M-au intrebat, am raspuns! Cateva ganduri pentru Brasov si brasoveni

Pentru ca am primit din partea unei comunitati de pe Facebook – Brasovul de poveste. da’ io cu cine sa votez la locale in 2016? – 5 intrebari de candidat, m-am hotarat sa le raspund aici. Nu de alta, dar ajunsesem sa scriu deja vreo 2 pagini si am vrut sa le fac disponibile pentru toti cei care vor sa ma cunoasca mai bine. Le multumesc celor care au lansat aceasta provocare si le urez succes in demersul lor!


Intrebarile pe care le-am primit sunt:

1. Cand si de ce ati intrat in politica, care a fost traseul dumneavoastra din acel moment pana in mai 2016?
2. Ce considerati ca ati facut bine ca politician (proiecte, realizari, etc) si unde considerati ca ati gresit? Va rog sa dati cate 5 exemple.
3. Va rog sa-mi spuneti 5 aspecte pe care le considerati bune im momentul acesta in Brasov, si 5 pe care doriti sa le schimbati.
4.Care sunt primele cinci proiecte pe care doriti sa le implementati ca primar (cu certitudinea ca sunt 100% realizabile), si cum doriti sa le realizati?
5. Ce va amuza sau va face sa radeti daca va ganditi la trecutul dumneavoastra, sau la o patanie din viata dumneavoastra ca politician? (despre dumneavoastra bineinteles!)


O provocare interesanta, asa ca iata si raspunsurile mele:

1. In anul 1990, in februarie, la varsta de 17 ani, am fost unul dintre membrii fondatori ai PNL, in organizatia colagiala (de tineret). Motivatia mea pe atunci a fost sa incerc, cu posibilitatile mele, sa impiedic revenirea comunismului in Romania. In aprilie 90 am plecat din tara catre Germania, unde am petrecut 16 ani, in care m-am format profesional si nu am fost implicat politic. In 2006 am revenit acasa, din motive economice, in calitate de antreprenor si investitor, creand in timp o companie si 30 de locuri de munca. Nemultumit fiind in 2008 de deciziile politice gresite din punctul meu de vedere, atat pe plan local, cat si pe plan national, am stat intr-o cumpana daca sa ma retrag din nou din Romania sau sa ma implic activ in viata politica, pentru a incerca sa contribui la o schimbare a clasei politice, inscriindu-ma, din nou, in PNL. Atunci mi-a fost recunoscuta si calitatea de fondator al PNL Brasov din 1990. In 2011 am fost extrem de dezamagit de de alianta dintre PNL si PSD si m-am auto-suspendat din PNL, ramanand membru doar al Forumului German, organzatie a minoritatii germane la care am aderat in 1992. Fiind membru al Forumului German, i-am convins pe colegii mei sa ne implicam politic si la Brasov, dupa modelul Sibiului, si am participat pentru prima data in viata mea la alegeri locale, pe listele FDGR, in 2012. Participarea noastra s-a incununat cu un succes real, noi castigand pentru prima oara in istoria post-decembrista a Forumului German din Brasov, 2 consilieri locali si 2 consilieri judeteni. Au urmat 4 ani de “ucenicie politica”, unde am invatat ce inseamna sa fii consilier local, cum poti sa te implici in proiecte benefice pentru dezvoltarea comunitatii si cum functioneaza, de fapt – sau nu functioneaza – administratia publica locala. Am initiat o serie intreaga de proiecte, timp de 4 ani am stat de vorba cu cetatenii prin intermediul audientelor saptamanale de la sediul Forumului, am reusit sa blochez proiecte care daunau Brasovului si pot sa spun, intr-un final, ca sunt multumit de activitatea mea in primul mandat de consilier, ea fiind prezentata in detaliu prin articolele de pe pagina mea oficiala, www.cristianmacedosnchi.ro. Acum ma simt pregatit pentru urmatorul pas si am atat dorinta, cat si vointa si, cu siguranta, putinta de a deveni Primarul Brasovului si de a transforma orasul nostru in cel mai european si atractiv oras din Romania.

