Titluri: 1. Senatorul Ghise corigent la istorie 2. Brasov Smart City
Conferința de presă a Forumului German Brașov din 01.07.2013
La conferința de presă de luni 1 iulie s-a discutat despre evenimentul Smart City organizat de Primăria Viena. O altă temă importantă abordată în debutul conferinței a fost comentariul d-lui senator Ghișe referitor la retrocedarea bunurilor comunității germane din România.
Subiectul principal al conferinței de presă a fost participarea mea în calitate de consilier local din Brasov la evenimentul Smart City – Provocări și soluții pentru mobilitatea urbană în orașele europene – eveniment organizat de Institutul Regiunilor Europene in parteneriat cu Primăria din Viena. Dar înainte de a discuta despre principiile orașului inteligent expuse în cadrul acestei conferinție, membrii FDGR Brașov au adresat afirmațiile d-lui senator Ghișe.
Dl. Senator Ioan Ghișe susține că atâta timp cât Germania nu-și plătește o așa-zisă datorie de 18 milioane de Euro către România (datorie rezultată după cel de al doilea război mondial), nici România nu va retroceda bunurile deținute de către etnia germană înainte de 1945.
Dl. avocat Arnold Ungar, dl. Președinte al FDGR Brașov, Thomas Șindrilariu și dl. Președinte al FDGR organizația județeană Brașov, dl. Wittstock, au explicat pe larg de ce această afirmație este lipsită de temei juridic și istoric. În primul rând, dl. Ghișe amestecă două concepte total diferite. Datoria Germaniei față de România nu poate fi legată de retrocedarea bunurilor naționalizate de comuniști. Etnicii germani sunt în primul rând cetățeni români, datoria dintre state nu poate condiționa dreptul lor asupra proprietății. Datoria Germaniei din perioada nazistă este o problemă care trebuie rezolvată între Germania și România, nu este nicidecum problema etniei germane din România.
În al doilea rând, datoria în sine este pusă sub semnul întrebării, iar BNR susține că aceasta nu mai există. De asemena, din punct de vedere istoric trebuie avute în vedere câteva elemente:
– asociațiile etnicilor germani au existat în România de dinainte de 1945, fiind posibile prin prisma libertății asocierii garantată la vremea respectivă de statul român
– etnicii germani au devenit suspuși ai Reich-ului fără voia lor, ca urmare a evenimentelor istorice din vremea respectivă
– Iuliu Maniu a cerut naționalizarea bunurilor etniei germane pentru ca acestea să nu ajunga în Rusia pe post de captură de război
– bunurile respective aparțineau de sute de ani etniei germane din România, ele nu reprezentau bunuri ale naziștilor.
„Daca domnul Senator Ghise ar fi elevul meu ar ramane cu siguranta corigent la istorie“ a declarat istoricul si totodata presedintele organizatiei municipale Brasov a F.D.G.R. Thomas Schindilaru
Conferința a abordat apoi o tema mult mai constructivă, o temă a viitorului, și anume ce înseamnă un oraș inteligent.

Experti in solutii de mobilitate urbana la Conferinta din Viena (de la st. la dr.): Tibor Schlosser (Bratislava), Dirk Fassbender (European Commission), Jaroslaw Peitras (Council of the EU), Ina Homeier (Vienna), Franz Schausberger, Ola Elvestuen (Oslo) and Erwin Toplak (COO Kapsch TrafficCom)
In cadrul conferintei am explicat ca 50% din populația de pe glob trăiește în centre urbane, iar peste 30 de ani acest procent va crește la 70%. Orașele trebuie să fie pregătite pentru această creștere. Viena spre exemplu se așteaptă la un influx de 300,000 de locuitori noi în următorii 10 ani. Orașele trebuie să se adapteze și pentru asta să se folosească de noile tehnologii existente, și în special de telefoanele smart, care vor fi telecomenzile orașelor smart. Dacă vor rămâne în urmă, vor ajunge exact ca acele metropole prezentate în filmele SF: gri, poluate, congestionate.
