Liceul Johannes Honterus încotro???

Dragi honteriști,

Având în vedere discuțiile din ultima perioadă privind cea mai veche instituție de învățământ din Brașov, liceul de limbă germană Johannes Honterus, am cerut în calitatea mea de fost elev al liceului, de vice președinte al Asociației “Pro Honterus” a părinților, de consilier local din partea Forumului German Brașov, de enorias al Bisericii Negre și nu în ultimul rând, de brașovean îndrăgostit de orașul lui, contractul de închiriere dintre Primăria Brașov și Biserica Neagră privind clădirile aflate în uzul Liceului Johannes Honterus.

Clădirile trebuie neapărat reparate și întreținute, iar proprietarul acestora, din cate am auzit, nu poate să finanțeze aceste reparații deoarece din 2009 Primăria nu și-a respectat contractul și nu a mai plătit chiria stabilita。Chiria ar putea fi folosită de proprietar strict pentru menținerea clădirilor într-o stare adecvată unui sistem de învățământ modern și actual.

Eu am cerut, accesul la acest contract, domnului viceprimar Barabas, știind că dânsul este responsabil pentru relația cu instituțiile de învățământ. Am rămas surprins că răspunsul la interpelare mi-a fost dat, mult mai laborios decât l-am cerut, de domnul primar George Scripcaru și vă invit să urmăriți în materialul atașat atât interpelarea mea, cât și răspunsul primarului.

În final doresc să menționez, că singurul interes pe care ar trebui să îl urmărească atât Primăria, cât și proprietarii clădirilor ar fi ca elevii să beneficieze de clădiri restaurate, sigure și în pas cu standardul european în ceea ce privește infrastructura de învățământ și de igienă, în centrul orașului acolo unde se află de 500 de ani.

Această țintă este congruentă atât cu ținta Asociației “ProHonterus” care reprezintă părinții elevilor acestei instituții de prestigiu, cât și cu cea a Forumului German care reprezintă minoritatea care a înființat această școală de prestigiu în Brașov, tinand să precizez, că liceul Johannes Honterus are peste 1500 de elevi la ora actuală și este unul dintre cele mai căutate licee din județ.

Din respect pentru tradiție și învățământ,

Cristian Macedonschi

Consilier Local din partea Forumului Democrat al Germanilor din România

Cine a fost Johannes Honterus:

S-a întâmplat în 23 ianuarie1549: A murit Johannes Honterus, umanist sas din Transilvania. Johannes Honterus, născut Austen (n. 1498, Braşov – d. Braşov) a fost un învăţat umanist sas, reformator religios al saşilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului săsesc din Braşov, din curtea Bisericii Negre, actualul liceu Johannes Honterus. Numele de Honterus, pe care îl foloseşte mai târziu, este forma latinizată derivată din “Honter”, denumirea săsească a cuvântului Holler sau Holunder (în traducere soc). Prin activitatea sa vastă şi multilaterală, a dobândit încă din viaţă un meritat renume, ce a depăşit graniţele ţării în care a trăit.În 1530, predă la Universitatea Iagellonă din Cracovia (Polonia), sub numele de Johannes Georgii de Corona, Artium Magister Viennesis. În acelaşi an publică primele sale lucrări, o descriere a lumii şi o gramatică latină. În următorii trei ani se află la Basel, centrul umanismului european din acel timp, în special prin persoana lui Erasmus din Rotterdam. În Basel învaţă gravura în lemn şi se iniţiază în arta tipografiei. Aici tipăreşte în 1532 cunoscuta reprezentare cartografică a Transilvaniei.În Braşov a înfiinţat una din primele tipografii din Transilvania (începând cu 1529 a funcţionat o tipografie la Sibiu, concomitent cu tipografia lui Gaspar Heltai de la Cluj). Printre altele, Honterus tipăreşte în 1543 cartea “Reformationsbüchlein für Kronstadt und das Burzenland” (“Cărticica de reformă pentru Braşov şi Ţara Bârsei”) şi “Apologia”, iar în 1547,”Kirchenordnung aller Deutschen in Siebenbürgen” (“Regulamentul bisericilor tuturor germanilor din Transilvania”), care cuprindeau principalele teze ale reformei evanghelice a bisericii saşilor din Transilvania, de inspiraţie luterană. În 1546 a fost înfiinţată la Braşov, la insistenţele lui Honterus, prima fabrică de hârtie din regiune, care va livra hârtie şi în Ţara Românească şi Moldova.Johannes Honterus se interesează în mod deosebit de educaţia tineretului. El reorganizează vechea şcoală orăşenească de limbă germană din Braşov, ce data din1388. În 1541, se construieşte o nouă clădire pentru şcoală, în locul unei mănăstiri, iar un an mai târziu, clădirea unei biblioteci proprii a şcolii. În 1542, are loc, în cadrul şcolii, prima reprezentaţie teatrală din regiune. Honterus elaborează un regulament de funcţionare a şcolii, “Constitutio Scholae Coronensis” (1543) şi pune bazele unei organizaţii a elevilor, “Coetus”, unde elevii aveau multă libertate de decizie şi acţiune, cu scopul dezvoltării şi pregătirii lor pentru viaţa în societate. Gimnaziul umanist înfiinţat de Honterus a jucat un rol deosebit în viaţa culturală a Transilvaniei şi a rămas până în zilele noastre o instituţie de prestigiu. Johannes Honterus moare la 23 ianuarie 1549 în Braşov şi este înmormântat în Biserica Neagră.
Surse:
• Ludwig Binder: Johannes Honterus, București, 1996
• Paul Philippi: Honterus als Humanist, în Land des Segens? Fragen an die Geschichte Siebenbürgens und seiner Sachsen, Sbb. Archiv, Böhlau Verlag, 2008
• http://www.agnethler.de/sites/honterus.html

Sursa: pagina de facebook a domnului Nicolae Nicolae Uszkai — with Johannes Honterus.

Scrie-mi aici părerea ta