O serie de puncte esențiale pentru județul Brașov

Conferința de presă a Forumului German Brașov din 30.09.2013

La conferința de luni 30.09.2013 s-au discutat trei teme importante, și anume:

1. continuarea proiectul pentru promovarea turismului medical în Brașov;

2. blocajul Consiliului Local Brașov provocat de nerespectarea legii;

3. proiectul de uzina pentru procesarea minereului uranifer din Feldioara. 

Prima temă pe ordinea de zi a fost proiectul pentru promovarea turismului medical în regiunea Transilvania Sud. La discuții au participat dna Roxana Niculescu din partea Ministerului de Turism, dl. dr. Bogdan Angheloiu ca reprezentat al sistemului medical privat din județul Brașov și dl. Gamrat împreună cu soția, jurnaliști germani specializați pe turismul medical. Dl. Gammrath este redactor șef și corespondent pentru străinătate al GNS Press Association & European Media Group.

Promovarea turismului medical în regiunea Transilvania Sud

Dna Niculescu a prezentat pe scurt eforturile realizate de Minister pe această temă. Astfel, dl. Gammrath și soția au participat, la invitația Ministerului, la un infotrip dedicat turismului medical. Traseul parcurs a fost următorul:

– Sibiu: vizitarea unei clinici și a unui spital privat, vizitarea principalelor atracții istorice și culturale

– Sovata, Ocna Sibiului, Bazna, Tușnad și Covasna (vizite la facilități de tratament)

– Brașov: vizite la mai multe clinici private și la viitorul Centru de Excelență Ana Aslan, vizitarea principalelor atracții istorice și culturale

– Sighișoara: atracții istorice

– înapoi la Sibiu

– pe tot parcursul șederii, celor doi jurnaliști li s-au prezentat și atracțiile culturale și de agrement din Transilvania (bisericile fortificate, bazele de echitație, rezervațiile naturale, hoteluri și restaurante)

Promovarea turismului medical în regiunea Transilvania Sud

Dl. și Dna Gamrat au fost plăcut impresionați de potențialul turistic din Transilvania de Sud și de standardele înalte practicate în toate unitățile medicale vizitate: echipament, pregătire profesională, curățenie, deschidere către pacienți. Dl. Gamrat a precizat că în prezent Romania are o imagine mai degrabă nefavorabilă în Germania. Și acest lucru trebuie contracarat printr-un proiect strategic de promovare turistică a regiunii Transilvania Sud. E vorba de plasarea de articole în cele mai importante publicații din Germania (și aici dumnealui va face cunoscut mesajul nostru în presa și la televiziunile din Germania); de participarea în ianuarie 2014 la Târgul de Turism de la Stuttgart, unde Transilvania de Sud ar trebui să aibă un loc special în standul României.

Eforturile de promovare vor fi continuate de Ministerul Turismului care în martie 2014 va organiza un infotrip mai mare, pentru 12-14 jurnaliști din Germania (din presa turistică și mai ales presa dedicată turismului medical) și pentru reprezentanți ai agențiilor de turism. Scopul acestor vizite, pe lângă promovarea regiunii, este auditarea ofertelor de turism medical puse la dispoziție de România și alinierea acestora la standardele cerute de pacienții germani. Astfel încât nevoile turiștilor să-și găsească cât mai bine răspunsul în oferta României.

Promovarea turismului medical în regiunea Transilvania Sud

România are avantaje competitive în acest domeniu. Dl. Dr. Anghel (care a pus bazele Clinicco și Spitalului Sf. Constantin – declarat de curând cel mai curat spital din Europa) a enumerat câteva dintre ele. Este vorba despre accesul rapid la tratament (în Europa, pacienții sunt puși pe liste lungi de așteptare), despre costurile mai scăzute ale tratamentelor și nu în ultimul rând despre standardul înalt al serviciilor oferite (echipament și personal).

