Oamenii ca Marian Godină sunt cei care vor schimba instituțiile publice din România

Stimaţi braşoveni,

Întotdeauna am fost un aprig susţinător al transparenţei şi corectitudinii asumate în orice situaţie, mai ales atunci când lucrurile pe care le-am susținut au purtat mesajul și încrederea celor din jurul meu. Astfel, în semn de apreciere şi respect pentru curajul pe care l-a avut să vorbească deschis despre problemele din activitatea sa, miercuri, 24 februarie, am avut plăcerea să particip la conferinţa de lansare a cărţii “Flash-uri din sens opus” a lui Marian Godină, publicată la Editura Curtea Veche. La evenimentul de miercuri a participat inclusiv Prim-Ministrul Dacian Cioloș, dar și mulți reprezentanți de seamă ai presei românești.


Alte sute de oameni au venit la lansarea acestei cărţi, făcând sediul Bibliotecii Centrale din București să pară neîncăpător, pentru a-l cunoaște pe Marian Godină și pentru a-și arăta, la rândul lor, susținerea față de curajul și integritatea polițistului devenit celebru pe Facebook prin povestirile pe care le scria despre întâmplările din activitatea sa de zi cu zi.
Sala BCU Carol I a fost plina pana la refuz

Sala BCU Carol I a fost plina pana la refuz


Din păcate, în loc să-i fie apreciat caracterul onest, munca depusă şi chiar spiritul amuzant cu care îşi povesteşte întâmplările, superiorii săi s-au simţit ofensaţi şi i-au răspuns într-un mod negativ legat de activitatea sa din mediul online. După cum toți cei care l-au urmărit pe Marian Godină știu deja, atunci când superiorii săi i-au cerut să nu mai scrie, românii de pe internet au reacționat la rândul lor, arătându-și indignarea față de modul în care sistemul tratează un polițist tânăr, corect și dedicat. Între timp, la Brașov, Șeful IPJ, Ioan Aron, este astăzi cercetat, ca urmare a dezvăluirilor făcute de Marian Godină, ceea ce reprezintă un semn de normalitate. Cartea publicată ulterior de tânărul polițist brașovean reprezintă un pas firesc, iar vocea sa autentică va rămâne cu siguranță în mințile noastre, nu doar datorită talentului de povestitor, ci mai ales datorită substanței textelor sale.
Marian Godină este, fără doar și poate, un model pentru noi toți, oricare ar fi domeniul în care activăm. El este un om simplu, dar sincer, care se simte bine în rolul lui de polițist, iubește ceea ce face, e mândru, și se simte util societății chiar dacă societatea nu-i răspunde mereu cu aceeaşi monedă. Cu toate acestea, tânărul polițist nu renunță la principiile sale, punând mereu în față spiritul legii și corectitudinea pe care meseria i le-a insuflat. Faptul că Marian Godină este o excepție a sistemului, care parcă și-a propus să-l marginalizeze, ar trebui să reprezinte o temă de gândire importantă pentru noi toți, fie că suntem polițiști, asistente medicale, profesori, mici antreprenori sau primari.
Marian povestește explicit în cartea sa despre problemele cu cei care încalcă legea, dar și cu superiorii săi, fapt care mă duce şi pe mine cu gândul la situaţia actuală în care se află administraţia locală şi tot ce se întâmplă cu primarul municipiului nostru, George Scripcaru, care a fost trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru fapte de corupţie şi abuz în serviciu. Consider că dacă un şef al Poliţiei a avut curajul să-şi dea demisia (indiferent că a fost sau nu mascată într-o ieșire la pensie) şi să se retragă din funcţie, acest lucru trebuia să se întâmple de mult şi cu primarul George Scripcaru, încă din primele momente în care acesta a fost bănuit de săvârşirea faptelor de corupţie, făcute în fruntea administraţiei locale braşovene. Din simplu respect pentru brașoveni.
Aşa cum şi Moise Guran a spus-o într-unul din articolele sale de acum câteva zile cu privire la Marian Godină, “această carte ar fi fost aur pentru imaginea Ministerul de Interne sau pentru Poliția Română, dacă șefii acestei instituții ar fi fost mai dezghețați la cap”. Şi are dreptate. Astfel de oameni, simpli, dar onești și cu atât de mult bun simț, sunt cei care vor schimba instituțiile publice din România.
Mă bucur că avem printre noi exemple precum cel al lui Marian Godină.
Mă bucur că există încă oameni care prețuiesc relația corectă și transparentă între instituții și cetățeni și care pot reprezenta în mod onorabil instituțiile statului. Un stat fără astfel de “excepții” riscă să se piardă în propriile sale neajunsuri, iar noi riscăm să nu le mai putem sancţiona la timpul potrivit.
Ma bucur ca am participat la lansarea de carte de la Bucuresti primind si o dedicatie pe cartea cumparata.

Ma bucur ca am participat la lansarea de carte de la Bucuresti primind si o dedicatie pe cartea cumparata.


În final, eu cred că lupta pentru transparență și corectitudine nu se va reduce doar la acțiunile unui tânăr polițist din Brașov, ci va fi purtată mai departe de alți cetățeni responsabili care au înțeles importanța și substanța cuvintelor lui Marian Godină.

Cu respect pentru Brașov și brașoveni,
Cristian Macedonschi
Candidat la funcția de Primar al Municipiului Brașov din partea FDGR

Scrie-mi aici părerea ta