Reprezentantii Ambasadelor Germania, Austria si Elvetia in vizita la Brasov

Delegatia Ambasadelor la Brasov –
Scoala Germana Kronstadt

Saptamana trecuta am primit in vizita reprezentantii ambasadelor Germania, Austria si Elvetia la Brasov.

 

A fost o vizita foarte importanta pentru noi deoarece am vazut si simtit dorinta explicita a reprezentantilor Dr. Josef Karl primsectretar al Ambasadei Germane si coordonatorul departamentului de cultura si a minoritatilor din cadrul Ambasadei, Domnul Jürgen Heissel Ambasador adjunct al Ambasadei Austriece si domnul Jan Schoch atasat diplomatic la Ambasada Elvetiei, de a sustine proiecte de educatie in limba germana la Brasov.

Un interes major au aratat membrii delegatiei in promovarea, sustinerea si dezvoltarea Scolii Germane Kronstadt ( www.sgk.ro ) infiintata la initiativa Clubului Economic German din Brasov ( www.dwk.ro ) , care functioneaza de anul trecut dupa modelul dual, model de invatamant profesional prezent in toate tarile vorbitoare de limba germana din Europa.

Acest model de scoala profesionala duala este unul care combina partea teoretica, care se invata in scoala si laboratoare, cu partea practica care se aplica in firmele partenere programului, ponderea fiind de ca 25-40 % teorie in scoala si 60-75 % practica asistata in compania angajatoare.

In Romania, Scoala Profesionala Germana Kronstadt, este singurul model functional de acest fel si s-a constituit printr-un parteneriat public-privat tripartid intre Clubul Economic German Brasov cu Primaria Brasov si Inspectoratul Judetean de Invatamant.

In momentul de fata sunt inscrisi peste 120 de elevi care invata meseriile de programator de masini cu control numeric (CNC) si technician in mecatronica, fiind toti ucenici ai firmelor care s-au inscris in proiect.

In discutii la primaria Brasov

Pe viitor dorim sa dezvoltam scoala profesionala si in alte branse si meserii in special in domeniul turistic prin meserii cum ar fi de exemplu specialist hotelier (Hotelfachkraft), specialist gastronomic (Gastronomiefachkraft), specialist in gastronomia sistematizata (Systemgastronomie Fachkraft) si bucatar ( Koch) dar si in domeniul industriei usoare si a industriei lemnului.

Sunt de parere ca penrtru a dezvolta sustenabil o regiune economica, este important ca forta de munca bine calificata sa se suprapuna cu cererea din piata muncii iar in acest sens, proiectul Scoala profesionala duala Kronstadt, este chiar imbinarea ideala a acestor doua elemente, elevii fiind selectati si trimisi in ucenicie chiar de viitorii lor angajatori.

In continuare am purtat discutiii despre viitorul invatamantului de limba germana in Brasov si le-am oferit o radiografie reala a situatiei actuale, probleme majore fiind lipsa de cadre didactice si probleme de infrastructura, reabilitare si de restaurare a cladirilor, atat la Liceul Johannes Honterus cat si la Scoala 12 (corpul de pe Str. de Mijloc).

In vizita la Consiliul Judetean Brasov
d.l.s.l.d. Werner Braun (CL-BV), Ian Schoch(CH), Dr.Josef Karl (D), Mihai Pascu (CJ-BV), Jürgen Heissel(A), Christian Macedonschi (CL-BV)viitor si a atrage turisti in numar mare.

In acest sens am avut o intrevedere cu domnul Viceprimar Razvan Popa care printre atributii are si cele legate de invatamant prescolar si scolar cu care am discutat despre aceste probleme si aspecte.

In alta ordine de idei s-au purtat si discutii referitoare patrimoniului cultural mostenit la Brasov si dorintei noastre explicite de a primi ajutor si sustinere in restaurarea si mentinerea acestui patrimoniu extraordinar.

Dupa cum au vazut si reprezentantii ambasadelor, centrul istoric din Brasov este o bijuterie care necesita de urgenta o restaurare capitala pentru a stralucii in viitor si a atrage turisti in numar mare.

Aceasta problema a fost discutata atat cu domnul Viceprimar Popa cat si cu domnul Vicepresedinte a Consiliului Judetean, Dr. Mihai Pascu.

Reprezentatii Ambasadelor s-au aratat foarte incantati de inceperea lucrarilor la pista viitorului Aeroport International Brasov -Ghimbav fiind convinsi de importanta acestui proiect pentru dezvoltarea regiunii atat din punct de vedere turistic cat si din cel economic.

In final atat domnul Vicepresedinte Dr. Mihai Pascu cat si domnul Viceprimar Razvan Popa au primit cate o carte bilingva roman-o-

Vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov
Dr. Mihai Pascu apreciind cartea biligva

germana despre importanta limbii germane cat si un semn de usa pe care scrie:

 

“Sunt ocupat, invat germana”

 

La sfarsitul vizitei, impreuna cu colegul meu Werner Braun, ne-am luat ramas bun de la oaspetii nostri cu dorinta de ai revedea cat mai des pe la noi si de a incepe programe si proiecte comune de dezvoltare a Brasovului.

 

Reactii din presa germana:

http://www.adz.ro/lokales/artikel-lokales/artikel/deutsch-ueberschreitet-laendergrenzen/

 

Si din presa brasoveana:

http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=84460

 

Mai multe poze gasiti aici

 

Cristian Macedonschi

Consilier Local al Forumului German la Brasov

Cele mai recente comentarii

Scrie-mi aici părerea ta