Judetul Brasov este dupa Bucuresti atractia principala pentru turistii straini.

Brasovul e pe locul 2 imediat dupa Bucuresti.

Braşov, Timiş, Sibiu şi Mureş sunt judeţele care au atras cei mai mulţi turişti străini anul trecut, reuşind să atragă împreună 330.000 de vi­zi­ta­tori care s-au cazat în unităţile turistice, potrivit unei analize ZF bazate pe cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Turiştii străini din aceste judeţe au însumat 20% din totalul de 1,6 milioane de vizitatori care au înnoptat în unităţile de primire turistică din ţară în perioada ianuarie-noiembrie anul trecut.

Străinii au cheltuit în România un miliard de euro anul trecut (ianuarie-octombrie, potrivit BNR), suma pe care au lăsat-o românii în străină­tate fiind de 1,3 mld. de euro în aceaşi perioadă.

Bucureştiul este oraşul care a atras cei mai mulţi vizitatori anul trecut care s-au şi cazat – 685.000 de străini, însă dat fiind că aici se face cel mai mult business, traficul de vizitatori în Capitală a fost generat de călătoriile de afaceri şi mai puţin de vacanţe. În Capitală sunt cele mai multe ho­te­luri din ţară, peste 80% din clienţii acestora sunt oa­meni de afaceri români sau străini, seg­men­tul de vacanţe nefiind bine dezvoltat încă în Bu­cu­reşti. Cele mai multe unităţi au reuşit să îşi um­ple anul trecut doar jumătate din camere, acesta fiind gradul mediu de ocupare în Bucureşti.

În judeţul Braşov au ajuns 119.000 străini în pri­mele unsprezece luni ale anului trecut, circa 75.000 de vizitatori au fost în judeţul Timiş, 71.000 în Sibiu şi 65.000 în Mureş.

„În noiembrie-decembrie am avut în total circa 20 de străini – ruşi, moldoveni şi germani care au venit în interes de muncă. Pensiunea a func­ţionat cu jumătate din camere ocupate, iar acum, în ianuarie, din cauza lipsei de zăpadă cu doar 20% grad de ocupare. Dacă s-ar promova pârtia din Săcele (Bunloc) poate am avea mai mulţi turişti români şi poa­te străini. Străinii merg în Poiană“, spune Alexan­dru Costache, proprie­ta­rul pensiu­nii Green Park din Braşov. Pen­siunea are 11 ca­mere (120 de lei pe noapte cameră du­blă în weekend).

Alexandra de la hotelul de trei stele Ramina din Timişoara, cu 19 camere, spune că cir­ca jumă­tate din clienţi sunt străini. „Anul trecut am avut mulţi străini, din Spania, Italia, Germa­nia, au venit mai ales vara. S-au cazat pentru o noap­te sau o săptămână. Le place Timişoara“, a spus ea.

Deşi se bucură de cele mai populare staţiuni mon­tane, judeţul Prahova a atras doar 46.000 de stră­ini, în timp ce staţiunile de pe litoralul ro­mâ­nesc (judeţul Constanţa) au primit doar 47.000 de stră­ini care s-au cazat în hoteluri, vile, pensiuni şi alte unităţi de cazare turistice.

Chiar dacă Delta Dunării este mereu asociată cu zona turistică unică a României cu potenţial de-a atrage turişti străini, datele arată că doar 22.000 de străini au fost cazaţi în această regiune (judeţul Tulcea).

Nu toţi vizitatorii care au ajuns în unităţile turistice din ţară au venit pentru a petrece vacanţa aici, ci şi în interes de business. Însă nu există date oficiale cu privire la câţi din vizitatorii străini ajung în România în interes de afaceri sau pentru vacanţă. Un indicator ce ar putea arăta care a fost scopul vizitei este numărul de înnoptări, de obicei turiştii care ajung în ţară în vacanţă se cazează mai mult de o noapte sau două.

Ma bucur ca eforturile noastre din cadrul Asociatiei de Promovare si Dezvoltare Turistica a Judetului Brasov (APDT Brasov) sunt vizibile si in numarul sosirilor turistilor straini la noi in judet.

Sosirile cu inoptari a turistilor straini pe judete

Scrie-mi aici părerea ta