Participarea la EUROPA FORUM – WACHAU 2013

Vice-Primministrului si Ministrului de Externe a Austriei Dr. Michael Spindelegger la Europa Forum Wachau 2013.

Zilele trecute, la Stift Goettweig in Landul Niederoesterreich din Austria s-au sustinut lucrarile celei de a 18-a editii a conferintei “Europa Forum Wachau 2013”, intitulata

„Dincolo de criză – Conturul unei noi Europe“,

In cadrul forumului au fost discutate problemele construcţiei noii Europe, a subsidairităţii şi solidarităţii europene.

Forumul a a avut participanti de seama din multe tari europene dar in special din cele Esteuropene.
Printre invitati s-au numarat Prim-Ministrii Serbiei, a Kosovoului si a Lituaniei, Vice Prim-Ministrul Austriei, Domnul Dr. Michael Spindelegger, Ministrii de externe a Romaniei, Macedoniei, a Principatului Andora, Guvernatorul regiunii Niederösterreich, gazda evenimentului, domnul Dr. Erwin Pröll si presedintele guvernului regional din Azore, domnul Vasco Cordeiro.

Din Romania au fost prezenti alături de ministrul de externe, Titus Corlăţean, Ambasadorul Romaniei la Natiunile Unite, domnul Cristian Istrate si eu in calitate  de Consilier Local al Forumului German la Brasov.

Cadourile pentru gazde

Mulţumesc Excelentei sale Ambasadorul Austriei la Bucuresti Dr. Michael Schwarzinger si domnului Vice-Cancelar si Ministru de Externe a Austriei, Dr. Michael Spindelegger pentru invitatia de a participa la acest forum european important. Am avut multe de învăţat de acolo. S-a  discutat mult la Wachau despre subsidiaritate, solidaritate si responsabilitate.

Subsidiaritatea, în lumina celor discutate, reprezeintă preluarea de responsabilitate pe fiecare plan iar implicarea nivelelor superioare în rezolvarea problemelor, apare doar atunci cînd pe plan local nu a putut fi rezolvate acele probleme.

Am discutat foarte mult şi despre problema şomajului în rîndul tinerilor, una din marile probleme ale Europei din zilele noastre. Aceasta problema se poate rezolva numai pe plan local sau regional, o solutie Europeana general valabila fiind imposibila datorita diversitatii si a specificului local sau regional. In plus s-a pus accentul pe implicarea cetatenilor in dezvoltarea Uniunii Europene, in special in promovarea valorilor si ideii Europei Unite.

Tot la conferinţa din Austria s-a discutat şi despre solidaritatea în interiorul Uniunii Europene, solidaritate de care trebuie să profite şi România, dar asta nu trebuie să însemne că trebuie să aşteptăm să vină alţii să ne rezolve problemele.

Solidaritatea Europeana functioneaza numai dupa reguli foarte clare,  prin transparenta si nu trebuie sa fie inteleasa ca un act de caritate sau o favoare. Aceasta solidaritate trebuie sa fie sustinuta de catre toti cetatenii Europei fiindca Europa suntem noi, cetatenii europeni.

In acest sens solidaritatea europeana sustine subsidaritatea si nu substituie implicarea locala sau regionala.

Părerea mea este că trebuie nu să învăţăm din greşelile pe care inevitabil le vom face, ci să învăţăm din experientele altora, astfel încît costurile regionalizării şi ale continuării integrarii europene a ţării noastre să fie mai mici.

Socializarea dupa Europa Forum 2013

Conferinta Europeana s-a incheiat cu o receptie data de catre Vicecancelarul si Ministrul Afacerilor Europene si Externe a Austriei unde toti participantii si invitatii au putut sa socializeze si sa discute despre temele abordate in timpul conferintei.

Am avut ocazia sa fac cunostinta cu politicieni, diplomati si oameni importanti de cultura din Austria, Germania, Spania, Slovenia, Bulgaria, Serbia sau Bosnia-Herzegovina cu care vom incepe parteneriate europene pe diferite domenii, care pe viitor vor fi foarte benefice atat Brasovului cat si viitoarei regiuni Transilvania Centrala si implicit Romaniei.

Cu respect pentru Brasov

Christian Macedonschi / Consilier Local la Brasov din partea Forumului German

Foto

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.593108987390334.1073741835.100000737147845&type=1

Video

1. Europa Forum Wachau 2013 – deschiderea oficiala a celei de a 2-a zi a forumului si sosirea invitatilor oficiali printre care se numara si Ministrul de Externe a Romaniei domnul Titus Corlatean.

https://www.youtube.com/watch?v=WQLgjvs12Z8&feature=player_embedded

2. Prezentarea oficialilor si discursul de deschidere a domnului Guvernatora landului Austria de Jos Dr. Erwin Pröll.

https://www.youtube.com/watch?v=1ld1O-AhJKw&feature=player_embedded 

3. Ministrul de Externe al Romaniei, Titus Corlatean la Forumul European Wachau 2013

https://www.youtube.com/watch?v=bvb3tIp8Crg&feature=player_embedded

4. Cuvantul Vice-Primministrului si Ministrului de Externe a Austriei Dr. Michael Spindelegger in cadrul celei de a 18-a editie a Forumului European Wachau 2013.

https://www.youtube.com/watch?v=xE5JVOpKci0&feature=player_embedded

Scrie-mi aici părerea ta