România, STAR-ul Târgului BioFach de la Nürnberg 2013
Conferința de presă a Forumului German la Brașov din 18.02.2013
Conferința de presă din 18 februarie 2013 a avut ca subiect de discuție prezența României la Târgul de Produse Ecologice BioFach de la Nürnberg – cel mai important târg de acest fel din lume (vezi http://www.biofach.de). România a fost aleasă Țara Anului cu ocazia celei de-a 24-a ediții a târgului. Cu acest prilej, țara noastră a avut o prezență remarcabilă, evidențiindu-se printr-un stand bine realizat și o diversitate de produse.
Atenția acordată României la Nürnberg s-a văzut prin numărul mare de vizitatori ai standului, precum și prin prezența media excelentă de care țara noastră a avut parte în cadrul târgului. Și anume: o participare în număr mare la conferința de presă organizată de reprezentanții României, diverse apariții în ziarele locale, precum și prima pagina în cel mai important ziar din Nürnberg (cu un articol despre inovațiile românești în materie de ceaiuri). Mai mult, țara noastră a avut parte de un profil detaliat în broșura oficială a târgului, iar prefața catalogului a fost semnată de Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii. De altfel, România a participat la târg cu o delegație importantă, din care a făcut partea și dl. Ponta, Prim Ministrul României.
Vizitatorii standului nostru au avut ocazia să deguste și să aleagă dintr-o abundență de produse bio – organice, printre care: fructe de pădure, ciuperci și trufe, miere, ceaiuri, produse de panificație, grâu și porumb, siropuri, gemuri și tot felul de marmelade, paste făinoase, nuci, mere, vinuri foarte bune din zona sudică a României.
Acest târg a fost un succes cu adevărat important pentru România, succes pe care va trebui să construit și să dezvoltam. Iar eforturile depuse în acest sens vor fi considerabile, deoarece piața de produse organice e foarte competitivă. Suntem conștienți de importanța agriculturii organice pentru dezvoltarea economică și turistică a României. Din acest motiv, vom munci pentru dezvoltarea sectorului bio în țara noatră.
Piața de produse eco nu este una ușoară. Concurăm cu producători mari in domeniu, cum ar fi Germania, care are ani de experiență în spate, motiv pentru care se și bucură de un număr tot mai mare de consumatori educați. Germania este de altfel și cel mai important consumator de produse bio din Europa, precum și cel mai exigent.
Pe lângă asta, să nu uităm că recoltele de produse organice din țările europene ies pe piață în același timp (clima temperată fiind responsabilă de acest fapt) – ceea ce întețește și mai mult concurența între țări ca România, Germania sau Ungaria. Mai trebuie adăugat aici un amănunt important: consumatorul german este unul loial, dacă are de ales între un produs bio de import și unul autohton, în va alege mereu pe cel german, chiar dacă e mai scump. Trebuie așadar să ne concentrăm eforturile și pe piața internă, să-i convingem pe români să cumpere produse ecologice autohtone, astfel încât să încurajăm producția locală.
Una dintre soluțiile propuse de Forumul German pentru dezvoltarea producției bio este realizarea de schimburi de experiență. Cu ocazia participării la târg, am discutat pe această temă în cadrul întâlnirilor organizate la Camera de Comerț din Nürnberg. La aceste întâlniri au participat, printre alții, și primarul comunei Lisa, Nicolae Sorin Greavu, existand pe teritoriul comunei o plantație de afine ecologice; precum și dl. Ionel Fliundra, de la Comisia pentru turism și servicii, protecția mediului, probleme ecologice și silvicultură, din cadrul Consiliului Județean.
Discuțiile s-au purtat pe tema unui schimb de bune practici între Țara Bârsei și Țara Usturoiului (Knoblauchsland) – numele pe care îl poartă regiunea din jurul Nürnberg-ului. Un exemplu de luat în calcul este piața de produse bio special amenajată de primăria Nürnberg. Aici producătorii germani din zonă își vând în fiecare dimineață marfa, către magazine, restaurnate, hoteluri și consumatori.
Forumul German propune implementarea unui model care să se bazeze pe două etape consecutive:
– pregătirea și încurajarea producătorilor (aducerea de experți străini în agricultură organică, susținerea în vederea accesării de fonduri europene prin Grupul de Acțiune Locală Țara Bârsei)
– cu sprijinul Primăriei, organizarea unei piețe de desfacere într-o zonă cu vad din Brașov (susținută prin activități de promovare la nivel local și nu numai; și mai ales prin asocierea cu industria turistică).
Așadar, Forumul German se va implica în activitățile de susținere, dezvoltare și promovare a producție bio în Transilvania. Și va conta în acest sens pe susținerea autorităților locale (Primăria Brașov, Prefectura și Consiliul Județean), precum și a celor naționale (Ministerul Turismului și cel a Agriculturii).
Conferința s-a încheiat în tema care domină săptămâna aceasta, și anume F.O.T.E. S-a a discutat în special despre Martin, ursulețul suvernir F.O.T.E., care a făcut furori la Nürnberg (Cu ocazia vizitei la targul de Nürnberg le-am făcut cadou câte un ursuleț dlor Ponta și Constantin). Martinel a fost prezent bineînțeles și la evenimentul de deschidere a festivalului, fiind primit în dar de către reprezentanții comitetului olimpic european.
Ursuleții sunt realizați artizanal în Transilvania de către artiști locali. Ei se găsesc în serie limitată: am comisionat un total de 2.200 de bucăți, din care am realizat până în prezent 500. Prin asta vrem să demonstrăm că ne putem face siguri suvenirurile, nu e nevoie să le importăm din China (așa cum bine observa și dna. Ministru Grapini). Am creat astfel locuri de muncă și am încurajat artiștii să creeze lucruri frumoase, autohtone.
Un ursuleț costă 35 de lei și îl puteți cumpăra din următoarele locații: recepțiile hotelurilor din Poiana Brașov, centrele de informare din Brașov, Biserica Neagră și magazinele de suveniruri. Noi ne-am propus ca turiștii veniți în România cu ocazia F.O.T.E. să plece acasă cu un suvenir reprezentativ, care să ne ne promoveze în străinătate.
Ursulețul F.O.T.E. va dăinui și după încheierea festivalului olimpic. Prin eforturi istețe de promovare, el va deveni mascota oficială a Brașovului. Spre exemplu, va promit că Martin va participa la Oktoberfest, cu un costum adecvat bavarez. Ideea de suvenir brașovean poate de altfel să ia mai multe forme. Putem să oferim spre vânzare suveniruri reprezentative pentru zona noastră (mici machete cu Biserica Neagră sau Castelul Bran, personaje medievale, Dracula) – toate realizate cu bun gust de artiști locali și văndute la un preț între cinci și 10 Euro (cam atât costă suvenirurile de acest fel în alte orașe europene).
Cu această ultimă idee am încheiat conferința Forumului German din 18 februarie 2013. Imediat după, jurnaliștii prezenți au avut ocazia să asculte prezentarea dlui. Alexandru Nagy, reprezentant al SKV (Asociația Montană Carpatină). Dl. Nagy a discutat despre aniversarea a 120 de ani de la prima traversare pe schiuri a unui complex montan cu vârfuri de peste 2.000 de metri.
Cu ocazia F.O.T.E. și mai ales pentru a marca evenimentul, SKV va organiza o tură aniversară, pe aproximativ același traseu cam acum 120 de ani. Tura va începe la Păltiniș în dimineața zilei de 22 Februarie și se va termina două zile mai târziu la Cabana Voievodul de lângă Petrila.