2. Am initiat, alaturi de colegul meu Werner Braun, Scoala Profesionala Kronstadt. Am initiat, alaturi de colegii mei din FDGR si firmelor germane din Brasov, infiintarea Clubului Economic German, care la ora actuala ofera peste 20 000 de locuri de munca moderne brasovenilor. Am initiat, alaturi de colegii mei din Clubul Economic German, Oktoberfest Brasov, care a devenit in 7 ani, cel mai mare eveniment de gen din Romania. Am reusit in 5 ani de activitate in cadrul APDT Brasov sa atingem cifra magica de 1 000 000 de turisti in Brasov, anuntati pentru anul 2015 de Institutul National de Statistica, plecand in 2010 de la 600 000. Am organizat nenumarate conferinte de specialitate in Brasov, de la cele economice, la cele pentru atragerea fondurilor europene, restaurarea centrului istoric, dezvoltarea urbana, despre orase inteligente, aducand la Brasov pe cei mai buni specialisti din tara si din Europa. M-am implicat in sportul tanar, ducand echipa de fotbal a Brasovului (de copii, in 4 categorii de varsta) 3 ani la rand, la Campionatul European de Fotbal de la Gaflenz, Austria. Poate cea mai mare realizare este insa faptul ca am reusit sa blochez artera de circulatie de Dupa Ziduri, care ne-ar fi distrus acea zona istorica si de recreere naturala a Brasov. Ca greseala, imi pot reprosa increderea in oameni, repetata de mai mult de 5 ori, insa nimic nu se poate face singur, asa ca probabil voi repeta din nou aceasta greseala.

3. Aspectele cele mai bune ale orasului sunt, din punctul meu de vedere, serviciile turistice private de calitate, care au dus la cresterea numarului de turisti in Brasov, infrastructura ingrijita, iluminatul public, curatenia din oras, cat si pozitia centrala a Brasovului in Romania, care ne ofera atat de multe oportunitati atat turistic cat si economic. Aspectele de rezolvat sunt dezvoltarea infrastructurii strategice (Aeroportul si Gara Brasov), cresterea atractivitatii economice pentru investitori, valorificrea fostei uzine Rulmentul prin transformarea intr-un centru expozitional si de congrese la standarde europene, care sa valorifice pozitia centrala a Brasovului in Romania, transparentizarea administratiei publice si eliminarea coruptiei si a nepotismelor, rezolvarea probleimei acute legata de parcarile in centru si in cartiere, restaurarea Centrului Istoric si reintroducerea intr-un circuit turistic a Cetatuii, crearea unul inel verde al Brasovului in jurul centrului istoric atat pentru recreerea brasovenilor cat si aturistilor, dezvoltarea retelei de piste pentru biciclisti, sigure si atractive. (imi pare rau, sunt mai mult de 5 puncte, dar avem multa treaba la Brasov).

4. Am luat-o inainte si am enumerat cateva mai sus, la intrebarea 3. Toate proiectele pe care le-am gandit sunt realizabile si sunt incluse in programul meu politic, disponibil in scurt timp pe www.cristianmacedonschi.ro. Prioritatile mele pentru Brasov sunt in numar de 10: (1) onestitate si transparenta, (2) transport si infrastructura, (3) economie, inovatie si locuri de munca, (4) educatie, (5) servicii publice si sociale, (6) siguranta cetateanului, (7) ecologie, (8) dialog social, (9) cultura, patrimoniu si turism, (10) calitatea vietii in Brasov.

5. Fiind o fire optimista si vesela, gasesc zilnic motive de a ma amuza, fiindca sunt de parere ca in viata treci obstacole mai usor avand zambetul pe buze. Cel mai mult ma amuza, insa, gandul ca m-am intors acasa din dor pentru Brasov si din dorinta de a realiza ceva pe plan economic, ca sa ajung apoi om politic. Daca mi-ar fi zis cineva acum 10 ani ca voi avea sansa sa devin Primarul Brasovului, as fi ras in hohote de el. Dar viata e frumoasa pentru ca te duce pe drumuri la care, in trecut, poate nici nu aveai curajul sa visezi.

Cu respect pentru Brasov, brasoveni din online si offline,
Cristian Macedonschi
Candidat la functia de Primar al Municipiului Brasov.

Scrie-mi aici părerea ta