Infratirea intre Brasov si Nürnberg: un proiect de succes

În urma vizitei pe care am efectuat-o la Nurnberg împreună cu delegaţia oficială a Braşovului, vă prezint principalele puncte şi etape concrete ale colaborării dintre cele două importante oraşe europene:

În contextul european actual este foarte important să avem parteneri puternici. Nurnberg-ul este unul dintre aliaţii strategici pentru Braşov, atât din punct de vedere economic, cât şi cultural şi turistic.
Sa ne sustina canditatura pentru capitală culturală europeană în 2021, după modelul Sibiu-Luxemburg, care a funcţionat perfect.
Propunerea noastra ar fi sa mergem în tandem, Braşov – Nurnberg pentru 2021 idee lansat prima oara de catre istoricul si directorul Muzeului de Istorie Brasov Nicolae Pepene.

S-au purtat discuţii despre înfiinţarea unei curse aeriene permanente Braşov – Nurnberg, din momentul în care aeroportul nostru va fi funcţional din octombrie existand curse Nürnberg- Cluj si Nürnberg Bucuresti.
Aeroportul din Nurnberg este înfiinţat în 1955 şi are foarte multe în comun cu aeroportul din Braşov. Este situat între două aerporturi mari ale Germaniei, Frankfurt şi Munchen, aşa cum şi noi vom fi între Bucureşti şi Sibiu. Pe parte de cargo s-a dezvoltat foarte puternic, este al şaselea aeroport din Germania, pe acest sector de mărfuri.

Vizita oficiala la Aeroportul din Nürnberg. Tinta noastra va fi o cursa directa Brasov-Nürnberg

Vizita oficiala la Aeroportul din Nürnberg.
Tinta noastra va fi o cursa directa Brasov-Nürnberg

Delegaţia braşoveană a vizitat aeroportul din Nürnberg şi ni s-au prezentat lucrurile pozitive dar şi greşelile făcute. Ei au crescut până la 3,5 milioane de pasageri în 2014. Operatorii aeroportului sunt jumătate municipalitatea şi jumătate Landul Bavaria, aşa cum şi la noi vor fi Consiliul Judeţean şi Consilul Local. O surpriză plăcută a fost să constatăm că la Nurnberg sunt doi consilieri locali care provin din România doamna Buchsbaum care provine din Timisoara si domnul Werner Henning din Nades/Sighisoara.
Este evident că, datorită aeroportului, Braşovul va înregistra un adevărat boom economic, aşa cum a avut şi Nurnberg-ul.

S-a semnat un “Tratat de Colaborare” dupa care cele două consilii locale, din Braşov şi din Nurnberg, vor vota înfrăţirea, care va avea loc în toamnă, la Braşov, cu prilejul vizitei delegaţiei oficiale din Nurnberg.

Semnatarii tratatului de colaborare au fost cei doi primari in functie.

Semnatarii tratatului de colaborare au fost cei doi primari in functie.

In ambele orase se va infiinta Asociaţia Cercul de prieteni Brasov-Nürnberg care vor sustine municipalitatile in realizarea proiectelor culturale si economice.

La Nürnberg traiesc foarte mulţi Braşoveni de succes si am adunat peste 20 de persoane cu performanţe deosebite.

Poveştile lor vor face subiectul unui reportaj video la care vom lucra in viitor. Sunt oameni cu profesii diferite şi interesante, de la măcelari la producători de îngheţată, medici sau performeri în domeniul tehnic.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului îşi desfăşoară activitatea în sediul mitropolitan din Fürther Str. 166-168 • D-90429 Nürnberg.
Ea este condusă de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Dr. Serafim Joantă care provine din Judetul Brasov

În urma discuţiilor avute cu Camera de Comerţ din Nurnberg, vom promova în toamnă, trasee turistice deosebite care să includă bisericile fortificate din Trabsilvania de Sud, Brasov Sibiu şi Sighişoara in parteneriat cu biserica evanghelica din Romania.
Aceste trasee vor fi prezentat tuturor agenţiilor de turism din zona metropolitana Nürnberg.
Camera de comert din Nürnberg ve va ajuta sa ne promovam pe piata Germana iar in acest sens va veni in iulie cu o delegatie bavareza, o delegaţie economică importantă, la Braşov. Tot ei vor pune la dispozitie pe o perioada de 3 luni firmelor Brasovene interesate birouri si infrastructura de office gratuit la dispozitie pentru a ajuta si sustine intrarea lor pe piata germana.

Mi-am propus sa promovam la Nurnberg produse tradiţionale româneşti, aşa cum voi promova şi în Braşov, gastronomia tradiţională din Nurnberg. Exemplul pozitiv l-a dat LefruMarin in Nürnberg care a prezentat produse originare si traditionale Brasovene in Primaria din Nürnberg iar eu am asteptat asteptat astazi presa cu produse traditionale din Nürnberg.

Masa traditionala Brasoveana oferita de LeFruMarin la Primaria din Nürnberg

Masa traditionala Brasoveana oferita de LeFruMarin la Primaria din Nürnberg

Un alt punct de interes este stabilirea unei cooperări în mediul academic, între Universitatea Transilvania din Braşov şi Universitatea din Nurnberg. Colaborarea va viza, în special facultăţile de Litere şi Medicină. Vor mai exista cooperări şi la nivel gimanzial şi liceal între Şcoala nr. 12 şi Liceul Honterus din Braşov şi unităţi similare din Nurnberg.

Practic va fi un schimb de elevi care va prilejui cunoaşterea la faţa locului a procesului de învăţământ din cele două ţări şi oraşe.

Nu in ultimul rand vom continua cooperarea si in domeniul formarii profesionale, scolile profesionale din Zona metropolitana Nürnberg fiind foarte renumite si formeaza tineri in 180 de meserii.

Discutii purtate la Camera de Comert din Nürnberg (IHK) despre colaborarea economica si formarea  profesionala la Brasov

Discutii purtate la Camera de Comert din Nürnberg (IHK) despre colaborarea economica si formarea profesionala la Brasov

Cu acest prilej doresc sa le multumesc tuturor celor care s-au implicat Romanilor in decursul anilor sa infrateasca aceste doua orase medievale Romani si Germani, Brasoveni si Nürnberg-ezi.
Fiindumi greu sa-i enumar pe toti voi amintii doar de Mariana Alexie, Harald Hubbes si Robert Adams din partea Brasovenilor dar si reprezentantiilor din Nürnberg, Dr. Norbert Schürgers, Silvie Preusser si Dr. Frommer.

Ma bucur ca am ajuns la acest nivel de colaborare cu Nürnberg-ul si voi lucra necontenit la dezvoltarea acestei relatii deoarece cele doua orase m-au marcat in cursul vietii.

Misiune indeplinita

Misiune indeplinita


La Brasov m-am nascut iar la Nürnberg m-am format.

Emisiunea Vocile Brasovului in care am discutat cu realizatorul emisiunii, domnul Mircea Valean despre acestei infratiri.

http://www.digi24.ro/Media/Emisiuni/Regional/Digi24+Brasov/Vocile+Brasovului/Vocile+Brasovului+-+23+iunie+2014

Cu respect pentru Brasov si Brasoveni

Christian Macedonschi
Consilier Local din partea Forumului German la Brasov

Cu ocazia conferintei de presa organizata dupa revenirea de la Nürnberg am profitat de ocazie sa promovez produse traditionale si atractii turistice din Nürnberg

Cu ocazia conferintei de presa organizata dupa revenirea de la Nürnberg am profitat de ocazie sa promovez produse traditionale si atractii turistice din Nürnberg

Scrie-mi aici părerea ta