Parteneriate germane pentru dezvoltare profesională şi servicii turistice

Conferinţa de presă a FDGR de luni 5 august 2013

La Conferinţa de luni 5 august, Dl. Macedonschi a vorbit despre vizita de lucru din Germania, de la Nürnberg (Academia de Meserii în Hotelărie şi Ospitalitate Făgăraş), Freudenstadt (turism medical) şi Galfenz (Campionatul de Fotbal pentru Tineret).

La invitaţia Camerei de Comerţ din Nürnberg, împreună cu: dl. Molnar, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, doamna Popa, dir. adj. de la Liceul Ioan Şenchea din Făgăraş, şi dl Steffen von der Dunk singurul bucătar şef cu o stea Michelin din România, am vizitat cea mai importantă şcoală vocaţională pentru meserii hoteliere şi de ospitalitate din Germania, Scoala de formare PROFESIONALA DIN DOMENIUL HOTELERIEI SI NGASTRONOMIEI ROTHENBURG O.D.TAUBER.

Aici se învaţă 5 meserii: specialist în produse alimentare, specialist în restaurante, specialist hotelier, specialist în industria ospitalităţii şi bucătar. La noi se vor studia doar ultimele patru dintre aceste specializări, deci fără specialist în produse alimentare. În Germania cursurile durează trei ani, noi le vom reduce la doi ani.

A fost foarte importantă participarea celor de la inspectorat şi de la liceul Şenchea, deoarece au avut ocazia să vadă cum funcţionează o şcoală vocaţională Germana. Aşadar, în România, şcoala se va deschide în toamna 2014 şi se va numi Academia de Meserii în Hotelărie şi Ospitalitate (am ales această denumire ca să nu se compare cu fostele şcoli profesionale de dinainte de Revoluţie, care nu aveau o reputaţie prea bună).
Şcoala Vocaţională din Rothenburg deserveşte regiunea Franconia de Mijloc, însă în jur de 55% din elevi vin din afara regiunii. După ce termină şcoala şi fac un stagiu de pregătire, elevii se pot întoarce pentru cursurile de maestru.

Am făcut o înţelegere cu Camera de Comerţ din Nürnberg, ca şi elevii care termină cursurile la Făgăraş să aibă acces la cursurile de maestru de la Rothenburg o.d. Tauber. Aceste cursuri se fac contracost (2700 Euro pe an şcolar, plus costuri examinare în jur de 600 Euro). Dar diploma e recunoscută internaţional, iar cei care vor depune acest efort financiarcu siguranţă îşi vor recupera investiţia printr-o carieră de succes. Suntem foarte mândri de acest parteneriat.“

Paşii următorii pentru dezvoltarea proiectul sunt:
– asigurarea unei donaţii de echipament de la Şcoala din Rothenburg, echipament care va rezolva cea mai mare problemă de la Făgăraş, şi anume dotarea laboratorului de bucătari
– împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean din Braşov, adaptarea curriculelor primite din Germania şi acreditarea lor la Ministerul Învăţământului
– cu bani Europeni, realizarea unui proiect prin care aceste diplome să fie recunoscute la nivel european

A doua vizită a avut loc la Freudenstadt, pentru a discuta acolo cu specialişti din turismul medical german. Am fost însoţit de dl. dr. Angheloiu, cel care a creat Spitalul Sf. C-tin şi a pus bazele Clinicco. Scopul vizitei a fost demararea unui proiect pilot de turism medical, prin care să atragem turişti germani în regiunea noastră – proiectul este susţinut de către Ministerul Turismului.

Braşovul oferă o gamă largă de servicii de excelenţă medicală, spitalul Sf. Constantin a fost desemnat ca fiind cel mai curat spital din Europa.

Astfel în toamnă vom realiza un info trip pentru specialiştii din Germania, care vor petrece mai multe zile în România pentru a vizita obiective turistice şi medicale din Mureş, Sibiu, Covasna şi Braşov: Ocna Sibiului, Bazna, Sovata, Salina Praid, Spitalul de Cardiologie din Sf. Gheorghe, Casa Prinţului Charles, Biertan, centrul istoric Sibiu, centrul istoric Braşov, hotelurile cu spa din Poiana Braşov, spitalele din Braşov (doar cele private, unde putem garanta servicii constante de sănătate).
O altă vizită importantă va fi la viitorul Centru de Excelenţă Ana Aslan Gerovital din cartierul rezidenţial Stupinii Noi, unde vor fi casele de vacanţă pentru turiştii care vin la tratament. Gerovital este un brand cunoscut şi căutat în Germania, şi cum singurul centru Ana Aslan e la Bucureşti şi e învechit, cel de lângă Braşov se va bucura cu siguranţă de succes.

După acest prim info trip în care specialiştii invitaţi vor parcurge şi vor aviza traseul propus de noi, vom realiza un nou info trip în primăvară. Acesta va fi destinat agenţiilor de turism şi jurnaliştilor germani. Cu precădere, jurnaliştii care lucrează pentru revistele de sănătate, acele reviste care se află în sălile de aşteptare ale cabinetelor medicale din toată Germania.

La final, ultima oprire a avut loc la Gaflenz, la Campionatul de Fotbal pentru Tineret.
Aici copiii noştri a echipei de juniori de la Corona Brasov, s-au bucurat de succese mari.
Grupa C (din 2002) a câştigat locul I, iar Grupa B (din 2000) a luat locul III.

Au adus o cupă acasă, lucru care mă bucură mult, iar FDGR impreuna cu primaria Brasov si Excelenta Sa Ambasadorul Austriei la Bucuresti ii vor premia pe copii.

Vreau sa mulţumesc personal pe această cale Ambasadorului Austriei, care ne-a făcut invitaţia, Primarului din Gaflenz care a preluat toate costurile de cazare şi masă ale copiilor noştri şi firmelor Lingeman şi Just T care au dotat copiii cu saci de dormit şi salteluţe.

Aşadar, o vizită de lucru de succes, care pe termen mediu şi lung va produce schimbări în bine pe plan economic, social şi turistic.

Cu respect
Christian Macedonschi
Consilier Local FDGR la Brasov

Scrie-mi aici părerea ta