Un oraș inteligent presupune o serie importantă de tehnologizări și eficientizări:
– un sistem inteligent de informare a cetățenilor
– un program eficient de servicii publice, e-government (existența unui dialog permanent cu cetățenii pentru a înțelege care sunt nevoile acestora)
– un sistem de inteligență energetică, în care deșeurile spre exemplu sunt transformate în energie
– transport urban eficient care să reducă nevoia de utilizare a mașinilor personale
– încurajarea transportului pietonal
– amenajarea de piste pentru biciclete
– amenajarea de terenuri de sport cu acces gratuit
– infrastructură pentru e-mobilitate (stații de încărcare pentru mașinile electrice)
– car sharing
– abonamente anuale le preț atractiv pentru întreaga rețea de transport public
La conferinta am avut ocazia sa cunosc specialist din domeniul mobilitatii urbane inteligente dar si colegi politici din diferite tari europene, Primari, Viceprimari si consilieri locali care se ocupa de elaborarea de studii si implementarea acestora in orasele pe care le reprezinta.

IRE: City Councillor Judith Kofler-Peintner (BOZEN, IT) meets IRE Partner and City Councillor Christian Macedonschi (BRASOV, RO) at the Smart Cities Conference Vienna.
Discutii detaliate am purtat cu doamna Judith Kofller Peinter, Consilier Local in Bolzano din regiunea italiana Tirolul de Sud care se ocupa in cadrul consiliului local de domeniile scoala, timp liber si mobilitate.
Bolzano este un oras montan similar Brasovului, chiar daca este mai mic, se confrunta cu probleme similare de Traffic fiind un oras montan turistic.
Doamna Kofler Peinter a prezentat la Viena ca 70% din populatie folosesc mijloacele de transport in comun, bicicleta sau merg pe jos. Ei au solutionat inteligent ambuteiajele generate de scolile din jurul centrului istoric prin mijloace de transport de copii speciale.
Acesta problema am putea sa o rezolvam relativ repede si usor si la Brasov deoarece ambuteiajele de trafic in centrul istoric se genereaza faptului ca parintii isi duc copii la scoala cu masina iar in jurul centrului istoric se afla multe licee importante si mari cum ar fi Liceul Andrei Saguna, Johannes Honterus, Liceul pedagogic, liceul Sportiv sau Miu. Daca numai jumatate din copii care studiaza la aceste licee sunt adusi cu masina ar insemna ca zilnic intra si ies dimineata si la pranz aproximativ 1500 de masini Ceea ce inseamna aglomeratie, stres si poloare in centrul istoric. Acesti 1500 de copii ar putea fii transportati cu aproximativ 30 de autobuze de scoala care ar fi mult mai eficiente si ar proteja mediul si aerul pe care il inhaleaza copii nostrii.
In acest caz relatia zilei ar fii: 30 Autobuze vs. 1500 Masini
În finalul conferinței a vorbit dl. arh. Rareș Drăgoiu, care a prezentat proiectul de amenajare a pistelor de biciclete în Brașov. Acestea vor fi gândite pe conceptul de inele (vest, centru, nord, sud-este și sud) și odată intrat într-un astfel de circuit, un biciclist va putea parcurge ture de 30 sau 120 de minute. Inelele se vor folosi de giratoriile din oraș, care ajută la fluidizarea traficului, dar nu sunt dezvoltate până la capăt. Proiectul de amenajare a pistelor de biciclete se realizează prin consultarea membrilor comunității și prin colaborare cu autoritățile locale.
Dl. Drăgoiu a lucrat pe proiecte de eficientizare a spațiilor urbane în Rotterdam și Ibiza. Este interesat și a demarat în Brașov acțiuni de accesibilitate în spațiul urban pentru persoanele cu dizabilități (un studiu în acest sens a avut deja loc pentru spațiul de la gară) și de mapare a centrelor de aglomerare, conflict și coeziune din oraș.
Cu stima,
Cristian Macedonschi
Consilier Local al F.D.G.R. la Brasov
parerea mea e ca nu are legatura una cu alta, sa lasam deoparte aceasta vrajba, toti locuim in romania si de ce trebuie sa ne uram, consider ca sasi din brasov, ca de altfel si aproape toae monumentele istorice, ce provin de la atestarea documentara a brasovului,respectiv 1235 sunt facute de germai, dar sa nu uitam un lucru, o spun ca un cunoscator profund , al istoriei brasovului, germanii ce au venit si au construit aici pe acest teritoriu, in brasov, au fost scutiti de impozite, aceasta era de fapt conditia, si d-l ghise, e matematician nu istoric, probabil nu stie multe din istoricul brasovului, ar tebui sa citeasca, dar si pentru asta e nevoie de pasiune.
View Comment