“Lunea Neagra” a vietii sportive si culturale brasovene.

Ieri in sedinta de Consiliu Local Brasov s-a vazut extrem de clar cine este interesat de dezvoltarea culturala si sportiva a Brasovului si cine nu.

In timp ce amendam mai multe proiecte de pe ordinea de zi cum ar fi cele referitoare tarifelor transportului pe cablu in Poiana Brasov, a organizarii de competitii sportive in Postavaru, convocarea unei sedinte AGA la ASC Corona 2010 sau a organizarii de evenimente in Brasov, toti ceilalti consilier, in afara colegului meu de la Forumul German, domnul Werner Braun, au facut front comun sa blocheze propunerile mele chiar daca acestea erau in favoarea brasovenilor.

Cristian Macedonschi / Consilier Local al Forumului German la Brasov

Cristian Macedonschi / Consilier Local al Forumului German la Brasov


In plenul sedintei am cerut explicit:

– scaderea tarifelor propuse de ANA TELEFERIC cu 5% mentinand redeventa pe care trebuie sa o plateasca pentru folosirea domeniului schiabil
– introducerea unui abonament de sezon, in special pentru schiorii brasoveni, care sa coste 2000 de lei pentru adulti si 1000 de lei pentru copii si sa fie valabil din 1 decembrie pana in 1 Mai.
– o cartela de 2 ore pentru acei brasoveni care doresc sa mearga inainte sau dupa servici la schi si sa profite de vecinatatea muntelui.

In plus nu pot fi de acord cu taxarea concursurilor si competitilor de schi cu 2.000 de lei per eveniment.
Nici macar daca am avea extrem de multe competitii sportive nu mi-as permite sa-i incarc pe organizatori cu aceasta taxa prohibitiva ingradind astfel grav competitiile in Postavaru si Poiana Brasov.

Neacceptand propunerile mele colegii din Consiliul Local Brasov, indiferent de partid, PNL/PDL, PSD sau PLR(ALDE) s-au pozitionat clar impotriva intereselor brasovenilor si sper sa fie sanctionati la urmatoarele alegeri.

In continuarea sedintei s-a dezbatut un punct extrem de important dar si vulnerabil pentru dezvoltarea culturala, turistica si in final economica a Brasovului. Esye vorba de organiyarea evenimentelor in Brasov, in special in centrul istoric.

Propunerea facuta de tandemul PSD-PNL, Razvan Popa-Miklos Gantz, sustinuti de primarul George Scripcaru, pe care o gasiti mai jos este inacceptabila din mai multe motive.

Primarul actual al Brasovului George Scripcaru

Primarul actual al Brasovului George Scripcaru

PROIECT DE HOTĂRÂRE A CONSILIULUI LOCAL

Privind Completarea HCL nr. 201/2006 republicată, având ca obiect aprobarea procedurii de utilizare temporară a locurilor publice aparţinând domeniului public al Municipiului Braşov.
Consiliul Local al Municipiului Braşov întrunit în şedinţa din data de_______________________
Analizând Expunerea de motive şi Raportul de specialitate ale Serviciului Administrare Patrimoniu şi Urbanism Comercial din cadrul Direcţiei Arhitect Şef, înregistrate cu nr. / 2015 privind Completarea HCL 201/2006 republicată, având ca obiect aprobarea procedurii de utilizare temporară a locurilor publice aparţinând domeniului public al Municipiului Braşov.
În temeiul art.36 al.2 (c), art. 115 alin.1 lit (b) şi art.45 alin.3 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

HOTĂRĂŞTE:

