Schimbarea de paradigme necesara in proiectarea urbana brasoveana.
Dragi brașoveni,
Am participat la Conferința I-STEP, organizată de Asociația Visum pentru Educație și Cultură în parteneriat cu Texas State University și University of New Orleans, în mansarda Casei Băiulescu din Brașov. Conferința a reușit să pună în dialog autorităție locale și societatea civilă pe tema mobilității urbane.
Conferința I-STEP este parte din campania civică Biciclește Omenește, inițiată de către Centrul de Voluntariat Brașov.
Sunt convins că Brașovul trebuie să devină, cât mai repede, un oras inteligent in care cetatenii sa fie in centrul atentiei. Mobilitatea urbană verde, ecologică și nepoluantă este una dintre cerințele principale ale acestor orase moderne.
Una din temele principale a fost drumul de bicicletă între Brașov și Cristian, pe la Magurele.
Acest drum ar fi extrem de benefic pentru angajații companiei INA Schaeffler datorită faptului că ar putea să meargă cu bicicleta la servici atât din Cristian cât și din Brașov.
Ulterior ar putea fi continuat drumul spre Râșnov și Bran, transformându-se, rapid, într-un traseu ciclo-turistic.
Pentru a-l realiza ne trebuie doar voință politică și determinare.
Celelalte teme ale conferinței au fost:
– Designul și cultura transporturilor;
– Schimbare culturală;
– Auditarea străzilor;
– Puncte tari și puncte slabe ale infrastructurii de transporturi;
– Ce sunt mijloacele de transport active;
– De ce este Brașovul potrivit pentru a avea o infrastructură pentru biciclete;
– Recomandări și resurse pentru continuarea programului după conferință;
– Efecte ale infrastructurii de biciclete pentru comunitate;
– Participarea civică;
– Prezentare cercetare I-STEP.
Le mulțumesc speakerilor pentru determinare, professionalism și implicare:
Billy Fields – Texas State University San Marcos, TX
Bill Desoto – Texas State University San Marcos, TX
Tara Tolford – University of New Orleans New Orleans, LA
Tony Hull – Independent Planning Consultant Minneapolis, MN
Jen Duthie – University of Texas at Austin Austin, TX
Heather Deutsche – Toole Planning Washington, DC
Chris Gawronski – Independent Planning Consultant Abu Dhabi, UAE
La conferinta despre I – Step despre mobilitate urbană m-am dus, asa cum se cuvine nemotorizat, cu bicicleta. Le-am oferit oaspeților din SUA revista de promovare turistică și Economică Best of Brasov și rezoluția Forumului Democrat German, înregistrată la Primărie, privind înființarea unor piste de bicilete interconectate în Brașov!
Cu respect pentru Brasov si brasoveni
Cristian Macedonschi
Forumul German Brasov
Este îmbucurător faptul că aceste lucruri pot fi auzite şi la noi în Braşov. M-ar fi bucurat şi mai mult dacă nu erau numai afirmate doar verbal şi doar în limba engleză, ci erau şi scrise (tipărite) în limba română şi distribuite larg printre cetăţenii Braşovului.
View CommentCa om care a învăţat toate aceste chestiuni de trafic acum 30 de ani, în învăţământul superior românesc de atunci, învăţământ care era la curent cu tendinţele europene şi beneficia de cadre didactice cu o pregătire excepţională, nu pot decât să regret că încă mai suntem la stadiul de vorbe de vorbe de vorbe. Tot ce s-a spus la conferinţă este deja cunoscut şi la noi, printre specialişti, de trei decenii încoace, cu excepţia poate a conceptului de “share space”, care este încă experimental şi nelegiferat, dar foarte promiţător. Eu continui să sper că în decursul vieţii pământeşti voi apuca să particip măcar o dată la proiectarea unor artere de circulaţie “prietenoase” şi în Braşov, folosind ceea ce toată Europa recunoaşte ca principii valabile şi care este exact ceea ce am învăţat de la profesorii noştri în anii ’80. Din păcate, de atunci şi până azi, nici Statul Român şi nici Municipiul Braşov nu a considerat necesar să ne dea oportunitatea să aplicăm în practică toate aceste lucruri care ar face viaţa orăşenilor mai agreabilă. Ba chiar a încurajat şi încurajează proiectarea arterelor urbane agresive, conformate strict în avantajul doar a unei singure categorii de participanţi la trafic şi de multe ori nici măcar.
Mulţumim din tot sufletul pentru declaraţiile de intenţie şi aşteptăm faptele. Timpul nu stă pe loc, suntem deja cu 30-40 de ani în urma civilizaţiei.