Resping sistarea apei calde în Brașov pentru că trebuie să respectăm acest drept al cetățenilor

Dragi brașoveni,

Ieri, în data de 7 aprilie, a avut loc o nouă ședință a Consilierul Local Brașov, la care am participat și eu, ca de fiecare dată. În cadrul acestei ședințe s-au discutat două proiecte importante legate de furnizarea serviciului de apă caldă către cetățeni orașului, unul privind constatarea încetării de drept a contractului de concesiune dintre Municipiul Braşov şi SC Tetkron SRL (companie care distribuie căldură în Braşov), iar altul privind aprobarea acoperirii din bugetul local a pierderilor de natură financiară înregistrate de Tetkron, aferente anului 2015.

Am solicitat retragerea de pe ordinea de zi a punctului privind încetarea contractului de concesiune dintre Municipiul Brașov și SC Tetkron SRL. Consider că această decizie ar aduce după sine o serie de dezavantaje întregii comunități brașovene, sistându-se furnizarea apei calde în peste 10.000 de locuințe, dar și lăsarea în derivă a companiei Tetkron (care va rămâne fără obiectul activității) și, totodată, nesiguranța locului de muncă pentru cei 179 angajați ai săi.

Prin intermediul interpelării pe care am făcut-o, am vrut să ridic aceste trei probleme urgente tuturor membrilor Consiliului Local și în special Primăriei Brașov. Trebuie să avem în vedere și faptul că administrația orașului are responsabilitatea de a asigura apa caldă tuturor abonaților la acest serviciu public. Ce facem, stimați brașoveni? Oare colegii mei consilieri locali ar putea să stea zile întregi fără să facă un duș, sau o baie caldă, să încălzească apa în oală la aragaz, în anul 2016? Cred că știm deja care este răspunsul. Astfel, din punctul meu de vedere, cel care a pricinuit această situație este actualul primar Scripcaru, care nici măcar nu a binevoit să fie prezent la ședință. Din cauza incompetenței de care au dat dovadă atât cei din conducerea Tetkron, cât și cei din Primăria Brașov, care nu au fost în stare să găsească oameni capabili să conducă unitatea corect, cetățeanul de rând trebuie să se confrunte astăzi cu faptul că un serviciu de bază care definește orice oraș civilizat nu-i va mai putea fi oferit de administrația locală: apa caldă. Deși până în prezent Bepco SRL – producătorul privat de energie termică – a emis trei somații de sistare a furnizării de agent termic, Primăria Brașov nu a reacționat și a lăsat lucrurile așa, fără a căuta soluții de rezolvare a problemelor.

Imediat după ședință, am început să discut despre această problemă cu mai multe persoane, deoarece lucrurile nu pot rămâne așa. Astfel, împărtășesc cu voi unul dintre mesajele pe care le-am primit astăzi și care m-a impresionat, deoarece ilustrează o realitate crudă a orașului condus astăzi de primarul Scripcaru:Am aflat cu stupoare că de mâine vom rămâne fără apă caldă, ceea ce mi se pare groaznic. Nu pot să-mi dau seama cum acolo, în Consiliul Local, nimeni nu se gândește la oamenii care vor suferi din această cauză. Vă rog, atât pe dumneavoastră, cât și pe colegii dumneavoastră, să vă gândiți la populația care v-a votat“. Consider că este trist și înjositor ceea ce se întâmplă acum în Brașov, iar înspre binele brașovenilor, propun ca datoria de aproximativ 13 milioane de lei a companiei Tetkron să fie achitată de către bugetul local, astfel încât activitatea furnizorului de agent termic să nu se încheie groaznic, pentru că lucrurile nu se fac așa. Întâi trebuie să se găsească soluțiile și după aceea se iau măsurile, nu invers.

Sper din suflet ca această problemă să se rezolve repede, iar noi, locuitorii acestui oraș, să beneficiem în continuare de apă caldă. De un lucru sunt sigur și anume că nu putem avea în continuare un primar care să nu ne poată oferi servicii publice de înaltă calitate, aici, în Brașov. În viziunea mea, un oraș modern este un oraș care își respectă cetățenii și care are grijă de siguranța lor mai presus decât orice.

Cu respect pentru Brașov și brașoveni,
Cristian Macedonschi
Candidat la funcția de Primar al Municipiului Brașov din partea FDGR

Sursă foto: newsbv.ro

Scrie-mi aici părerea ta