Pe 20 iunie, Braşovul se va înfrăţi cu Nürnberg-ul

Dragi braşoveni!

Vă anunţ cu bucurie că pe 20 iunie mi se va împlini un vis.
Braşovul se va înfrăţi cu Nürnberg-ul!

In luna aprilie Brasovul a primit invitaţia oficială din partea primăriei din Nurnberg.
Pe 20 iunie va ajunge în Germania o delegaţie oficială din Braşov formată din reprezentanţii primăriei, Consilului Cocal, Consiliului judeţean, Universităţii Transilvania şi Clubului Economic German Brasov si Muzeul de Istorie.

Nürnberg-ul istoric vazutde sus

Nürnberg-ul istoric vazutde sus

Vom avea întâlniri cu reprezentanţii Camerei de Comerţ din Nürnberg cu care colaborăm deja prin Şcoala Profesională Kronsdat şi vom vizita aerportul din Nurnberg.
Aeroportul respectiv are foarte multe în comun cu viitorul aerport din Braşov! Iar eu imi doresc o cursa directa Brasov Nürnberg atat din punct de vedere economic cat si din cel turistic.
Trebuie să vă spun că la Nurnberg există cea mai mare comunitate de români din Germania!
În oraş şi în zona metropolitană Nürnberg trăiesc peste 70000 de români, maghiari şi saşi. De aceea o cursă directă de pe viitorul aeroport din Braşov la Nurnberg va fi mai mult decât utilă şi profitabilă.

Unul din cei mai mari investitori germani din Braşov este Inna Schaeffler, companie a cărei firmă mamă se află în Zona Metropolitană Nurnberg. Doar acestă firmă are cateva mii de zboruri pe an.

Din punct de vedere istoric, Nürnberg-ul are foarte multe în comun cu oraşul de la poalele Tâmpei.

O parte din fortiifcaţiile şi turnurile Braşovului au fost construite, ca şi în Nurnberg, de împăratul Sigismund de Luxemburg, iar biserica Sf. Sebald este sora geamănă a Bisericii Negre!

Colegul meu, istoricul Thomas Şindrilaru, preşedintele organizaţiei municipale FDGR Braşov a pregătit un material excelent despre această simbioză istorică şi culturală din care citez:

” Biserica Neagră ca şi Biserica Sf. Sebald din Nurnberg sunt dovezi ale prosperităţii orăşeneşti. Nu multe oraşe europene se pot mândri cu asemenea monumente religioase.
O primă, înfrăţire, deci, datând din Evul Mediu Timpuriu.
Fiul meşterilor lemnari care au împodobit bisericile din Nurnberg cu capodopere ale artei plastice în lemn, a lucrat şi la Biserica Neagră, fiind membru al breslelor din Braşov. Marele împărat Sigismund de Luxemburg este legat atât de Braşov cât şi de Nurnerg, din punct de vedere al fortificaţiilor şi privilegiilor negustoreşti. Înfrăţirea între cele două oraşe a continuat chiar şi în perioada comunistă prin firma de camioane RO-MAN”… noi avand la Brasov licenta MAN adica Maschienenbau-Augsburg-Nürnberg.
Sunt convins, dragi braşoveni, că această înfrăţire nu va fi una de … pancartă, ci un sumum de colaborări frumoase si benefice între cele 2 orase.

Pe 20 iunie se va constitui şi Asociaţia “Cercul de Prieteni ai Brasovului din Nürnberg”. Şi vreau să vă spun că trendul în Europa nu mai este colaborarea intensa între ţări, ci cea între oraşe şi regiuni, pe baza legăturilor economice, culturale şi istorice.

Primarul Orasului Nürnberg Dr. Maly

Primarul Orasului Nürnberg Dr. Maly

acestei legaturi foarte stranse a Brasovului cu Nürnbergul inca din Evul Mediu practic noi nu facem altceva decat sa continuam aceasta legatura istorica intre aceste doua orase Europene.

In Europa trebuie sa ai parteneri puternici deoarece vitorul Europei sunt “Orasele si Regiunile” iar Dr. Maly, Primarul Orasului Nürnberg stie foarte bine acest lucru fiind totodata si Presedintele Uniunii Oraselor din Germania.

Propunerea mea pentru agenda intalnirii intre oficialitatile Brasovene cu cele din Nürnberg.

1. Semnarea tratatului de infatirie.

2. Discutii despre viitoare proiecte
– posibilitatea de a aplica impreuna pentru 2021 drept Capitale Culturale Europene Brasov – Nürnberg dupa modelul Sibiu – Luxemburg
– discutii despre o posibila colaborare economico-turistica si infiintarea a unei curse regulate Brasov – Nürnberg din momentul in care Aeroportul International Brasov este realizat.
– Schimburi culturale, prezenta Brasovului la evenimentele principale din Nürnberg si prezenta Nürnbergului la evenimentele principale din Brasov.

3. Colaborarea mediului academic, Universitatea Transilvania Brasov si Friedrich Alexander Universität Erlangen Nürnberg

4. Colaborarea intre scolile germane din Brasov(J. Honterus si Scoala 12) scoli si licee din Nürnberg
– am purtat deja discutii cu liceul la care am facut bacalaureatul, Albrecht Dürer Gymnasium

5. Colaborare stransa intre DWK si IHK Nürnberg
– propunerea mea fiind sa organizam in toamna (Octombrie) un Eveniment la Nürnberg prin care sa invitam toate agentiile de turism din Regiunea Metropolitana Nürnberg cu care ocazie sa le prezint Destinatia Turistica Brasov si Transilvania. Cu Camera de Comert din Nürnberg am purtat deja o discutie in acest sens.

6. Colaborarea pe pla sportiv, in special in Hochei datorita echipelor de varf atat Corona Brasov, care este Campioana Nationala, cat si cea a Nürnbergului, Nürnberger Ice Tigers, care au o mare traditie.

Pentru mine personal, această înfrăţire este o mare bucurie.
Este concretizarea eforturilor pe care le-am depus timp de 5 ani. Am plecat la 18 ani din Braşovul natal spre Nürnberg, oraşul în care m-am format profesional si personal. Am trăit 16 ani la Nürnberg şi m-am reîntors în Braşov ca sa aplic ceea ce am invatat acolo.

Aşa că, se poate spune că le-am înfrăţit … avant la lettre!

cu respect pentru Brasov si Brasoveni

Christian Macedonschi
Consilier Local la Brasov
Forumul German Brasov

 
 
 
 

Scrie-mi aici părerea ta