Oktoberfest Braşov 2014: un mare succes economic, cultural,  turistic şi de imagine!

Dragi braşoveni,

Conferinta de deschidere Oktoberfest 2014

Conferinta de deschidere Oktoberfest 2014

Am reuşit să vă oferim cea de a şasea ediţie Oktoberfest, în aceeaşi atmosferă deosebită, plină de distracţie, voie bună şi socializare, ca şi până acum. Este, categoric, un eveniment premium, probabil cel mai important din toate manifestările organizate în Braşov. Timp de 11 zile am reuşit să aducem spiritul Bavariei la noi acasă şi să nu avem nici un eveniment sau incident neplăcut. Estimăm că au participat peste 260000 de vizitatori la această ediţie. Cam 10-15 % au fost turişti veniţi special la Braşov pentru Oktoberfest. Unii vin pentru a doua oară consecutiv, în special din Constanţa şi Bucureşti, dar şi din străinătate. Putem vorbi despre minim 40000 de turişti care s-au cazat în Braşov, au mâncat în oraş şi în afara perimetrului Oktoberfest, au circulat cu taxiurile susţinând puternic economia braşoveană. Dacă socotim că, în medie, fiecare turist a cheltuit 100-150 de euro pentru sejurul de aici, rezultă 4 milioane de euro pentru oraşul nostru!
Wiesnschurli prezent la deschiderea oficiala Oktoberfest Brasov 2014

Wiesnschurli prezent la deschiderea oficiala Oktoberfest Brasov 2014

Am avut şi oaspeţi de seamă din străinătate, cum ar fi celebrul Schurly, cel mai mare fan Oktoberfest, care nu a lipsit, timp de 30 de ani, de la Oktoberfest Munchen. A venit la Braşov şi a rămas absolut impresionat! Ne-a spus că nu ne comparăm ca mărime, evident, cu Oktoberfestul mamă din Bavaria, dar ca atmosferă i-am depăşit. Herr Schurly nu a venit singur. L-au însoţit primarul din Obertauern şi cu şeful biroului de turism din această celebră staţiune de schi din Austria. Am stabilit, aici la Oktoberfest, un parteneriat de promovare turistică reciprocă între Braşov şi Obertauern. Ei au un sezon de schi prelungit dispunând de 9000 de locuri de cazare şi doar de … 250 de locuitori. Turism de vară nu prea au, aşa că vor construi la Obertauern Poarta Ecaterina, din gheaţă, pentru a promova turismul braşovean! Iată, dragii mei, ce înseamnă spiritul şi atmosfera Oktoberfest  şi câte lucruri minunate se pot petrece socializând la o halbă de bere, într-o atmosferă deosebită.

Am avut in acest an multi oaspeti de seama dar, pentru mine, cel mai important si de suflet a fost, viitorul Presedinte al Romaniei, domnul Klaus Iohannis.

Am avut in acest an multi oaspeti de seama dar, pentru mine, cel mai important si de suflet a fost, viitorul Presedinte al Romaniei, domnul Klaus Iohannis.


Un alt motiv de bucurie şi de  mândrie este că într-un Top 10 al celor mai bune festivaluri Oktoberfest din Europa, realizat de cel mai apreciat site de turism din Italia, SiViaggia, Braşovul este pe locul opt!
Sunt mâhnit, doar, că am fost implicaţi, fără voia noastră, într-un eveniment de imagine neplăcut. Nu intru acum în amănunte, dar vă asigur că Oktoberfest s-a desfăşurat în deplină legalitate şi siguranţă. Am avut toate avizele şi autorizaţiile necesare pentru că noi respectăm legile din România, aşa cum am făcut-o de la prima ediţie.
Pentru a încheia în spiritul spumos Oktoberfest vă anunţ că s-a doborât recordul de bere băută. S-au consumat peste 975 de hectolitri de bere, dar numărătoarea continuă. Ca şi preparate culinare putem vorbi despre tone de produse meşteşugite, preparate, înfierbântate şi vândute.
Am avut şi multe surprize şi noutăţi, inclusiv ziarul Oktoberfest Zeitung, care de acum înainte va apărea an de an.
Vă mulţumesc, dragi braşoveni, că aţi demonstat încă o dată că ştiţi să petreceţi şi să socializaţi superb şi civilizat, în cadrul celul mai important eveniment al Braşovului!
Aici puteţi viziona emisiunea de la Digi24 în care am discutat despre Oktoberfest şi devoltarea şi viziunea turistică a Braşovului:

http://www.digi24.ro/Media/Emisiuni/Regional/Digi24+Brasov/Vocile+Brasovului/Vocile+Brasovului+-+19+septembrie+2014

Cu respect pentru Brasov si Brasoveni

Cristian Macedonschi
Consilier Local al Forumului German la Brasov

Scrie-mi aici părerea ta