. Iohannis nu e perfect, dar adevarul e ceva principial pentru el, nu se schimba de la emisiune la emisiune, ca si comportament si promisiune. E cine spune ca e, face ceea ce spune ca face. Ponta e impartit intre multiplele sale personalitati si adevaruri: una zice Premierul Ponta, alta deputatul Ponta, incercand sa faca pe toata lumea fericita. Adevarul e ca nu poti face fericita pe toata lumea, dar macar poti fi respectat pentru ca spui adevarul: romanii merita sa nu mai fie mintiti la un sfert de secol dupa comunism.

semnat,
Cristian Macedonschi

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Scrie-mi aici părerea ta