Turism Verde în Braşov: Circuitul Verde, Catacombele, Bike Park în Postăvaru

Dragi braşoveni,

După cum ştiţi, sunt adeptul turismului verde, ecologic.
Săptămâna trecută l-am însoţit pe domnul Dennis Lennox, jurnalist de Travel la Morning Sun (cotidian din Statele Unite cu peste 1 milion de cititori) prin Braşov şi Transilvania. Fiind un mare amator de jogging a fost dezamăgit că în centrul vechi al Braşovului nu există o pistă, un circuit, pentru alergat.
Iată de ce îmi doresc finalizarea Circuitului Verde al Braşovului vechi, în cel mai scurt timp.
Este un proiect la care lucreaz împreună cu domnul arhitect Gruia Hilohi.
Este vorba de un traseu dotat cu pistă de bicicletă şi cu alta de alergare, care să lege Bastionul Graft cu promenada După Ziduri. Acest Circuit Verde va cuprinde şi o atracţie turistică inedită.
Este vorba de catacombele Braşovului situate în acea zonă. Avem şi o hartă cu aceste subterane deoasebit de interesante şi ofertante. Practic sunt nişte buncăre din al doilea război mondial.
Cred că mulţi braşoveni le-au explorat şi s-au jucat acolo, în copilărie. Merită valorificate turistic, există şi o sala mare, pătraată, unde se poate realiza un muzeu al comunismului, de exemplu.

Fotocredit si detalii: http://catacombelebrasovului.wordpress.com/2014/04/27/harta-tunelurile-de-dupa-ziduri-brasov/

Fotocredit si detalii: http://catacombelebrasovului.wordpress.com/2014/04/27/harta-tunelurile-de-dupa-ziduri-brasov/

O altă problemă importantă din punct de vedere turistic este accesul autocarelor la Prima Şcoală Românească, practic în Piaţa Prund.
Fac un apel ca primăria să soluţioneze această problemă, pentru a creşte numărul de vizitatori la acest obiectiv turistic al Braşovului.

Un al doilea proiect important pentru Turismul Verde în Braşov este amenajarea unui Bike Park în Postăvaru. Practic este vorba de un parc cu trasee pentru biciclete, gândit pe diverse grade de dificultate.
Prin acest proiect dorim să venim în ajutorul hotelierilor şi operatorilor de turism din Poiana Braşov, pentru a creşte numărul de turişti şi vara, anotimp clar deficitar, în această staţiune.
De acest proiect de va ocupa domnul Dan Pohrib, în numele Asociaţiei Bike School şi a Asociatiei JoyBike, care deja l-a postat şi  prezentat pe  taraluiandrei.ro  şi a câştigat o parte de finanţare din partea Petrom SA.
Câteva explicaţii din partea iniţiatorului: “În staţiunile montane din Austria, de exemplu, datorită acestor Bike Park-uri gradul de ocupare vara, este egal sau mai mare decât iarna! În România nu există nici măcar un singur parc de acest fel. Un Bike Park este echivalentul pârtiilor de schi. Se urcă cu telecabina şi se coboară cu bicicleta. Nu este nevoie decât de o defrişare minimă, deoarece lăţimea traseului este de maxim 1,5 metri. Copacii se vor ocoli şi evita la maxim. Vor fi trei trasee, pe diverse grade de dificultate, care vor porni de la staţia de sus a telecabinei mici din Postăvaru şi se vor termina la staţia de jos. După un calcul estimativ, valoarea proiectului se ridică la 50000 de euro. Petrom va finanţa cu 10000 de euro, iar acum căutăm alţi parteneri pentru a putea finaliza Bike Park-ul”.

Proiect BIKEPARK POSTAVARU initiat de Dan Pohrib de la As. JoyBike

Proiect BIKEPARK POSTAVARU initiat de Dan Pohrib de la As. JoyBike


Din punctul meu de vedere ca preşedinte al A.P.D.T. Braşov cred că pentru acest proiect va trebui să existe o colaboarare foarte bună cu operatorul transportului pe cablu din Poiana Braşov, deoarece este direct interesat.  Şi, bineînţeles, cu hotelierii.

Se va genera o creştere a numărului de turişti şi a celor care vor folosi transportul pe cablu. După cum am mai spus, părerea mea este că transportul pe cablu ar trebui să aparţină municipalităţii. Sunt de parere ca Primăria si Consiliul Local Braşov ar trebui să facă o ofertă pentru a cumpăra transportul pe cablu atat din Poiana Braşov cat si cel de pe Tampa.
În marile staţiuni motane europene aşa stau lucrurile, telecabinele, telescaunele ş.a.m.d. aparţin autorităţilor locale. La ora actuală, municipalitatea braşoveană deţine doar cele două telescaune de pe Pârtia Lupului care sunt administrate de acelaşi operator privat. Fac un apel la cei direct interesaţi: hotelieri, Primăria Braşov, operatorul transportului pe cablu să susţină financiar acest proiect unic în România. Să nu uităm că RAT Braşov va avea autobuze spre Poiană doatate cu suport pentru biciclete iar CFR are deja vagoane de tren destinate celor care doresc să transporte biciclete.

Sunt convins, stimaţi braşoveni, că aceste proiecte:

Circuitul Verde al Braşovului şi Bike Park Postăvaru vor contribui eficient la practicarea Turismului Verde în Braşov!

Last but not least felicit Primaria Brasov pentru demararea lucrarilor de restaurare a imobilului Familei Hirscher de pe str. Republicii colt cu Michael Weiss (fostul Bacorex) si va reamintesc ca este cel mai adecvat loc pentru a amenaja un Centru de Excelenta a Turismului Brasovean cu un Centru de Informare a Turistilor care sa se ridice la asteptarile celor care ne viziteaza.

Cu respect pentru Brasov si Brasoveni

Christian Macedonschi

Scrie-mi aici părerea ta