Mai trebuie adăugat că viitorul Centru pentru Excelență Ana Aslan va fi un punct de atracție major. Din mai multe puncte de vedere:

– brandul Ana Aslan se bucură de recunoaștere pozitivă în Germania

– când își va deschide porțile, în primăvara lui 2014, Centrul va fi printre cele mai importante unități de wellness din Europa

– e mult mai ușor să promovezi turismul de wellness (înfrumusețare, întinerire), decât turismul medical care presupune intervenția și tratamentul persoanelor bolnave

A doua temă discutată în cadrul conferiței de presă a fost ceva mai spinoasă. Este vorba de blocajul care are loc la nivelul Consiliului Local Brașov, cauzat de faptul că d-lui Macedonschi i se refuză dreptul să participe în comisiile de lucru. Deși există o decizie judecătorească în acest sens, ceilalți membri ai Consiliului refuză să o pună în practică. Dl. Macedonschi a declarat în acest sens:

Legea-i lege nu-i tocmeală

“Eu și colegii mei din FDGR nu vrem să blocăm activitatea Consiliului Local. Noi lucrăm pentru comunitate și ne dăm silința să aducem investitori și să dezvoltăm ramuri economice și sociale noi. Colegii mei din Consiliu însă nu văd lucrurile la fel. Singura modalitate rapidă de deblocare este să fiu atribuit unei comisii. Nu cred că votul meu este atât de important încât să provoace o luptă politică în Brașov pe această temă.

Noi nu putem să concepem să ne aliniem unui grup politic. FDGR are propriile ideologii pentru dezvoltarea Brașovului. Nu ne interezează afilierile politice și ideologiile de stânga. Dorim să colaborăm cu toate partidele în acele proiecte care sunt benefice pentru Brașov.”

Mai trebuie adăugat că, dacă timp de trei luni consecutive, nu se ține nicio ședință ordinară, Consiliul Local se auto-dizolvă și vor avea loc alegeri anticipate. Există evident și soluția unui recurs – dar acest demers va dura măcar încă două luni (a trecut deja o lună în care Consiliul a fost blocat). Și cel mai probabil singura formațiune favorizată de alegeri va fi FDGR, care cu singurață se va bucura de mai mulți reprezentanți în Consiliu, ca urmare.

A treia tema discutată în cadrul conferinței a fost proiectul de preparare a minereurilor uranifere de la Feldioara. Acest proiect a fost inițiat de către Compania Națională a Uraniului, care a înaintat în acest sens o cerere pentru obținerea autorizației de mediu.

FDGR a trimis o scrisoare deschisă către Agenția de Mediu Brașov, prin care își exprimă îngrijorările legate de proiect. Scrisoare va fi circulată în presa brașoveană, cităm mai jos câteva pasaje:

“În urma semnalelor de îngrijorare primite din partea comunității locale din Feldioara, vă rugăm să acordați o atenție deosebită proiectului și să refuzați emiterea autorizației de mediu, dacă ajungeți la concluzia că uzina va constitui un pericol real pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea locuitorilor din zonă.

Avertizăm asupra cantităților uriașe de steril rezultat în urma preparării minereurilor uranifere, care, deși slab radioactiv, este dăunător pentru oamenii cu care intră în contact. În Țara Bârsei vântul bate pe direcția N-S, adică dinspre Feldioara spre Brașov, cea mai importantă aglomerare urbană din regiune.

Acest proiect poate primi acordul de mediu doar în cazul în care există garanții ferme privind respectarea totală a normelor europene, atât din punctul de vedere al procesului tehnic de preparare a minereurilor uranifere, cât și din privința condițiilor în care va fi depozitat sterilul radioactiv.”

De reținut că miercuri, 2 octombrie, în Feldioara, va avea loc o dezbatere publică pe această temă. Toate aspectele trebuie luate în considerare, inclusiv cel turistic, deoarece nimeni nu-și dorește o a doua Roșia Montană la Brașov.

Scrie-mi aici părerea ta