Art. 1 Se aprobă completarea HCL nr.201/2006 privind aprobarea procedurii de utilizare temporară a locurilor publice aparţinând domeniului public al Municipiului Braşov, astfel :
I) După art.6 se introduce un nou articol care va avea următorul conţinut :
“A. Utilizarea temporară a domeniului public din Municipiul Braşov- Piaţa Sfatului, se va desfăşura cu respectarea următoarelor condiţii:
1. Organizarea şi desfăşurarea eventimentelor de tip “târg”, indiferent de produsele ce vor fi expuse şi comercializate, se va face exclusiv de serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Braşov, cu avizul C.T.A.T.U.
Se vor organiza maxim 2 (două) evenimente pe lună..
2. Organizarea şi desfăşurarea altor evenimente socio – culturale (concerte, spectacole, activităţi sportive, etc) precum şi a evenimentelor organizate de agenţi economici, în vederea promovării şi comercializării produselor din producţia proprie se vor desfăşura numai după aprobarea acestora de către Consiliul Local”.
3. În cazul în care solicitările de expunere şi comercializare de produse cu ocazia organizării evenimentelor de tip „târg” va fi mai mare decât cel al corturilor sau al tarabelor puse la dispoziţie de organizator, se va organiza licitaţie publică având ca preţ de pornire taxa de ocupare locuri publice, stabilită prin H.C.L.
B. Organizarea şi desfăşurarea evenimentelor de tip “târg”, cu produse handmade şi artizanale, se vor aviza numai pe aleea Parcul Titulescu, maxim un eveniment pe lună, obligatoriu pe tonete furnizate de R.L.P. Kronstadt, cu avizul C.T.A.T.U.
C. Organizarea şi desfăşurarea de evenimente ce persupun prepararea şi comercializarea de produse alimentare de orice tip se vor aviza exclusiv în zona lacului Noua şi zona Pietrele lui Solomon, cu avizul C.T.A.T.U.
D. Condiţiile ce vor fi stabilite pentru toate tipurile de evenimente ce se vor organiza în cele trei locaţii menţionate mai sus, referitoare la durata evenimentului, amplasarea mobilierului urban, forma, dimensiunile şi culoarea acestuia, suprafaţa afectată, data începerii montării mobilierului şi data la care vor fi eliberate în totalitate, inclusiv tipul de produse avizat a fi expus şi comercializat, vor constitui o anexă la abonamentul de ocupare a domeniului public, care va fi luată la cunoştinţă de organizator prin semnarea acesteia.”

II) Se aprobă completerea art. 7 cu litera „g” care va avea următorul conţinut:
„g – Nerespectarea condiţiilor prevăzute în art. 7 lit D, ce constituie anexă la abonamentul de ocupare a domeniului public constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1000 lei la 2500 lei.” şi cu eliberarea de îndată a amplasamentului la somaţia reprezentanţilor Primăriei Municipiului Braşov şi a reprezentanţilor Poliţiei Locale Braşov, inclusiv pe cale administrativă, cu recuperarea costurilor de la contravenient.

Art. 2 Celelalte prevederi ale HCL nr.201/2006 rămân neschimbate

Art. 3 HCL nr. 201/2006 privind aprobarea procedurii de utilizare temporară a locurilor publice aparţinând domeniului public al Municipiului Braşov, astfel modificată va fi republicată, dându-se articolelor o nouă numerotare.

Art. 4 Primarul Municipiului Braşov va asigura ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri.

Aceasta hotarare este extrem de paguboasa din punct de vedere a dezvoltarii culturale a Brasovului mai ales ca ne dorim sa devenim Capitala Culturala a Europei in 2021.
O ingradire a in itiativei private in organizarea de targuri si eveniemnte in Piata Sfatului nu este benefica. Brasovul este un oras turistic al celor 4 anotimpuri care ar trebui sa ofere turistilor in fiecare sfarsit de saptamana cate un eveniment in Piata Sfatului. Eveniemntele culinare sunt de asemenea atractii turistice si culturale ele reflectand obiceiurile noastre din stabuni dupa vorba cunascuta “arata-mi ce mananci si eu iti spun cine esti”.

Exilarea enimentelor gastonomice din centru spre Pietrele lui Solomon sau Lacul Noua si limitarea acestora in plus la unul pe luna este o sfidare a istoriei orasului nostru, Piata Sfatului fiind inca din evuul mediu timpuriu un loc al comertului cu ori ce fel de marfuri, inclusiv al alimentelor.
Deasemenea trimiterea mestesugarilor la marginea parcului Titulescu este o alegere proasta acestia fiind dependenti de turistii care frecventeaza in special Piata Sfatului.

Nu mi se pare corect sa mimeze primaria dezbateri publice numai ca sa incerce sa dovedeasca transparenta, si sa nu ia in considerare parerile comerciantilor, mesterilor populari sau a organizatorilor de evenimente culturale, muzicale sau culinare.
Imi doresc pe viitor un Brasov European cu o administratie transparenta, cu deschidere catre ori ce fel de evenimente care sa atraga turisti din toate colturile lumii, la fel ca orice alt oras medieval din Europa.

Ar mai fi foarte multe de spus dar inchei aici cu rugamintea sa reflectati asupra punctelor prezentate si sa va implicati mai activ in viata orasului nostru ca impreuna sa ne cladim un viitor mai bun.

Cu respect pentru Brasov si Brasoveni,
Cristian Macedonschi

Candidat la functia de primar al Brasovului din partea F.D.G.R. in 2016

Scrie-mi aici părerea ta